27 Temmuz 2012 11:54

Heykel sempozyumunda sanatın evrenselliği tartışıldı

 Başbakanın “ucube” dediği ‘İnsanlık Anıtı’ heykelinin yaratıcısı Mehmet Aksoy, 2. Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu’nda “Özgür Sanat, Özgür İnsan” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Aksoy yaptığı konuşmada; sanatın, farklı kültür ve yaşam biçimlerini bir araya geti

Heykel sempozyumunda sanatın evrenselliği tartışıldı
Paylaş
Duygu Ayber

 

Başbakanın “ucube” dediği ‘İnsanlık Anıtı’ heykelinin yaratıcısı Mehmet Aksoy, 2. Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu’nda “Özgür Sanat, Özgür İnsan” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Aksoy yaptığı konuşmada; sanatın, farklı kültür ve yaşam biçimlerini bir araya getirmesi bakımından önemli olduğunu vurguladı.

Bu yıl “Hitit Güneşi Heykeli” eserinin sahibi Nusret Suman anısına gerçekleştirilen 2. Uluslararası Ahşap Heykel Sempozyumu’nun 18. gününde, ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığı “Özgür Sanat, Özgür İnsan” adlı söyleşi yapıldı. Söyleşiye, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, sempozyum boyunca heykel yapan heykeltıraşlar ve pek çok sanatsever katıldı. Açılış konuşmasını yapan Bülent Tanık, Ankara’nın Hitit Güneşi olan sembolünün Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek tarafından değiştirildiğini hatırlatarak, “Ankara’da sanata tükürmeyen, ciddi yerel yönetim reformuna ihtiyaç var” dedi. Sempozyumu “halkların kardeşliği tutkusu”nu bir araya getiren bir buluşma olarak değerlendiren Tanık, “Ankaralıların kendinden bir şeyler bulduğu bu heykellerin devamı gelecek. İnteraktif buluşmaları sürdüreceğiz” dedi.

HEYKELİN İÇERİ İNSANİ ÖZE SAHİPSE EVRENSELDİR

Farklı kültürlerin bir araya gelerek, benzer duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı sanat etkinliklerinin insanlığa hizmet ettiği sürece anlamlı olduğunu dile getiren Mehmet Aksoy, “Hiçbir yaşam biçimi aynı değildir. İnsanlar farklı yörelerde farklı reaksiyonlar gösterirler. Eğer bunu insani değerler ile sanata yansıtabilirsek, işte o zaman evrenselliğe açılan kapıyı aralarız” dedi. Aksoy, Türkiye gibi farklı inanç ve kültürlerin bir arada olduğu bir coğrafyada ayrılıkçı politikaların halkları birlikten koparmak için kullanıldığını söyledi. Buna karşın sanatın birleştirici yönünü Türkiye’de kullanmanın acil ihtiyaç olduğunun altını çizen Aksoy, “Salt yenilik için yenilik yapmak bir şey ifade etmez. Önemli olan sanatın insanlık için, barış için, farklı inanç ve kültürlerin birlikteliği için özgürce kullanılmasıdır” dedi.

YIKILAN HALKIN İRADESİ

Aksoy, “İnsanlık Anıtı” heykelinin yıkılmasını halkın barış isteğinin susturulmak istenmesine benzetti. Anıtın savaş kışkırtıcılığının en yoğun olduğu bir bölgede olmasının barış sesinin yükseltilmesi açısından önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, “Orada yıkılan anıt değil, halkın iradesi oldu, barış isteği oldu” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


İNSANLIK ANITI İLK DEĞİL

Mehmet Aksoy’un eserleri sanat hayatı boyunca birçok talihsiz olaya tanık oldu. İlk olarak 1975 yılında Antalya Film ve Sanat Festivali’nde “İşçi ve Çocuğu” adlı heykeli saldırıya uğradı. Heykel tekrar yapıldı. 12 Eylül döneminde halkın göremeyeceği bir yere götürülen heykel, halkın isteği ile şu anda Antalya Karaoğlan Parkı’nda durmaktadır.

İkinci olarak Ankara Altınpark’taki “Periler Ülkesinde” adlı eseri, “Böyle sanatın içine tüküreyim, ahlaksızlığın adını sanat koymuşlar” diyerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından kaldırılmıştır.

Son olarak Kars’ta Aksoy’un yaptığı “İnsanlık Anıtı”nın ucubeye benzetilerek Başbakanın talimatıyla yıktırılması da sanat ve siyaset tarihinde “kara bir leke” olarak yerinİ almıştır.

ÖNCEKİ HABER

Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası sosyal cinayetleri önler mi?

SONRAKİ HABER

İpa Performans Sanatı Festivali ilk kez İstanbul'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...