28 Temmuz 2012 07:48

Bölge’den savaş manzaraları

Bölge’de operasyon ve çatışmalar günden güne yayılırken, bugün yine birçok yerden ölüm haberleri geldi. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 2 asker yaşamını yitirirken, Van’da 1 kişi polis baskınında yaşamını yitirdi. Bazı kaynaklar Van’da öldürülen kişinin sivil bir vatandaş olduğunu belirtirk

Bölge’den savaş manzaraları
Paylaş

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi başta olmak üzere birçok yerde binlerce askerin katıldığı operasyonlar ise sürüyor. Bugün birçok kentte operasyonları protesto eden esnaf kepenk açmazken, bazı kentlerde askeri noktalara ve polis noktalarına saldırılar düzenlendi. Birçok bölgede köylere giriş çıkışların yasaklandığı, bombardıman nedeniyle ormanların yandığı ve şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgede tam bir savaş hali gözleniyor.

LİCE’DE 2 POLİS YAŞAMINI YİTİRDİ

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında, menfeze konulmuş patlayıcının infilak etmesi sonucu biri astsubay 2 asker yaşamını yitirdi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sabah saat 06.10 sıralarında askeri bir aracın Lice Tugay Komutanlığından ilçe merkezine geçişi sırasında önceden menfez altına döşenen mayının infilak ettirilmesi sonucu 1 astsubay ve 1 erin yaşamını yitirdiğini, 1 er ve 1 sivilin de yaralandığını söyledi. Yaralıların Diyarbakır’da tedavi altına alındığını ifade eden Toprak, patlamanın ardından bölgede operasyon başlatıldığını bildirdi. Vali Toprak, olaydan 1 saat önce de Lice Diyarbakır Karayolu üzerindeki Kayacık beldesi yol ayrımında bir patlama daha meydana geldiğini, patlamada ölen ya da yaralanan olmadığını belirtti.

EV BASKINLARI

Lice’de 2 askerin yaşamını yitirdiği patlamanın ardından BDP Lice İlçe Başkanı ve ilçe yöneticilerinin evlerine baskın yapıldı. Patlamanın ardından olay yerine zırhlı araçlarla çok sayıda asker sevk edilirken ilçe merkezinde de aralarında BDP Lice İlçe Başkanı Harun Erkuş, BDP İlçe Yöneticileri Çerkez Gözen ile Salih Alpaslan, Belediye Meclis Üyesi Halis Kaymaz’ın evlerinin de bulunduğu onlarca eve baskın düzenledi. Çok sayıda kişi gözaltına alındı. Öte yandan patlama sırasında tarlada çalıştığı sırada yaralanan bir köylü de tedavi için getirildiği Diyarbakır’da gözaltına alındı.

VAN’DAN DA ÖLÜM HABERİ GELDİ

Bugün bir ölüm haberi de Van’dan geldi. Ancak Van’da yaşanan olaya ilişkin birçok basın organı ‘Polis ekibine saldırı gerçekleştirenlerin sığındıkları evde öldürüldüğünü’ duyururken, Dicle Haber Ajansı, polisin evlere yaptığı baskında bir vatandaşı infaz ettiğini duyurdu. Olaya ilişkin ilk iddiaya göre; Van’da devriye görevi yapan polis ekibine, uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı saldırının ardından, geniş çaplı operasyon başlatıldı. Saldırıyı gerçekleştiren 2 kişinin Yalım Erez Mahallesi’nde bir eve gizlendikkleri bilgisini alan polis eve operasyon düzenledi. Eve ateş açan polis, bir kişiyi öldürdü, bir kişiyi de yaraladı. Evde bulunan bazı kişiler de gözaltına alındı.

Fakat DİHA Van’da yaşanan olaya ilişkin yaptığı haberde, gece saatlerinde Van merkeze bağlı Vali Mithatpaşa ve İstasyon mahallelerine baskın düzenleyen özel harekat polislerinin Hacı Yakup Pala ve Hasan Pala isimli vatandaşların evini taradığını, olayda bir kişinin yaşamını yitirdiğini, bir kişinin de yaralandığını duyurdu. 25 eve baskın düzenlendiği bilgisine yer verilen haberde, aynı evde yaşayan çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı belirtildi. DİHA’ya konuşan görgü tanıklarından Emin Endakçı, “Yaşananlara müdahale etmek istedik, ancak polisler evden çıkmamıza izin vermedi. Zırlı bir aracın üzerinde bulunan polis evin üst katlarına rastgele ateş etti. İçerden taranan evde bir kişi infaz edildi. Ancak kim olduğunu bilmiyoruz” dedi.

AYNI AİLELERDEN ÇOK SAYIDA GÖZALTI

Öte yandan olayın ardından Filiz Endakçı ile en büyüğü 10 yaşında olan 3 küçük çocuk, Ferdi Endakçı, Lütfi Pala, Perihan Endakçı, Adıl Pala, Husuf Pala, İshak Pala ve Suat Pala, Hüseyin Pala, İsmet Pala, İsmail Pala, Demhat Pala, Velat Pala, Şemsettin Kurt, Bülent Pala, Hakki Pala ve Şükrü Pala adlı kişiler gözaltına alınırken, gözaltına alınanlar arasında çocuklar ve aynı ailenin mensuplarının bulunması DİHA’nın iddiasını güçlendirdi.

DİYARBAKIR'DA HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞINA SALDIRI

Diyarbakır'daysa PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin 1. yılına girmesini protesto eden 200 kişilik bir grup, Bağlar Sento Caddesi üzerindek, Askeri Havaalanı 2. Taktik Hava Kuvvetleri Komutanlığı 8. Ana Jet Üssü'ne ses bombası, havai fişek ve molotoflu saldırı düzenledi. Aynı güzergahta bulunan bir üst geçide Öcalan posteri ile PKK bayrağı asılırken, polis bomba ihtimali üzerine poster ve bayrağı indiremiyor. Olay yerinde gergin bekleyiş sürüyor.

Dersim'de de merkeze bağlı 15 km uzaklıkta bulunan Çiçekli Jandarma Karakolu'na uzun namlulu silahlar ve roketatarlarla saldırı düzenlendi. HPG'liler tarafından gerçekleştirilen saldırının ardından çatışma çıkarken, çatışmanın hala devam ettiği öğrenildi. Çatışma bölgense helikopterlerle çok sayıda birlik sevk ediliyor.

KÖYLÜLER KÖYLERİNE DÖNEMİYOR

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi kırsalında günlerdir süren askeri operasyon ve çatışmalar da devam ediyor. Şemdinli’nin Bağlar (Nehri) köyüne bağlı Moşe ve Beyteran mezralarında devam eden çatışmalar sonrasında tekrardan köylerine dönmek isteyen köylülerin köylere girişlerine izin verilmiyor. Bugün Aktütün (Bezele) ve Bedev bölgelerinde de askerler ve PKK’liler arasında çatışma yaşandı. 34. Hudut Taburundan ve 3. Dağ Taktik Komando Taburundan mezralara yönelik top atışları da sürüyor. Rüzgarlı (Rubunus) Mezrasından Reşit Toprak adlı köylü bombardımanda çok sayıda hayvanın telef olduğunu belirtti.

Şemdinli Emniyet Müdürlüğüne bağlı özel hareket timleri ile askerler tarafından Şemdinli’den Derecik beldesine giden yol ayrımında arama noktası kurularak bölgeye giriş çıkışlar yasaklandı.

ORMANLAR YANIYOR

Çatışma bölgesinde gün boyu helikopterler, savaş uçakları ve karakollardan atılan top atışlarıyla bölge bombalanırken, binlerce dönümlük ormanlık alanda çıkan yangın bugün de sürdü. Şu ana kadar ölü ve yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, bölgede günlerdir devam eden şiddetli çatışmaların çok sayıda ölümle sonuçlanmasından endişe ediliyor.

YÜKSEKOVA’DA ASKERİ NOKTALARA SALDIRI

Bugün Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde de polis ve askeri hedeflere eş zamanlı roket ve uzun namlulu silahlarla saldırı düzenlendi. Saldırı sonrası bölgeye operasyon başlatılırken, Yüksekova Kaymakamlığı yaptığı açıklamada olayda herhangi bir can kaybının yaşanmadığını söyledi.

ŞEMDİNLİ VE YÜKSEKOVA’DA HAYAT DURDU

Hakkari’nin Şemdinli ve Yüksekova ilçelerinde ise hem operasyonları hem de Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin 1. yılını doldurmasını protesto eden esnaf kepenk açmadı. Fırın ve eczaneler dışında hiçbir işyerinin açılmadığı her iki kentte de gün boyu sessizlik hakim oldu. (HABER MERKEZİ)


4 PKK’LİNİN CENAZESİ MALATYA’YA GETİRİLDİ

Hakkari’de günlerdir aralıksız süren çatışmalardan da ölüm haberi geldi. Şemdinli’de çıkan çatışmada yaşamını yitirdikleri belirtilen 4 PKK’linin cenazeleri bugün Malatya Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Günlerdir şiddetli çatışmaların yaşandığı Hakkâri’nin Şemdinli İlçesi’nde yaşamını yitiren 4 PKK’linin cenazeleri Malatya Adli Tıp Kurumu’na getirildi. Yaşamını yitirenlerin Suriye doğumlu Zozan Abuk, Suriye doğumlu Agit Abdullah, Hakkari doğumlu Kemal İhsan ve Şırnak doğumlu Sinem Ünver’e ait olduğu açıklandı. İsmi açıklanan gerillaların aileleri cenazelerini almak üzere Malatya’ya gidecek. (MALATYA)

ÖNCEKİ HABER

Tecrit protestosunda çatışma

SONRAKİ HABER

Çimlerde İncesaz keyfi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...