25 Eylül 2017 09:08

KMO Yönetim Kurulu üyeleri için görevden alma kararı

Sanayi Bakanlığının Kimya Mühendisleri Odası'na açtığı davada oda yönetim kurulu üyelerinin görevden alınmasına karar verildi.

Paylaş

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, denetim yapma talebini kabul etmediği gerekçesiyle Kimya Mühendisleri Odası’na (KMO) açtığı davada, 24. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinin görevine son verilmesine kararı verdi. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, kararın TMMOB’a bir gözdağı niteliği taşıdığını söyledi. TMMOB Başkanı Emin Koramaz, yapılmak istenenin TMMOB’u halkın yolunda, ülkenin çıkarları için çalışmaktan vazgeçirmek olduğunu söyledi. Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Ali Uğurlu, itiraz edeceklerini belirtere, bu süreçte yönetim kurulunun görevine devam edeceğini dile getirdi.

AMAÇ TMMOB'Yİ VAZGEÇİRMEK

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın TMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odasında denetim yapma talebinin reddedilmesi sebebiyle Kimya Mühendisleri Odası'na açılan davanın üçüncü duruşması görüldü. Kimya Mühendisleri Odası bakanlık tarafından yapılmak istenen denetime hukuki bir dayanağı olmadığı nedeniyle itiraz etmişti.  Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınmasına karar verdi. Mahkemenin ardından karar adliye önünde protesto edildi. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 12 Eylül anayasasıyla TMMOB Yasası’na konulan ve bugüne kadar hiçbir iktidar tarafından kullanılmayan bir maddeye dayanarak Odalarda mali ve idari denetim yapılmak istendiğini belirtti; “AKP iktidarı bugünkü 12 Eylül rejiminin devamıdır.” dedi. Koramaz,  Anayasanın 135. Maddesi gereği Odalara ilişkin idari ve mali denetimin, kanunla düzenlendiğini, bakanlığın ise yetkisini aşarak hareket ettiğini ifade etti. Verilen kararın yıldırma amaçlı olduğuna işaret eden Koramaz, “Yapılmak istenen açıktır. TMMOB’u halkın yolunda, ülkenin çıkarları için çalışmaktan vazgeçirmektir.” dedi. Koramaz, hem hukuki hem demokratik alanda mücadelelerinin devam edeceğini ve bu kararı reddettiklerini söyledi.

GÖREVİMİZE DEVAM EDECEĞİZ

Evrensel'e konuşan Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğurlu, davanın şu an için sonuçlandığını ancak kararın kesinleşmediğini belirtti. Gerekçeli kararın ardından 15 gün içerisinde karara itirazda bulunulacağını ifade eden Uğurlu, itirazdan da bir sonuç alınamazsa Yargıtay’a gidileceğini ancak tüm bu süreçte yönetim kurulunun görevine devam edeceğini söyledi. Uğurlu, Bakanlığın denetim talebini Anayasaya aykırı olması sebebiyle reddettiklerini ve mahkeme heyetinin kararının da Bakanlığın haklı olduğunu göstermediğini dile getirdi. Uğurlu, “Seçimle göreve gelen bir yönetim kuruluyuz, bu sebeple ancak genel kurul kararıyla görevden alınabiliriz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararın tüm odalara yönelik itiraz değil itaat et adımı olduğunu söyledi. Candan, “Biz bilimsel bilgimizi bu ülkenin çıkarları ve toplumun yararı için kullanmaya devam edeceğiz. Adaletsiz karar karar değildir. Bu kararda meşru değildir. Biz meslek alanımızı ülkemizi ve Cumhuriyet değerlerini savunmaya devam edeceğiz. Korkmuyoruz, susmuyoruz” şeklinde açıklamada bulundu.

KESK: KARAR SİYASİDİR

KESK Yürütme Kurulu Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun görevine son veren Mahkeme kararını kınayarak TMMOB’ye destek açıklaması yaptı. 

Kamu Emekçileri Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun görevine son veren Mahkeme kararını kınadı.

Açıklamada, TMMOB’ye yönelen baskılara dikkat çekilerek, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Kimya Mühendisleri Odası’na karşı açtığı davada Mahkeme'nin “Yönetim Kurulunun görevlerine son verilmesi" kararı siyasal bir karar olup çalışma yaşamındaki saldırıların bir parçasıdır” denildi.

