'Otizmli çocuklar eğitimde ayrımcılığa maruz kalıyor'

Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç, otizmli çocukların okullarda yaşadığı problemleri ve çözüm önerilerini anlattı.

25 Eylül 2017 07:38
Paylaş

Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç, otizmli çocukların devlet okullarında eğitim görmesinin önünü açan kaynaştırma programında büyük eksikliklerinin bulunduğunu belirterek otizmli çocukların okullarda ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.

Denizli Otizm Derneği, otizmli çocuklar ve aileleri için 3 yıldır eğitime destek faaliyetlerini sürdürüyor. Dernekte, otizmli çocuklar yaz tatili süresince özel eğitmenler tarafından çeşitli eğitim programlarına tabi tutuluyor. Tatilin sona ermesi ile otizmli çocukların devlet okullarında eğitim görmesini sağlayan kaynaştırma programı tartışmaları ise yeniden gündeme geldi. 60 üyesi bulunan Denizli Otizm Derneğinin Başkanı Dudu Karaman Dinç, otizmli çocukların devlet okullarında okumasını sağlayan kaynaştırma programının mevzuatta yeterli göründüğünü fakat uygulamada problemlerin bulunduğunu söyledi. 

'HERKES, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN BİR BAŞKA YERDE OLMASINI İSTİYOR'

  • Denizli Otizm Derneği Başkanı Dudu Karaman Dinç

Milli Eğitim Bakanlığının otizmli çocuklar ile diğer çocukların kaynaşmasını destekleyen bir yapıya sahip olduğunu fakat mevzuatın bu iyiliğinin uygulamaya yansımadığını belirten Dinç, "Okullarda çocuklar ayrımcılığa maruz kalıyorlar, kaynaştırma öğrencisi olarak okula gidebilme konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Okula kaynaştırma öğrencisi olarak gittiklerinde bu kez de öğretmenler ve diğer veliler tarafından istenmeyebiliyorlar. 'Bu çocuğun yeri burası değil' düşüncesi hakim oluyor. Yani herkes otizmli çocukların bir başka yerde olmasını istiyor" dedi.

'KAYNAŞTIRMA PROGRAMININ BÜTÜN YÜKÜ AİLELERİN SIRTINDA'

Türkiye'de 18 yaş altında 382 bin civarında otizmli birey olduğunu ifade eden Dinç, otizmli çocukların okullaşma oranının ise yüzde 10'a bile ulaşamadığını belirtti. Türkiye'de çocuğunun otizmli olduğunu gizleyen aileler olduğunu ve bunun sebebinin toplumdan dışlanma korkusu olduğunu söyleyen Dinç, "Kaynaştırma programı var ancak bunun yükünü aileler çekiyor. Bazı iyi örnekler var fakat Türkiye geneline baktığımızda ne yazık ki bu iyi örneklerin sayısı çok fazla değil. Denizli'de 3 yıl devam ettiği okula 4'üncü yılda gidemeyen bir çocuğumuz var. Kaynaştırma raporu iptal edilen çocuklar var" dedi.

Devletin, 36 ayı geçmiş her çocuğa eğitim sağlamakla yükümlü olduğunu hatırlatan Denizli Otizm Derneği Başkanı, "Ne yazık ki mevzuatta var olanlar uygulanmıyor. Kaynaştırma programının bütün yükü de ailelerin sırtında kalıyor. Türkiye'de otizmli çocuklar dışlanmaya maruz kalıyor. Eğitim her çocuğun hakkıdır. Otizmli çocuklar, ancak kaynaştırma öğrencisi olduğunda gelişim gösterebilirler çünkü akranlarından öğrenecekleri çok şey var" dedi.

'OTİZMLİ ÇOCUKLAR TOPLUMUN HER KESİMİNİN GELİŞİMİNE YARDIMCI'

Otizmli bir bireyin topluma entegre olabilmesi için, toplumun içinde olması gerektiğine dikkat çeken Dinç "Otizmli bireyin kaynaştırmaya devam etmesi sadece onun yararına değildir. Sınıftaki diğer çocuklar için de faydalıdır. Çünkü farklı olanla yaşamayı öğrenirler ve bu onları hayatta daha iyi insan yapar. Velilerin ve öğretmenlerin istemediği otizmli bu çocuklar, aslında toplumun her kesiminin gelişimi için yararlıdır" ifadelerini kullandı. (DHA)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Saya direnişi yayılıyor: Hatay, Manisa, Bursa'da iş bırakma

SONRAKİ HABER

Kirlilik ve susuzluk Büyük Menderes nehrini öldürüyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...