26 Eylül 2017 10:26

Adana’da kurulan Şehir Hastanesine tepki büyüyor

Adanalılar kentin birçok yerindeki hastanelerin ve bazı hastanelerin bölümlerinin kapatılıp yeni açılan Şehir Hastanesine taşınmasına tepkili.

Paylaş

Adana’da 18 Eylül Pazartesi günü hizmete açılan Şehir Hastanesinin ardından tepkiler sürüyor. Yapılan mutabakata göre kentin birçok yerindeki hastanelerin ve bazı hastanelerin bölümlerinin kapatılıp Şehir Hastanesine taşınıyor olması pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi Meydan Mahallesi’nde bulunan Doğum ve Çocuk Hastanesinin önünde basın açıklaması düzenleyerek Çocuk Bölümünün Şehir Hastanesine taşınmasına tepki gösterdi. 

Adana Tabipler Odası, Türkiye Sakatlar Derneği, Eğitim-Sen, CHP Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ve İbrahim Özdiş, hastane çalışanlarının da katıldığı açıklamaya pek çok hasta yakını ve mahalleli de katılarak tepkisini dile getirdi. 

SES Adana Şube adına açıklamayı okuyan Muzaffer Yüksel, Doğum ve Çocuk Hastanesinin Adana’nın en eski hastanesi olduğunu ve depreme dayanıksız olduğu iddiasıyla boşaltılması ve kapatılmasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

ÇOCUK HASTANESİ KAPATILIYOR

Sağlıkta önemli olanın ücretsiz, eşit, nitelikli ve ulaşılabilir olması gerektiğini ancak birçok kamu hastanesinin Şehir Hastanesine taşınarak bu özelliklerini yitirdiğini söyleyen Yüksel, aynı zamanda Çocuk Hastanesinin bulunduğu bölge halkının dar gelirli olduklarını ve ulaşım yönünden büyük sıkıntı çekeceklerini dile getirdi. 

Bu bölgede böyle bir hastane olması vesilesiyle pek çok esnafın, emekçinin de geçimini buradan sağladığını söyleyen Yüksel, mahallelilerin ulaşım sıkıntısından kaynaklı yakınlardaki özel hastanelerin insafına terkedildiğini belirtti. 

Şehir Hastanesinin yapımının plansız ve fazla masraflı olduğuna dikkat çeken Yüksel, devasa büyüklükte 1500 yataklı hastaneler yapmak yerine kentin belli bölgelerine 200-600 arası yataklı hastanelerin yapılmasının uygun olduğunu söyledi. Çocuk bölümünün kapatılmasının yerine daha da geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Yüksel, Şehir Hastanesinin sağlık emekçileri açısından da iş güvencesi, düşük ücret gibi birçok sorunu beraberinde getirdiğini söyledi.

‘SOSYAL DEVLET İLKESİNE AYKIRI’

Muzaffer Yüksel’in ardından söz alan Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, sağlık hakkının sosyal devletlerde en doğal haklardan biri olduğunu söyleyerek bu hakkın ihlal edildiğini vurguladı. Bu bölge halkının yoksul olduğunu ve uzakta olan bir sağlık merkezine ulaşımının kolay olmayacağına dikkat çeken İbrahim Özdiş, batı ülkelerinde bu uygulamalardan vazgeçilirken Türkiye’de iktidarın çok yüksek maliyetlerle bu hastaneleri inşa ettiğini belirtti.

‘BİLİMSEL BİR SİSTEM DEĞİL’

Çalıştığı hastanenin Şehir Hastanesine taşınması ile birlikte orada görev yapmaya başladığını belirten Tabip Odası Şube Başkanı Ali İhsan Ökten, bilimsel olmayan merkezi hastane sisteminin doğru olmadığını ve oda olarak buna karşı mücadele ettiklerini söyledi. Aynı zamanda Sağlık Bakanlığının kiracı konumuna düştüğünü belirten Ökten, şehir içi planlamanın da uygun olmadığını o bölge güzergahında üç hastanenin zaten var olduğunu söyledi. 

‘HASTANEMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Zeynep Kılıç, çocuğunu muayeneye götürdüğü sırada açıklamayı görüp destek verenlerden. Karataş’ta köyde yaşadıklarını belirten Kılıç, Çocuk Hastanesinin taşınmasına tepkili. Köylerinde sağlık ocağı bulunmadığını belirten 32 yaşındaki Kılıç, bu uygulamanın ulaşım konusunda kendilerini daha mağdur edeceği görüşünde. 

Müzeyyen Serttürk, mahalleli olarak basın açıklamasına katılanlardan. Anneleri çalıştığı için 2 torununa kendisinin baktığını söyleyen 67 yaşındaki Serttürk, acil bir durumda Şehir Hastanesine gidebilmeleri için masraflarının çok daha fazla olacağını belirtti ve buna bir dur demek için burada olduğunu söyledi. 

Hastanenin Adana’nın güneyinde 6-7 emekçi mahallesini kapsadığını belirten mahalleli Sefa Büyükyiğit, bu haklarının elinden alınmaması için basın açıklamasına katıldığını söyledi. Bu uygulama ile acil durumlarda çocuklara müdahale imkanının da ortadan kalktığını ve bunun sonucunda çocukların yaşamının risk altında olacağı görüşünde. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AfD’de bölünme süreci başladı

SONRAKİ HABER

İzmir'de Milli Eğitim'e ait araziye özel okul izni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...