24 Eylül 2017 13:00

Pahalı ilaç hastaları mağdur ediyor

SES İstanbul Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel, ilaç fiyatlarındaki artışın hastaları mağdur ettiğini dile getirdi. 

Paylaş

Düşük fiyatlarla üretilen ilaçların piyasada yüksek fiyatlar ile satışa sunulduğunu vurgulayan SES İstanbul Anadolu Şube Eşbaşkanı Erdal Güzel, özellikle kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaçların pahalıya satıldığını ifade etti. Bu durumda tedavisi zor olan kanser hastalar için ilaca ulaşmanın imkansızlaştığını aktaran Güzel, “Çünkü devlet uluslararası şirketler ile piyasa kavgasına tutuşmuş durumda. Bu piyasa kavgası topluma zorlanma olarak yansıyor. Devlet birçok ilaç parasını vermiyor. Şahısların yurt dışından getirdikleri ilaçlar üzerinde kısıtlamalar uyguluyor ya da birçok ilaca izin vermiyor” diye konuştu.

‘HASTALAR SÜRÜNDÜRÜLÜYOR’

Hastaların devlete olan güveninin kırıldığını sözlerine ekleyen Güzel, “Devletin asıl amacı ilacı hastaya ulaştırması olması gerekirken bunu yapmamakla birlikte engel çıkartıyor. Bugünkü hükümet kanser hastasını süründürmeye ve piyasanın içine sıkıştırmaya çalışıyor. Tahsis edilmesi gereken ilaçlar bugün Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gönderiliyor” dedi. 

‘BORÇLA İLAÇ ALIYORLAR’

Sağlık hakkının ücretsiz olması gerektiğini söyleyen Güzel, “Türkiye’de ne yazık ki bu böyle işlemiyor. Kanser hastası olan bir aile ilaçları almak için gerektiğinde evini satmak, borca girmek zorunda kalıyor. Biliyoruz ki hasta hem ruhsal olarak hem de fiziki olarak zorluk yaşıyor” diye konuştu. 

‘PARAN KADAR SAĞLIK ALABİLİYORSUN’

Sağlık alanında iddia edildiği gibi büyük gelişme olmadığını sözlerine ekleyen Güzel, şunları söyledi: “Bahsedildiği gibi hastalara ulaşım kolaylaşmadı aksine hastane kapılarında biten kuyruk telefon başında randevu sisteminde oluştu. Çoğu zaman bir hasta muayene olmak için haftalarca randevu alamıyor. Paran kadar sağlık alma durumu ortaya çıktı.” 

Sağlık hizmetinin ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve anadilde olması gerektiğini belirten Güzel, kamuoyunu ve hastaların bu durum karşısında sessiz kalmaması gerektiği ifade etti. (MA/İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Ayvalık’ta 126 Suriyeli alıkonuldu

SONRAKİ HABER

Cezaevlerinin OHAL’i: 3 dakikalık açık görüş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa