25 Eylül 2017 05:08

NFL’de Trump’a karşı tarihi dayanışma

Dün, politik aktivizm geçmişi bir hayli köklü olan ABD sporları için dahi tarihi bir gündü. Yüzlerce NFL oyuncusu Trump'ı protesto etti.

Paylaş

Amerikan Futbol Ligi (NFL) tarihi bir hafta sonuna tanıklık etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın Colin Kaepernick’in geçtiğimiz yıl ülkedeki ayrımcılık ve eşitsizliğe dikkat çekmek amacıyla başlattığı milli marş sırasında diz çökme eylemine katılan Amerikan futbolcuları için “NFL sahiplerinden birinin bayrağımıza saygısızlık yapıldığında bu ‘o... çocuğunu sahadan çıkartın. Kovuldun’ dediğini görmek istemez miydiniz” sözleri üzerine yüzlerce oyuncu dünkü maçlarda Trump’ı protesto etti.

Milli marş sırasında siyah ve beyaz çok sayıda yıldızın kimi diz çöktü kimi kol kola girdi ama hedefleri aynıydı: Trump ve ırkçılık.
Cuma günkü sözleri sebebiyle LeBron James’ten Kobe Bryant’a pek çok büyük yıldızın tepkisini çeken Trump, pazar sabahı meydan okumasını sürdürdü: “Eğer NFL taraftarları bayrağımıza ve ülkemize saygısızlık yapanların maçlarına gitmeyi bırakırsa değişimin hızlıca gerçekleşeceğini göreceksiniz. NFL maçlarına gidenlerin sayısı ve reytinglerde büyük düşüş var. Maçlar sıkıcı evet ama birçok kimse ülkemizi sevdiği için statlardan uzak duruyor.”

Trump’ın tüm bu açıklamaları sonrası NFL’de dün ilk maç olan Jacksonville Jaguars-Baltimore Ravens maçında yaklaşık 25 oyuncu diz çökme eylemine katıldı. Beyaz oyuncular diz çökmedi ancak koçlar ve hatta Jaguars sahibi Shahid Khan dahi kollarını birleştirerek dayanışmaya katıldı.

  • Jaguars'ın sahibi Shahid Khan

Daha sonra New York Jets-Miami Dolphins maçında birkaç Dolphins’li siyah tişörtler giyerek Kaepernick’e destek mesajı verdi. Milli marş sırasında ise Dolphins’li oyuncular kollarını birleştirdi.  Öğlen 1’de oynanan maçlarda da çok sayıda oyuncu diz çökerek ya da kollarını birleştirerek eyleme katıldı.

Donald Trump bunun üzerine Twitter’dan “Milli marş ve ülkemiz için harika bir dayanışma. Kolları birleştirerek ayakta durmak iyidir, diz çökmez kabul edilemez. Kötü reytingler” dedi.

Protestolar oyuncularla sınırlı kalmadı. Detroit’teki Falcons-Lions ve Nashville’deki Seahawks-Titans maçında milli marşı icra eden müzisyenler de diz çöktü. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP'den TOBB operasyonu: Seçimler ertelendi

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 25 Eylül 2017 Pazartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...