26 Eylül 2017 10:53

Trabzon’da 3 yeni yapay göl kararına tepki 

Trabzon'da Uzungöl benzeri 3 yapay göl yapılması kararına çevre örgütlerinden tepki geldi.

Paylaş

Trabzon’da dünyaca ünlü Uzungöl benzeri yapay göllerin de yer aldığı 3 ayrı tabiat turizm merkezi kurulması için bölgede başlatılan çalışmalara ekoloji örgütlerinden tepki geldi. 

Trabzon’un Çaykara ilçesindeki dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl’de özellikle Körfez ülkelerinden gelen turist akını sonrası yaşanan yoğunluk üzerine, yeni turizm merkezleri arayışı başlarken kentte 3 yeni Uzungöl benzeri tabiat turizm merkezi oluşturulması için harekete geçildi. 

Uzungöl’e alternatif turizm merkezi olarak düşünülen yerlerin başında gelen Tonya ilçesinde bin 300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası geliyor. 

‘YAYLALARI VE MERA SULARINI HEDEF ALDI’

Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Ömer Şan, Bakan Eroğlu’nun "Trabzon'da özellikle muhteşem bir ikinci, üçüncü Uzungöl için hazırlık yaptık" sözlerine tepkisini dile getirdi. 

Bakan Eroğlu’nun yaylaları ve mera sularını hedef aldığını belirten Şan, “Ülkemizin hemen her vadisinde adeta kanserli bir tümör gibi sarmalayan HES'ler, taş ocakları, dere ıslahları gibi doğal yaşamı katleden, geri dönüşümsüz zararlar veren projelerin hamisi konumundaki Bakan Veysel Eroğlu, yine kendi kendine coştu. Hakkındaki suçlamalara ve iddialara yanıt veremeyen, bugüne kadar beklediği enerji potansiyelini değil ama rant potansiyelini oluşturduğu HES'lerin 'telafisi mümkün olmayan' zararlarını görmeyen Eroğlu, bu kez yaylaları ve mera sularını hedef aldı” dedi.

‘KONTROLLÜ OLARAK YAPILAŞMAYA AÇIYORLAR’

Tonya Doğa, Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Bekir Uzunoğlu ise Kadıralak Yaylası’nın SİT alanından çıkarılarak bölgede kontrollü yapılaşmanın önünün açılacağına dikkat çekti. Kadıralak Yaylası’nın yeniden korumalı SİT alanı olması gerektiğini kaydeden Uzunoğlu şöyle konuştu: “Kadıralak da SİT alanı idi. SİT alanını şimdi 3’e ayırdılar. 3 şık halinde bunlar. Bunlardan biri de ‘Sürdürülebilir Koruma’ bunun anlamı da kontrollü olarak yapılaşmaya açma. Bu bölgedeki mavi çiçek AB tarafından koruma alınan bir çiçek. Bunun olduğu yeri de kontrollü olarak yapılaşmaya açıyorlar. Bunun yanında göletler falan yapılacakmış. Doğal olarak bu adımlar oradaki halkın zora sokulması ve orayı terk etmesini sağlayacak gibi gözükmektedir. Biz bunu böyle anlıyoruz. Eski statüsüne getirilmesi için dava açtık. Yeniden buranın korumalı SİT alanı olmalıdır” (Trabzon/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Selahattin Demirtaş'ın öykü kitabı Seher'in 5. baskısı çıktı

SONRAKİ HABER

Pınar Aydınlar saldırıya uğradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...