27 Eylül 2017 04:19

BM'den 'nükleer silah' uyarısı

BM Genel Sekreteri Guterres, nükleer silah kullanımının doğuracağı sorunlara dikkat çekti ve nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'ta BM Genel Merkezi'nde düzenlenen 'Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü'nde yaptığı konuşmada, "Nükleer silah kullanımının doğuracağı korkunç insani ve çevresel sorunlar, ulusal sınırların ötesine geçer" uyarısında bulundu.

Guterres, Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü'nde Kuzey Kore'yi de hedef aldı. Guterres, "Kuzey Kore'nin tüm dünyada gerginliği artıran, kışkırtıcı nükleer füze testleri dizisini kesin olarak kınadığını" söyledi. Nükleer silahların çoğalmasının tehlikelerini vurgulayan Guterres, nükleer silah sahibi ülkelere de somut adımlar atmaları çağrısında bulundu ve nükleer silahsızlanmanın küresel bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

BM Genel Kurulu, 2013 yılında alınan kararla 26 Eylül'ü 'Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü' ilan etti. Kararla birlikte, Nükleer silahların geliştirilmesi, üretimi, satın alımı, denenmesi, depolanması, kullanılması, aktarılması, kullanılması ya da kullanma tehdidini yasaklama çağrısı yapıldı.

BM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz temmuz ayında nükleer silah sahibi ABD, Rusya ve Çin'in de aralarında bulunduğu ülkelerin karşı çıkmalarına karşın 122 ülkenin desteğiyle kabul edilen antlaşma, 20 Eylül'de imzaya açılmış ve 50'yi aşkın ülke tarafından imzalanmıştı. (New York/DHA)

ÖNCEKİ HABER

ABD'den Erdoğan'ın 'Yiyecek bulamayacaklar' sözüne yorum yok

SONRAKİ HABER

OHAL raporu: Kadın eve kapatılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa