24 Eylül 2017 11:41

Eğitim Sen: Rehber öğretmenlere kulak verin

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, rehber öğretmenlerin haftalık mesai sürelerinin artırılmak istenmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Yönetmeliğini değiştirerek, rehber öğretmenlerin haftalık mesai sürelerini artırılmak istenmesine tepki gösterdi. Konuyla ilgili olarak şube binasında yapılan açıklama da, “Böylesine önemli bir alanın en temel özelliklerini göz ardı ederek yapmaya çalıştığı değişiklikler, giderek bozulan okul iklimini olumsuz etkileyecek, eğitim sisteminde ileriye değil, geriye doğru gidişi kaçınılmaz olarak hızlandıracaktır” denildi.

Eğitim Sen Eskişehir Şubesi, okullarda psikolojik rehberlik hizmeti veren öğretmenlerin çalışma şekillerine ilişkin değişiklikler içeren Rehberlik Hizmetleri Yönetmelik Taslağı’na ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Eskişehir Eğitim Sen Şube Sekreteri Kemal Koçak yaptı. Koçak, “MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in yönetmelik değişikliği ile ilgili yapmış olduğu talihsiz açıklamalar, okul iklimine yabancı bakanlık bürokratlarının alana ne kadar uzak olduklarını bir kez daha göstermiştir. PDR yönetmeliğinde yapılmak istendiği gibi, masa başında alanın uzmanları ve uygulayıcılar yerine bürokratlarca yapılan planlama ve hesaplamaların gerçek yaşamda hiçbir karşılığı bulunmamaktadır. MEB bünyesindeki öğretmenlerin haftalık mesaisi 30 saat iken, rehber öğretmenlere angarya görevler yüklenerek çalışma saatleri 40 saat yapılmak istenmektedir. Rehber öğretmenlerin diğer öğretmenlerden farklı olarak haftada 40 saat çalışmaya zorlanması, pek çok yönden zor ve ağır bir görevi yerine getirmeye çalışan rehber öğretmenlerin görevlerini sağlıklı bir şekilde yapmalarını imkansız hale getirecektir”dedi.

Eğitimin niteliğini doğrudan etkileyecek olan bir konuda alanında uzman bilim insanlarından, sorunun muhatabı olan rehber öğretmenlerden, eğitim sendikalarından hiçbir görüş ve öneri alınmadan yapılan değişikliklere değinen Koçak sözlerini şöyle sürdürdü: “MEB tarafından adeta bir oldubittiye getirilerek yayınlanmak istenen yönetmenliğin adı değiştirilerek sadece “Rehberlik Yönetmeliği” yapılmış, “Psikolojik Danışma” ibaresi kaldırılmıştır. Bu durumun MEB tarafından alan dışı öğretmen atamalarının önünü açmak amacıyla yapıldığı açıktır. Rehber Öğretmenin en önemli özelliği psikolojik danışma yapabilecek nitelik ve yeterliliğe sahip olmalarıdır. Son yıllarda artış gösteren öğrencilere yönelik istismar ve ihmallerin ortaya çıkarılmasında rehber öğretmenlerin önemli bir rolünün olduğu açıktır. Bunun temel nedeni, rehber öğretmenlerin öğrencilerle kurdukları iletişim becerileri, karşılıklı anlayış, rehber öğretmen ile öğrencinin koşulsuz kabul, empati, güven ve saygı çerçevesinde ilişki kurabilmesidir. Böylesine önemli ve hassas bir görevi yerine getiren rehber öğretmenlerin 08.00-17.00 mesaiye zorlanması, boş derse girmesi, nöbet, etüt gibi yaptıkları iş ile çelişen görevler verilmesi, rehber öğretmenlerle öğrencileri arasındaki ilişkiyi, dolayısıyla rehberlik hizmetlerinin temel işlevini olumsuz yönde değiştirecek özellikler göstermektedir.”

Son olarak MEB’e çağrı da bulunan Koçak, “Eğitim sistemi içinde büyük fedakarlıklarla görevlerini yerine getirmeye çalışan rehber öğretmenlere kulak vermesi, yönetmelik değişikliğinin eğitime ve eğitimin sorunlarına uzak bürokratların değil, doğrudan alanda görev yapan rehber öğretmenlerin ve sendikaların eleştiri ve önerileri doğrultusunda yapılmasıdır” dedi. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İBB'nin yeni başkanının belirleneceği tarih açıklandı

SONRAKİ HABER

Kocaeli’de eğitim çalıştayı yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa