25 Eylül 2017 14:51

İş ağır ücret az

Mersin Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan kadınlar, ağır şartlar altında, güvencesiz ve düşük ücretle çalıştırılıyor.

Paylaş

Mersin’in Akdeniz ilçesinde Toptancılar Kompleksi’ndeki Yaş Sebze ve Meyve Hali’nde paketleme işinde çalışan kadınlar, sabahın erken saatlerinde mesaiye başladıklarını söyledi. Sigortasız çalıştırılan kadınlar, emeklerinin karşılığını alamadıklarını dile getirdi. Yevmiye usulü çalıştırılan kadınlar, ağır çalışma koşullarına rağmen düşük ücret aldıklarını anlattı. 

8 yıldır paketleme işinde çalıştığını anlatan Zeynep Paburacı, sabah 05.00’te işbaşı yaptığını, akşam geç saatlere kadar diz üstü minderde oturarak çalıştığını belirtti. Günde en az 10 saat çalışmanın karşılığında günlük 70 TL aldıklarını kaydeden Paburacı, “Akşama kadar suyun içerisinde çalışıyoruz. Yaz kış bu küçük dükkanlarda meyveleri paketleyerek, kasalara dolduruyoruz. Kışın soğuktan, yazın sıcaktan perişan oluyoruz. Her şey ekmek kazanma derdi için. En azından kimseye muhtaç olmamaya çalışıyoruz” dedi. 

5 yıldır halde olduğunu belirten Gonca Bayan, güvencesiz olduklarını söyledi. Bayan, “Çocuklarım olduğu için bu işi yapmak zorundayım. Yetiyor diye sorsanız tabi ki yetmiyor. Ama yapacak başka bir şey yok” dedi. Akşama kadar meyvelerin tozlarını soludukları için birçok kadın işçinin astım ve bronşit gibi hastalıklara yakalandığını kaydeden Bayan, “Halde çalışan tüm kadınlar kasaları kaldırdıkları ve sürekli diz üstü oturdukları için ayak, bel ve sırt ağrısı çekiyor. Birçok kadında da bel fıtığı var” diye konuştu.

7 yıldır sigortasız çalıştığını anlatan 7 çocuk annesi Saadet Doğan ise ağır işe rağmen aldıkları ücretin çok az olduğunu ifade etti. Eşini kaybettiği için çocuklarına bakmak zorunda kaldığını dile getiren Doğan, “Evim yok, sigortam yok, param yok, 65 yaşındayım.  Görüyorsunuz halimi. Belimde fıtık var. Ama çocuklarıma bakmak için çalışmak zorundayım.” (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

SİHA mezraya hapsetti!

SONRAKİ HABER

Araçları bozulan fındık işçileri parkta konakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...