Kararın belediyelere kayyum uygulamasının emek ve meslek örgütlerine uyarlanmış hali olduğu belirtilen açıklamada, mahkemenin kararının antidemokratik olduğu ifade edilerek kınandı. Açıklamada, emek ve demokrasi mücadelesinde TMMOB ile omuz omuza birlikte ve ortak hareket etmeye devam edileceği ve dayanışma içinde olunacağı bildirildi. (Ankara/EVRENSEL)


TMMOB'NİN ÖZERKLİĞİNE MÜDAHALE EDİLİYOR

Buse VURDU
Ankara

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, bakanlık denetimini kabul etmeme gerekçesiyle Kimya Mühendisleri Odası’na (KMO) açılan davada KMO Yönetim Kurulu üyelerinin görevden alınmasına ilişkin “Karar odaların özerkliklerine müdahale içermektedir” dedi. 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın denetim talebini kabul etmediği gerekçesiyle TMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odası’na (KMO) açılan davanın 3. duruşmasında mahkeme, KMO Yönetim Kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesine karar verdi. KMO yöneticilerinin görevden alınması ve TMMOB’ye yönelik baskılara ilişkin gazetemize konuşan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz “Bu dava her şeyden önce baskı altında gerçekleştirilmiş, yönlendirmeli ve kararı önceden verilmiş bir davadır” dedi. Kararın son derece hukuksuz ve Anayasanın 135. maddesine aykırı olduğunu ifade eden Koramaz, KMO yönetiminin, genel kurul ve TMMOB kararlarına uyduğu için görevden alınmak istendiğini söyledi. Koramaz, herhangi bir yasal düzenleme olmadığı halde diretildiğini ve bakanlığın TMMOB’yi kendine bağlı bir müdürlük gibi denetlemeye çalıştığını dile getirdi. Bu denetimi yapacak olanların, odalarda seçimlerle belirlenen denetim kurulları olduğuna işaret eden Koramaz, “Karar odaların özerkliklerine müdahale içermektedir” dedi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın dava ehliyeti bulunmadığını belirten Koramaz, davanın kabul edilmesinin bile hukuksuzluk olduğunu dile getirdi. 

KAMU KAYNAKLARI TALAN ETTİRİLİYOR 

Koramaz, TMMOB’nin, ranttan ve bilim dışı uygulamalardan beslenen iktidarı rahatsız ettiğini ve davanın özü itibariyle bir sindirme harekatı olduğunu söyledi. AKP hükümetinin akıl dışı bir çok yaklaşımla “Kamu Özel İşbirliği” adı altında hazine kaynaklarını kullanarak “çılgın projeler” ürettiğine dikkat çeken Koramaz, kamu kaynaklarının, gereksinim olmayan projelerle iktidar yandaşlarına ve iktidara yakın sermaye gruplarına talan ettirildiğini belirtti. TMMOB’nin bu talana hazırladığı raporlar ve açtığı davalar ile karşı koyduğuna dikkat çeken Koramaz, “3. Havalimanı, Kanal İstanbul, Cerattepe, Akkuyu Nükleer Santrali, AOÇ Ormanı, Kaçak Saray projeleri bu davalara örnektir” diye konuştu. Koramaz, ranta ve talana karşı yöre halkı ve demokratik güçlerle birlikte mücadele ettiklerini, bunun ise AKP hükümetinin çıkarlarını zedelediğini vurguladı. Hükümetin ve yandaşların, akıl dışı birçok açıklamayla TMMOB’yi suçladığına dikkat çeken Koramaz, “Bu gayet normal ve hatta bizim için bir onur kaynağı” dedi.

BAKANLIK 11 ODADA DENETİM TALEP ETTİ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığının da TMMOB’ye bağlı 11 odada denetim talep ettiğini belirten Koramaz, hukuki mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. Koramaz, KMO Yönetim Kurulunun görevden alınmasına ilişkin Yargıtay kararının bekleneceğini, o zamana kadar ise Yönetim Kurulunun görev başında olacağını söyledi. İktidarın her alandaki etkisizleştirme politikalarının TMMOB için de geçerli olduğuna işaret eden Koramaz, “Bu ne ilk davadır ne de son dava olacaktır. TMMOB halktan aldığı güçle mücadelesini sürdürecektir. TMMOB bilim ve tekniği halkın yararına kullanmaya devam edecektir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Oyuncular Sendikası’nda yeni yönetim işbaşı yaptı

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan referandum tehdidi: Bir gece ansızın gelebiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...