Üzüm üreticisi tepkili: Hükümet bizimle dalga geçiyor

Manisalı üzüm üreticileri, hükümetin 4,5 TL olarak açıkladığı kuru üzüm alım fiyatına tepkili.

24 Eylül 2017 21:57
Paylaş

Hasan Hüseyin ERKOL
Manisa

Hükümetin 4.5 lira olarak açıkladığı kuru üzüm alım fiyatına tepkiler devam ediyor. Açıklanan fiyatın düşük olduğuna dikkat çeken üreticiler, tüccarın ürünlerini bu fiyatın altında aldığını anlattı.

Manisa Alaşehir’deki üzüm üreticileri, kuruması için tarlalarına serdikleri üzümleri bugünlerde toplayarak satmak üzere tüccara ya da Tariş’e götürüyor.

Üzümler, tanenin iriliği ve rengine göre numaralandırılıyor. Taneleri iri ve parlak sarı renkte olan üzümlere 10 numara verilirken, daha küçük boyda olan üzümler sırasıyla 9, 8, 7 olarak numaralandırılıyor.

Hükümetin 9 numara üzüm için açıkladığı 4 lira 50 kuruş olan taban fiyatın az olduğunu belirten üreticiler, tüccarların bu fiyatın altında alım yaptığını küçük üreticilerin TARİŞ’e üzüm veremediğini belirtti.

6-6.5 LİRA OLMALI

Tüccarlar sitesi önünde üzüm yükledikleri traktörleriyle sıra oluşturan üreticilerle görüşüyoruz. Aziz Bayram isimli üretici, ‘10 numara’ olan kuru üzümünü 4 liradan sattığını çok mağdur olduğunu belirtiyor. İlaç borcundan dolayı elinde fazla bekletemediğini dile getiriyor. “En azından 6-6.5 lira olması lazım” diyor.

ZARAR ETMEYELİM YETER’

20 dönüm arazisi olan Mesut isimli üretici de yaş üzümünün kilosunu 1 liradan satmış. Bu fiyatın ancak masraflarını karşıladığını belirten üretici, “Zarar etmeyelim yeter” diyor. Yaş üzümün en az 1.5 lira olması gerektiğini söyleyen üretici, Hükümetin kuru üzümle ilgili açıkladığı taban fiyat hakkında ise, “Dalga geçiyorlar sadece, gelip görmedikten sonra fiyat açıklasalar ne fayda?” diyor.

TÜCCAR DAHA DÜŞÜK FİYATA ALIYOR

10 dönüm arazisi bulunan Ali isimli çiftçi de, 3 bin 800 liradan satmış 9 numara olan üzümünü.

Üzümünü tüccara verdiğini belirten üreticiye TARİŞ’e neden vermediğini soruyoruz. “Ortak olmadım bu sene. Zaten bizim gibi küçük üreticileri sokmuyorlar. Zenginlerin yeri daha çok. Üye olmaya gitsek ‘hayır’ demezler ama oraya verecek üzümümüz yok. 3-4 ton oluyor, oraya verecek kadar olmuyor” diyor. Üretici Hükümetin verdiği fiyatın uygulanmadığını da sözlerine ekliyor.

Bir başka üretici, “Fiyattan memnun değiliz mazot pahalı. Markette 10 liraya satılıyor kuru üzüm” diyor.

KİLO BAŞI 1 LİRA KAYIP VAR

Ali Emrelioğlu, “Üzüm 5 liradan alınsa çiftçi mağdur olmayacak. 7 numara üzüme 4.750 veya 5 lira verseler zarar etmez. Ama 4 lira olursa her çiftçinin kiloda 1 lira kaybı var. İşçilikler çok yüksek. 6 saati 65 lira. 100 bin lira bandırmacı alıyor. İlaç gideri çok. 7 numara üzümün 5 lira olmasını istiyoruz” diyor. Emrelioğlu, yaş üzümün de en az 1.250 lira olması gerektiğini belirterek, “TARİŞ’in aldığı 30-35 bin ton üzüm. Üretim 110 bin ton Tariş’in alacağı üzümün kapasitesi geçen sene 18 bin tondu. Bu yıl ikiye katladı, 35 bin ton ama 40 bin tonu geçmesi lazım” diyor.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Mezopotamya Dans yeni sezona hazır

SONRAKİ HABER

İzmir’de sayacıların hedefi kurulan birliği korumak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...