24 Eylül 2017 22:08

Vergide adalet için sesimizi yükseltelim

Çorlu’da kurulu Tamteks’ten bir işçi, vergi adaleti için birleşme çağrısı yaptı.

Paylaş

Tamteks’ten bir işçi
Çorlu

Ben Çorlu’da bulunan Tamteks’te çalışan bir işçiyim. Biz işçilerin geçmişten gelen birçok sorunu var. Bir de bunlara yeni sorunlar eklenerek devam ediyor. Artık yaşadıklarımız, sıkıntılarımızı dile getirmek istiyorum. Buradan başta kendi fabrikam olmak üzere bütün işçilere seslenmek istiyorum.

Çalışma koşulları, ücretlerin düşüklüğü, ücret düşük olduğundan mesai parasına muhtaç kalıp sürekli mesaiye kalarak hayatımızı ancak sürdürmek zorunda olmamız, gece gündüz çalışmamıza rağmen hâlâ borç içinde yaşamak zorunda kalmamız gibi sorunlar yaşarken, bir de sanki çok kazanıyormuşuz gibi vergilerimizin artması cabası oldu. Kesintiler canımızı çok yakmaya başladı. Sürekli mesai yaptığımızdan dolayı bürüt gelirimiz artıyor ve ek vergi dilimine girdik. Haziran ayına kadar yüzde 15 vergi verirken şimdi yüzde 20 vergi ödemeye başladık. Yılın başında aldığım ücret 100 ile 120 lira arasında düşmüş durumda. Yılın son aylarında ise vergi dilimimiz yine artacak görünüyor. Yani yeniden 100-120 lira daha kesilecek.

Çocuklarımıza bir lokma daha fazla ekmek götürmek için kendi hayatımızdan vazgeçerek yaptığımız fazla mesailer tamamen vergiye gidecek. Bütçemizdeki açığı kapatmak için sürekli mesai yapmak zorunda kalıyoruz. Ama fazla mesai yaptıkça vergi matrahımız yükseliyor. Yaptığımız mesailer vergiye gidiyor. Böyle olunca biz hem patronu zengin ediyoruz hem de ücretimize devlet ortak oluyor.

Biz işçiler bu kesintilerin adil olmadığını düşünüyoruz. Bizler asgari ücretin biraz üstünde ücret alan işçileriz. Ayın sonunu kısarak kıt kanaat geçinirken, zengin muamelesi görüp vergimiz artıyor. Oysa bu ülkenin en zenginleri olan patronların ne kadar vergi verdiğini bilmiyorum. Ama eminim ki fabrikada çalışan 500 kadar işçi bizim patrondan daha fazla vergi veriyordur. Bu da yetmiyor patronlara vergi indirimi, teşvik, eğitim ve istihdam seferberliği adı altında ucuz işçi çalıştırma hakkı. Yani patrona gelince kesenin ağzını açanlar, işçinin sırtına binmesini iyi biliyorlar. Vergi adaletsizliğinde göründüğü gibi iktidar hep patronlara, işçiye gelince tasarruf. İşçiden kesilen işsizlik fonu, BES fonu hep patronlara aktarılıyor. Hep bizim sırtımıza biniyorlar.

Fabrika içinde bile bir adaletsizlik var. Şefler ve idari bölümün bir kısmı bu vergi kesintisinden etkilenmiyor. Çünkü patron onlarınkini ayarlıyor. Fabrikada yedi ana bölüm var. Bazı bölümlerin vardiya amirleri mesai alırken, bazılarınki ise almıyor. Her yerde bir adaletsizlik ile karşı karşıyayız.

Buradan devlete sesleniyorum. Vergide adalet istiyoruz. Çok kazanandan çok az kazanandan az vergi sistemini kurun. Oysa bu gün bu tam tersine dönmüş durumda.

Patrona sesleniyorum; biz gece gündüz size çalışarak zengin ettik. Bu vergi artışını bize yansıtmayın. Bazı fabrikalar net ücreti değiştirmeden brüt ücrette oynamalar yaparak işçisine yansıtmıyor.

En son işçi arkadaşlara sesleniyorum; her uygulama biz işçilerin daha zor durumda bırakıyor. Biz bir şey demeden de bunu değişeceği yok gibi. Gelin sesimizi yükseltmek içim birleşelim. “Ağlamayana meme yok” diye bir atasözümüz var. Gelin birleşelim.

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de sayacıların hedefi kurulan birliği korumak

SONRAKİ HABER

Çiğ köfteci Hasan: Sur’u bilen böyle bir şey yapmazdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...