25 Eylül 2017 12:34

Gazi'de polisin ateş açtığı araçta kovanlar deforme edilmiş

Gazi Mahallesi'nde polisin araca açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren gençlerin soruşturmasında gizlilik devam ediyor.

Paylaş

Sultangazi’de polisin bir araca açtığı ateş sonucu Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un yaşamını yitirdiği, Ramazan Altürk’ün de ağır yaralandığı olaya ilişkin başlatılan soruşturmada 5 aydır ‘gizlilik’ kararı devem ediyor. Olay yerinde toplanan kovanların ise deforme olduğu ortaya çıktı. 

İstanbul’un Sultangazi ilçesine bağlı Gazi Mahallesi’nde 14 Nisan akşamı polisin bir araca açtığı ateş sonucu Barış Kerem ve Oğuzhan Erkul’un yaşamını yitirdiği, Ramazan Altürk’ün de ağır yaralandığı olaya ilişkin başlatılan soruşturmada 5 aydır ‘gizlilik’ kararı bulunuyor. Savcılığın şüphelilerin talebi üzerine dosyaya getirdiği ‘gizlilik’ kararı ile müşteki avukatların dosyaya ulaşması da engellendi. ‘Gizlilik’ kararının ardından soruşturma dosyasına gelen bir evrakta olay yerinden toplanan mermi kovanlarının deforme olduğu belirtildi. Dosya avukatlarından Meral Hanbayat, 5 aydır devam eden ‘gizlilik’ kararını Mezopotamya Ajansından Yasin Kobulan’a değerlendirdi.

‘SORUŞTURMAYI KARARTMA DURUMU VAR’

Polislerin ifadesi alındıktan sonra “gizlilik” kararı getirilerek müşteki avukatların dosyaya erişiminin engellendiğini vurgulayan Hanbayat, polis savunmaları ve olay yeri görüntülerine ulaşamadıklarını söyledi. Hanbayat, “kısıtlılık” kararının şüpheliler için alınması gereken bir karar olduğuna dikkat çekerek, “Onların soruşturmayı karartması durumu var, bizim tam tersi olayın aydınlatılması gibi bir çabamız var” dedi.

‘KASTEN ÖLDÜRÜLDÜKLERİ AÇIK’

5 aylık süre zarfında soruşturma kapsamında sadece olay yerindeki keşfe katılabildiklerini ifade eden Hanbayat, şöyle devam etti: “Oradaki zırhlı araçlarda bulunan görüntülere el konulmuştu. Onların sonuçları konusunda hâlâ bilgi sahibi değiliz. Bir de olay yerinde bulunan mermiler deforme olduğu için polislerin silahları ile bir eşleşme sağlanamadı. Olay yerinde 35 kovan bulunmuş, 26 adeti araca isabet etmiş ve 6 farklı silahtan ateş edildiği ilk aldığımız raporlarla sabit. Sadece bu tablo bile çocukların kasten öldürüldüğü, hayattakilerin de öldürülmeye çalışıldığı hukuk tekniği açısından bir ispatı. Bizim açımızdan olay çok açık. Çocukların kasten öldürüldüğü açık.”  Müşteki avukatların sanık polislerin tutuklanması talebinin 2935 sayılı OHAL Kanunu’nun gerekçe gösterilerek savcılık tarafından reddedildiğini hatırlatan Hanbayat, “Bu polisler hakkında idari işlem yapılıp yapılmadığını, daha görevdeler mi değiller mi bilmiyoruz. Bu vahim bir durum” diye konuştu.  Olay yerinde toplanan kurşunların deforme olduğunun ortaya çıkmasına ilişkin ise Hanbayat, “Biz orada 9 polisin olduğunu biliyoruz. Her bir polisin bu ceza soruşturması açısından maddi fail olduğunu gösterir. Tek bir polis değil hepsi iştirak halinde bu suçun faili olduğunu gösterir. Hepsinin kasten öldürmek ve yaralamaktan tutuklanması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.  ”Kısıtlılık” kararının müşteki avukatları için “Soruşturma dışına itilmek” anlamına geldiğini vurgulayan Hanbayat, “Biz dosyaya hakim değiliz. Bu kamu vicdanını yaralıyor. Çok keyfi bir pozisyonla karşı karşıyayız. Gerekli hukuki yardımı müvekkillerimize veremiyoruz” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erbil’den referandum notları

SONRAKİ HABER

Celal Çelik için delil mi aranıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...