Saya direnişi yayılıyor: Hatay, Manisa, Bursa'da iş bırakma

Saya direnişi il il yayılıyor. Hatay, Manisa ve Bursa'da sayacılar, parça başı ücretlerinin arttırılması talebiyle makineleri durdurdu.

25 Eylül 2017 07:44
Paylaş

Metehan UD/Burak ŞEFKAT
Manisa
/Hatay

Adana, Konya, İstanbul, İzmir ve Antep’in ardından Hatay Antakya ve Manisa Ayakkabıcılar Sitesinde de sayacılar, parça başı ücretlerinin arttırılması ve sosyal güvencelerinin sağlanması talepleri ile iş bırakma eylemi başlattı.

Sayacıların Adana'da başlatmış olduğu iş bırakma eylemleri il il yayılarak devam ediyor. Birçok ilin ardından Manisa'nın Yunus Emre ilçesinde kurulu bulunan Ayakkabıcılar Sitesinde de sayacılar aynı taleplerle iş bıraktı. İş başı yapar gibi sabahın erken saatlerinde siteye gelen işçiler bu sefer makinelerini çalıştırmadı.

10 yıldır aynı ücrete iş yaptıklarını dile getiren işçiler, ayakkabı imalatçılarından çift başı yüzde 10 pay ve kayıt dışılığın son bulmasını talep etti. İş bırakma eylemine sitedeki sayacıların büyük bir kısmı katıldı. Bir hafta sürecek eylemin sonunda sonuç alınamazsa sayacılar iş bırakmayı sürdürecek. Manisa genelindeki yaklaşık 300 sayacının büyük bir kısmı iş bırakmaya katıldı.

KİMİ İMALATÇILAR ÜCRETİ ARTTIRDI

İç piyasaya iş üretilen sitede, imalatçıların düşük ücret verme gerekçesi ise diğer illerdeki düşük ücretler. Bazı imalatçılar iş bırakma eylemini duyar duymaz ücreti arttırsa da sayacılar site genelinde bir artış olmadığı sürece parça parça olsa da üretim yapmayacak. İş bırakmayı engellemek için geçtiğimiz cuma günü imalatçılardan biri, iki saya ustasına vermeyi planladığı işi iptal etti. Sayacılar, eylemleri kazanımla sonuçlanınca da bu imalatçıya iş dikmeme kararı aldı.

DERNEK KURACAKLAR

Sayacılar, diğer illerdeki sayacılarla da iletişim halinde ve eylemleri takip ediyor. Bugün içinde gerçekleşecek toplantıda işçiler, iş bırakma eyleminin kazanımla sonuçlanması için neler yapacaklarını konuşacaklar. Sayacılar, Manisa Ayakkabıcılar Esnaf Odasının sorunları ile ilgilenmemesine de tepkili. Ayrıca sayacılar, birlikteliklerini sürdürmek için dernek kurma çalışmalarına başlamış durumda. 

ANTAKYA'DA SAYACILAR 'YETER' DEDİ

Hatay Antakya'da da sayacılar, parça başına aldıkları ücretlerin arttırılması ve sosyal haklarınin sağlanması talebiyle iş bıraktı.

İş bırakma eylemi öncesi birçok atölyeden işçilerle toplantı gerçekleştiren sayacılar bugün sabah saatlerinde işyerlerine geldi. İşyerlerinin kapılarının önünde toplanan işçiler işbaşı yapmayarak makinelerini çalıştırmadı. Yıllardır parça başına aynı ücreti aldıklarını ifade eden işçiler, Adana'da başlayan ve birçok ile yayılan eylemlerin kendilerine örnek olduğunu söyledi.

Parça başına aldıkları ücretlerde yüzde 40 iyileştirme talep eden işçiler, birçok ilde çalışan sayacıların aynı işi yapmasına rağmen farklı ücret aldıklarını ve aldıkları ücretlerde dengesizlik olduğunu, herkesin aynı ücreti alması gerektiğini, bunun için ayrıca bir düzenleme yapılması gerektiğini ifade etti. İşçiler, haklarını alana kadar iş bırakma eylemine devam edeceklerini belirtti.

BURSA'DA DA SAYACILAR BİR HAFTA İŞ BIRAKTI

Bursa Ayakkabıcılar Sitesinde de sayacılar, parça başı ücretlerinin arttırılması ve sosyal güvencelerinin sağlanması talepleri ile bir hafta iş bırakma eylemi başlattı.

Bursa Gençosman’da bulunan Ayakkabıcılar Çarşısında açıklama yapan sayacılar, bir hafta çalışmayacaklarını ifade etti. Öte yandan sayacılar, dernekleşme çalışmalarına da başladıklarını duyurdu.

'ZAMANINDA SURİYELİ İŞÇİLERİ BİZE KARŞI KULLANDILAR'

10 yıldır aynı ücretle çalıştıklarını belirten sayacılar, “Zamanında bize karşı Suriyeli işçileri kullandılar ama bugün bu durum boşa çıktı. Türk ve Suriyeli sayacılar olarak birlikte hareket ediyoruz” dedi. Kurulacak dernek içerisinde Suriyelilerin de yer alacağını ifade eden sayacılar, “Bu süreci kardeşçe götürüp haklarımızı alacağız” dedi. (Bursa/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Serviste unutulan Alperen'in ölümünde MEB'e suç yok!

SONRAKİ HABER

'Otizmli çocuklar eğitimde ayrımcılığa maruz kalıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...