24 Eylül 2017 09:35

Nazilerin atom bombası programı başarılı mı olmuştu?

Radyoaktif metal buluntular Nazilerin atom bombası programı geliştirmede başarılı olduğu iddialarını güçlendiriyor.

Paylaş

Almanya'nın Brandenburg eyaletinde yer alan Oranienburg kasabasında Adolf Hitler'in gizli uranyum zenginleştirme tesisine ait kanıtlar ortaya çıktı.

Amatör bir hazine avcısı, İkinci Dünya Savaşı’ndaki gizli bir araştırma tesisine ait radyoaktif malzemelere denk gelmiş olabilir.

64 yaşındaki Bernd Thälmann Almanya'nın kuzeydoğusunda bulunun Oranienburg'da zemini detektör ile araştırırken alışılmadık bir 'bip' sesi geldi.

Bulduğu gizemli eşyayı evine getiren emekli Thälmann yetkilileri bu parlak metal hakkında bilgilendirdi.

Polis bunun radyoaktif bir madde olduğunu fark ederek bölgedeki 15 evi acil şekilde boşalttı.

  • Foto: Julian Stähle

Thälmann'ın evinde koruyucu kıyafetlerle araştırma yapan uzmanlar, şüpheli objeyi kurşun kaplı koruyucu bir çantaya koydu.

Objeyi bulan Bernd Thälmann ise “izinsiz radyoaktif madde bulundurmaktan” inceleme altına alındı.

Alman yetkililerden yapılan açıklamada ise Oranienburg'de bulunan alanda Adolf Hitler’in gizli uranyum zenginleştirme tesisi olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

Tesis, Güney Amerika'dan alınan uranyum oksitin zenginleştirilerek silah haline getirilmesi için görevlendirilmişti.

Polise göre Thälmann'ın amacı, gizemli Nazi dönemi alanına ilişkin daha sert kanıtlar bulmaktı. Polisin açıklaması ise “Objeyi bulan şahıs kesin buluntu noktası üzerinde bilgi vermeyi reddediyor” şeklinde.

İNGİLTERE VE ABD BİLGİ SAHİBİYDİ

İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri, Nazilerin nükleer bomba yapma planlarıyla ilgili uzun zamandır bilgi sahibiydi.

ABD Ulusal Arşivleri, bu yıl Nazilerin nükleer silah geliştirme konusundaki belgelerini yayımladı. Berlin tarihçisi Rainer Karlsch’in ‘Hitler’in Bombası’ adlı kitabına göre ise Alman bilim insanları İkinci Dünya Savaşı bitmeden önce üç kez nükleer silah denemesi yaptı. Ancak, Karlsch’ın bu teorisine Almanya Federal Radyasyon Koruma Bürosu’ndan Gerald Kirchner tarafından karşı çıkıldı. Kirchner, bahsi geçen patlama bölgelerinden alınan toprak numunelerine göre “atom bombasının patlamasına dair bir gösterge olmadığını” açıkladı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Elazığ'da şarampole yuvarlanan araç yandı

SONRAKİ HABER

SDG: En büyük iki gaz üretim tesisi IŞİD’den kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...