24 Eylül 2017 08:45

Mersin'de umut bostanı ‘Kültürhane’nin açılışı yapıldı

Mersin Üniversitesi'nden ihraç edilen barış akademisyenlerinin kurduğu 'Kültürhane'nin açılışı yapıldı.

Paylaş

Turan DAL
Mersin

Mersin Üniversitesi’nde barış bildirisini imzaladıkları için ihraç edilen akademisyenlerin kurduğu ve ‘Kültürhane’ adı verilen dev kütüphaneli bilim bostanının açılışı yapıldı. Yaklaşık iki aydır hizmette olan ‘Kültürhane’nin açılışına akademisyenler, öğrenciler, siyasetçiler, kadın ve LGBTİ hareketi aktivistleri, sendikacılar, sanatçılar ve yüzlerce yurttaş katıldı.

Mersin Üniversitesi’ndeki 21 akademisyen barış bildirisine imza attıkları gerekçesiyle kanun hükmünde kararname (KHK) ile ihraç edilerek görevinden alınmıştı. İhraç edilen akademisyenler arasında bulunan Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör, Doç. Dr. Ulaş Bayraktar ve Uzm. Galip Deniz Altınay ile feminist aktivist Nalan Turgutlu Bilgin, Mersin’de ‘Kültürhane’yi kurdu. Mersin’e yeni bir değer olarak katılan ‘Kültürhane’nin açılışı dün yapıldı.

Açılışta katılımcıları selamlayarak kısa bir konuşma yapan Prof. Dr. Ayşe Gül Yılgör,  “Kültürhane’nin oluşumunda bize el veren, gönül veren herkese teşekkür ediyoruz. Yurt dışında olan, şu an bizimle olamayan, yurt dışında buldukları çeşitli burslarla derslerine, araştırma faaliyetlerine devam eden ama malumunuz KHK gereğince ülkeye giriş yapamayan dostlarımız var. Almanya’da, İngiltere’de, Belçika’da, ABD’de şu an kalplerinin bizimle birlikte attığından eminiz. Hepsini sevgiyle, saygıyla anıyorum, kucaklıyorum” dedi.

Kültürhane’nin öncelikle büyük bir kütüphane olduğunu kaydeden Yılgör,  “Bizim geniş bir sosyal bilimler literatürümüz var. Onları odalarımızda, kendi kütüphanelerimizde hapsetmek istemedik. İstedik ki öğrencilerimiz ya da sosyal bilimler alanlarında çalışanlar bu kitaplardan yararlansınlar, yeni tezler çıksın, yeni makaleler çıksın, yeni sosyal araştırmalar çıksın. Daha güzel bir dünyaya, daha güzel bir hayata katkıda bulunsun buradaki kitaplar. Onun için Kültürhane’nin önemli bir kısmında kütüphanemiz var. Diğer kısmında birlikte üretmek, kültürel, sanatsal faaliyetleri birlikte örebilmek amacıyla gösteriler, söyleşiler, açık oturumlar, imza günleri yapmak istiyoruz.  Bizim işimiz bundan sonra başlıyor belki. Bugüne kadar daha belki kolaydı. Kültürhane’yi her gün yeni bir faaliyetle birlikte örmek konusunda bir sorumluluğumuz var. Biz yapmayacağız bunu hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından müzik dinletisi yapıldı.

ÖNCEKİ HABER

Yoğun bakımdaki İrem Derici'den mesaj

SONRAKİ HABER

Beşiktaş-Leipzig maçının hakemi belli oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...