26 Eylül 2017 13:12

Bin 800 derecede sigortasız hayatlar

Adana’da bin 800 derecelik demir döküm ocaklarında çalışan işçilerin sosyal güvencesi yok, iş kazalarına çözüm ise yanık merhem…

Paylaş

Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan Karşıyaka Sanayi Sitesi’nde sıcaklığı bin 800 dereceye kadar çıkan demir döküm ocağında çalışan işçiler, güvencesiz koşullarda ter döküyor. İş kazalarına karşı tek önlem ise yanık merhemi. Pik döküm işçileri, hurdacılardan toplanan klima peteği, boru parçaları, küvetler ve araba parçaları gibi daha birçok atık malzemeyi fırınlarda erittikten sonra küçük parçalara ayırıyorlar. Lav haline getirilen pik daha sonra önceden hazırlanmış kalıplara dökülüyor. 

GÜVENCESİZ VE AĞIR İŞ 

Beş dakika mola verip buzlu su ile serinlemeye çalışan işçiler, ortalama 5 ile 7 saatlik çalışmaya karşılık 110 - 140 TL arasında değişen yevmiye alıyor. 6 -8 işçi bir araya gelerek günlük çalışan işçiler, ağır ve zor işi sigortasız yapıyor. Sık sık iş kazalarının meydana geldiği ocaklarda, patlama ve lav taşımlarından yaralanmalar oluyor. 

YANIĞA ÇÖZÜM MERHEM

Bin 800 sıcaklığa dikkat çeken Abdullah Türker, “Lav ayağımıza döküldüğünde tek şey yapıyoruz. Eve gittiğimizde yanık merhemi sürüyoruz” dedi. Türker, Karşıyaka Sanayi Sitesi’nde kısa süre önceye kadar sayısı 150’yi bulan döküm atölyelerinin başta büyük fabrikaların açılması olmak üzere, maliyetin artması ve yeni kuşağın bu işle uğraşmaması gibi nedenlerle mesleklerinin bitme noktasına geldiğini söyledi. 

‘SICAKLIĞA ALIŞTIK’ 

Türker, yaptıkları işi şu sözlerle anlattı: “Kalıp hazırlanıyor, bir patates eker gibi bizde dökümü önceden hazırlanmış kalıplara döküyoruz. Zirai aletlerin parçalarını üretiyoruz. Hurdacılardan hurdayı alıp önce kırıyoruz. Ardından ocağın içinde kömürü yakıyoruz. Yaktıktan sonra belirli yükleme veznesi var. O yükleme veznesinde madenin sıcak gelmesi için belirli yükseklikte yüklüyoruz. Daha sonra aşağıdan ocağın ağzı açıktır. Maden iyice eridikten sonra kapatırsın. Burada herkesin kendi görevi vardır. Ben ocak açıp, döküyorum. Ocağın içinde erime haznesi bin 700 ile bin 800 arası sıcaklık var. Biz sıcakta dışarı çıktığımız zaman etkileniyoruz. İçerdeki sıcaklığa vücut alıştığı için dışarıdaki sıcak bizi etkiliyor. İçeride ki etkilemiyor.”

(Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır katliamında ihmalin görüntüleri ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

İşsizlerin mülakat izdihamı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa