27 Eylül 2017 00:05

Barış elçisi oyuncak bebekler yapılıyor

Barış savunucuları dünyanın dört bir yanında süren savaşların son bulması ve barışın sağlanması için oyuncak bebekler yapıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç, Kolombiya, Kanada, Rusya, Japonya, Somali, Güney Afrika, Zimbabwe ve Ispanya’daki barış savunucularının yaptığı bebekler bu yılın sonunda New York’taki Birleşmiş Milletler binasında sergilendikten sonra sığınmacı kamplarında yaşayan çocuklara gönderilecek.

“Oyuncak Bebek Projesi”ni  İsveç’in Göteborg şehrinde yaşayan Harriet Johansson Otterloo başlattı. Ardından İsveç’in diğer yerleşim birimleri ve başka ülkelere yayıldı. Barış örgütlerinin İsveç’te yapılan NATO tatbikatlarını kınamak amacıyla düzenledikleri seminer ve Barış Galası’nda, oyuncak bebeklerin bir bölümü sergilendi. 

SIĞINMACI ÇOCUKLAR İÇİN BEBEK

Oyuncak bebek projesinin bir akşam arkadaşlarıyla savaşların neden olduğu sığınmacı sorununu tartıştıkları sırada ortaya çıktığını söyleyen Otterloo, “Sabahın saat 04.00’de uyandım ve oyuncak bebekler yapmaya karar verdim. Konuyu arkadaşlarıma anlattım. İyi bir düşünce olduğunu ve kampanyayı başlatmamız gerektiğini söylediler” diyerek oyuncak bebelerin ortaya çıkış öyküsünü özetledi.

Oyuncak Bebek Projesi’nin sosyal medya aracılığıyla yaygınlaştığını söyleyen Ottorloo, “Projeyi Göteborg’yle sınırlı tutmayı düşünüyorduk ama düşünce başka il ve ülkelerde yaşayan insanlar tarafından benimsenince uluslararası bir projeye dönüştü. Diğer il ve ülkelerde yapılan oyuncak bebekler Göteborg’e gönderiliyor. Bunlardan bir bölümünü düzenlenen savaş karşıtı etkinliklerde sergiliyoruz” dedi.

BM BİNASINDA SERGİLENECEK

Otterloo, bugüne kadar diğer il ve ülkelerden bini aşın oyuncak bebeğin Göteborg’ye gönderildiğini, 19 Aralık-6 Ocak tarihleri arasında kendilerine ulaşan tüm oyuncak bebekleri Göterborg Dünya Kültür Müzesi’nde sergileyeceklerini söyledikten sonra “Başlangıçta Birleşmiş Milletler’de sergilemeyi düşünmemiştik. Ama öneriler üzerine New York’taki BM binasında da sergiyi düzenlemeyi kararlaştırdık” dedi. 

Oyuncak Bebek Projesi’nin  Stockholm’deki  sorumluluğunu üstlenen Kirsti Kolthoff, oyuncak bebeklerin barış elçileri olduğunu, oyuncakları yapanların bebeklerin üstüne kendi dillerinde “Silaha değil barışa para”, “Her yerde barış”, “Silahlanmaya son” gibi mesajlar yazdığını ve tüm bu mesajların oyuncak bebeklerle birlikte Birleşmiş Milletler görevlilerine gönderileceğini söyledi.

Kolthoff, projenin sona ermesinden sonra tüm oyuncak bebek ve mesajların yer aldığı bir broşürü değişik dillerde yayınlayarak barışa katkıda bulunmayı umduklarını ifade etti. 

Oyuncak Bebek Projesi’ne katkıda bulunmak isteyenler Otterloo’ya talamindocka@gmail.com adresinden ulaşabilir.

TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Savaştan zarar gören çocuklar için oyuncak bebek yapan Harriet Johansson Otterloo şu çağrıda bulundu: “hangi ülkede yaşadığımız ve hangi dili konuştuğumuzdan ve inancımızdan bağımsız olarak biz tek bir halkız. Dünya oldukça küçüldü ve bir birimizi anlamak zorundayız. Hepimiz iyi ve yararlı işler yapmak istiyoruz. Bunun için cesur ve anneler gibi olmalıyız. Tüm dinlerde anneler kutsal ve herkesin bir tek tanrısı var. Paraya ve maddiyata değil insanların mutluluğuna önem vermeliyiz. Türkiyeliler de oyuncak bebek kampanyamıza kat çok seviniriz.”

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar: Bağımsızlık referandumu en meşru haktır!

SONRAKİ HABER

Twitter'da karakter sınırı 280'e çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa