26 Eylül 2017 16:09

Amed Şehir Tiyatrosu perdelerini açıyor

Antik Yunan ve İtalyan oyunları çevirerek kendi alternatif sahnelerini oluşturan Amed Şehir Tiyatrosu, 29 Eylül’de yeni sezona başlıyor.

Paylaş

Atinalı komedya yazarı Aristofanes ve İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun eserlerini Kürtçe’ye çeviren Amed Şehir Tiyatrosu, 29 Eylül’de yeni sezona başlıyor. 

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Amed Şehir Tiyatrosu oyuncuları, kayyım tarafından işten çıkartılmıştı. Kendi alternatif sahnelerini oluşturan tiyatrocular, kültürel faaliyetlerini yürütmeye devam ediyor. Yeni sezon için kolları sıvayan Amed Şehir Tiyatrosu, 29 Eylül’de Antik Yunan ve İtalyan yazarların eserleri ile tiyatro severlerin karşısına çıkıyor. Yeni sezonda Aristofanes ve Dario Fo’nun eserlerinin Kürtçe’ye çevrilmesinin yanı sıra, oyuncular; çocuk oyunları, drama atölyeleri ve sanat okulları çalışmalarıyla da faaliyetlerini sürdürmeyi hedefliyor. 

YENİ SEZONDA NELER VAR?

Yeni sezon açılışının 29 Eylül’de yapılması ardından, oyuncular 6 Ekim’de ünlü Atinalı komedya yazarı Aristofanes’in Milattan Önce (MÖ) 442’lerde yazdığı ve bir sistem eleştirisi özelliği taşıyan, “Eşek Arıları” adlı eserini Kürtçe’ye çevirerek sahneleyecek. Antik Yunan’da adalet mekanizması ve iktidar odaklarının günümüz Türkiye’sinde nasıl farklı bir şekilde var olmaya devam ettiğini anlatan tragedya tiyatro severlerle buluşacak. İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun politik komedyası “Ödenmeyecek Ödemiyoruz” adlı oyununun da Kürtçe’ye çevrilerek sahneleneceği belirtildi. 

Yeni sezonun bir diğer dikkat çeken çalışması ise, çocuk oyunları, drama atölyeleri ve sanat okullarına yönelik çalışmalar olması planlanıyor. Yönetmen ve oyuncu Nazım Hikmet Çalışkan ile oyuncu Kemal Ulusoy, yeni sezon çalışmalarını değerlendirdi.

DAWIYA DAWÎ VE QIRIX YİNE SAHNEDE OLACAK

Yeni sezona yeni fikirler ve etkinlikler ile başlayacaklarını dile getiren oyuncu Kemal Ulusoy, yurt içinde ve yurt dışında gerçekleştirecekleri turnelerle yeni sezona başlayacaklarını söyledi. Amed Şehir Tiyatrosu’nun sahnelediği oyunlardan “Dawiya dawi” ile Stand Up’larla seyirci kitlesini hem coşturduklarını hem de düşündürdüklerini belirten Ulusoy, yeni dönemde Doğan Güzel’in karikatürlerinden esinlenerek sahnelenen “Qırıx” oyununun da seyirciyle buluşacağı bilgisini verdi.

SANAT ATÖLYELERİ AÇILIYOR

Sezon başlangıcıyla birlikte kolektif çalışmalar yürütecek olan sanat atölyelerinin açılışını gerçekleştireceklerini aktaran Ulusoy, “Bizim kendi derlediğimiz ve anlattığımız hikayelerden prömiyerler oluşturacağız. Hikayelerle ortak bir düşünce etrafında yeni bir ürün elde etmeye çalışacağız” dedi.

ARİSTOFANES’E KÜRTÇE BAKIŞ

Yönetmen ve oyuncu Nazım Hikmet Çalışkan ise, Aristofanes’in Eşek Arıları (Mêşa kera) adlı oyunun Kürtçe’ye çevrilerek anlatılmasıyla sezona başlayacaklarını belirterek, yaşanan süreç itibariyle toplumdaki aksaklıkları, sanatçı olarak perdeye yansıtmak toplumsal sanatın ilkelerinden olduğunun altını çizdi. Çalışkan, Eşek Arıları oyununun konusu itibariyle günümüz Türkiye’sinde yaşanan hukuksuzluk ve adaletsizlerin birer yansıması olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: “Atina yargıçlarının dönemin iktidarları olarak hemen herkes birer suçlu ilan edilip cezalandırılmaktaydı. Atina’da bu durum o kadar hat safhaya ulaşmış ki; 30 bin nüfuslu bir şehirde insan sayısı 6 bine düşmüş. İnsanlar fikirlerine ve yaşam biçimlerine göre suçlanarak yargılanıp bir şekilde çeşitli cezalarla ya cezaevine ya da başka cezai yöntemlerle tutuklanıyor. Günümüz itibariyle Türkiye’de, özelde Kürt kentlerinde ve tüm Ortadoğu’da bu hukuksuzlukların sürmekte olduğunu bu nedenle böyle bir prömiyeri uygun gördük”. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Birlik: Asıl ben hesap soruyorum

SONRAKİ HABER

Nobel Ödülü'nün miktarı 9 milyon krona yükseltildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...