26 Eylül 2017 07:56

Ferman geldi, üniversiteye giriş sınavı da değişti!

Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç: Yeni düzenlemeyle sınavı, bir hafta sonunda başlayıp bitirmeyi planlamaktayız.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde ‘Doğru bulmadığını’ belirtmesi üzerine kaldırılan TEOG’un ardından, bu sefer de üniversitelere giriş sınavı olan YGS ve LYS’nin kaldırılacağı duyurusu geldi.

Eğitim Sen bir açıklama yaparak, “Ben yaptım oldu denilerek eğitimin her kademesi yap-boz tahtasına çevriliyor ve çocuklarımız adeta kobay haline getiriliyor.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç’ın, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde üniversiteye giriş sınavının değiştirileceğini duyurmasının ardından yeni sistemin ayrıntıları belli oldu. Alınan bilgilere göre yeni sisteme göre artık LYS-YGS ayrımı kalkacak, tek sınav yapılacak. Sınavda baraj puanı uygulaması devam edecek. Puan türü de 18'den 4'e düşürülecek. Bunlar sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil olacak. Toplam 5 günde yapılan sınavlar artık yılda bir kez hafta sonunda yapılacak. Türkçe ve matematik puanının tüm puan türlerinde etkisi olacak. Milli Eğitim müfredatı sınavlarda sorular için belirleyici olacak. Yeni sınav sistemi bu yıldan itibaren uygulanacak.  

‘YGS-LYS ÖVGÜYLE KAMUOYUNA DUYURULMUŞTU’

Üniversite giriş sınavının da kaldırılması üzerine Eğitim Sen bir açıklama yaptı. Gerek Cumhurbaşkanının gerekse YÖK Başkanının yaptıkları açıklamalarda bu değişikliğin hangi ihtiyaç kapsamında yapıldığını, hangi soruna çözüm üreteceğinin açıklanmadığının altı çizilen Eğitim Sen açıklamasında, “Hatırlanacağı üzere 2010 yılında AKP tarafından ÖSS kaldırılmış, öğrencilerin hayatlarını tek sınava bağlanması yine AKP hükümeti tarafından eleştirilmişti. Özellikle gençlerimizin ÖSS baskısı nedeniyle giderek artan biçimde intihara teşebbüs etmeleri kaygı verici noktalara ulaşmıştı. O dönem getirilen ve bugüne kadar yürütülen YGS ve LYS, yine AKP hükümeti tarafından çeşitli övgülerle kamuoyuna duyurulmuş, sınav sayısının arttırılmasının ve farklı dönemlerde yapılmasının gençlerin üzerindeki baskıyı azaltacağı ilan edilmişti.” ifadeleri kullanıldı.

DEĞİŞİKLİKLER HANGİ SORUNLARI ÇÖZECEK?

Eğitim Sen açıklamasında hükümete çeşitli sorular da yöneltti: “Sınav sisteminin değiştirilmesi hangi sorunlara çözüm üretecektir? Sınavın yine bir haftada gerçekleştirilecek olması gençlerimiz üzerindeki baskıyı arttırmayacak mıdır? Gelen eleştiri ve önerilere kulak asmadan sadece kendi doğrularınızla hareket ederek değiştirdiğiniz sistemin bir benzerini geri getirmeniz sonrasında, 6 yıldır bu sınavlarla cebelleşmiş, kopya skandallarıyla hakları ve emeği gasp edilmiş gençlere bir özür dilemeyi düşünüyor musunuz? Getirdiğiniz sistem de eğitim politikalarından anlamayan ama tek adam olduğu için her sözü ferman olarak kabul edilen kişi tarafından beğenilmezse ne yapacaksınız?​”

ASIL SORUN ‘BEN YAPTIM OLDU’ TAVRIDIR

Bir tarafta eğitimde çağ atlandığını söyleyen Milli Eğitim Bakanı, diğer tarafta da eğitim sisteminden istediklerini elde edemediklerini ifade eden bir Cumhurbaşkanının olduğunu belirten Eğitim Sen, “Ancak asıl gerçek, ‘Ben yaptım oldu.’ denilerek eğitimin her kademesinin yap-boz tahtasına çevrilmesi ve çocuklarımızın adeta kobay haline getirilmesidir. Bu kapsamda Eğitim Sen olarak tüm velilere bir çağrımız olacaktır! Sadece kendi bildiğini yapan ve dersine iyi çalışmayan çocuklarımız değil hükümettir! Bu nedenle hep birlikte çocuklarımızı değil hükümeti uyarmak zorunda ve artık yeter demeliyiz!” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Almanya'da Tek Başına belgeseli ilk kez Evrensel WebTV'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa