27 Temmuz 2012 12:08

Roboskililer adalet arıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, TSK’ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu yaşamını yitiren 34 köylünün aileleri ile genel merkezde bir araya geldi.Hükümetin Uluderelilere bir özür borcu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, ş

Roboskililer adalet arıyor
Paylaş

Hükümetin Uluderelilere bir özür borcu olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi: “Uludere’de yaşanan dram Türkiye Cumhuriyeti’nde kendisini insan olarak gören herkesin ortak dramıdır. Hepimiz bu olayın üzerine gitmeliyiz ve bu sorunu çözmek, faillerini ortaya çıkarmak için çaba harcamalıyız. Bunun arkasını da bırakmayacağız. Çünkü bu ülkeye demokrasinin, insan haklarına saygının gelmesi lazım, bunun için de biz CHP olarak mücadele edeceğiz.”

Ziyarete aileleri temsilen, Cebar Uysal, Ferhat Encü, Übeyt Encü, Reşit Ant ve Zeki Tosun gelirken, görüşmede İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Ankara Milletvekili Levent Gök ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de yer aldı.

‘ADALET ARIYORUZ’

Ziyaretçilerden Ferhat Encü de, kendilerinin katliamın olduğu günden beri adalet arayışını sürdürmeye çalıştıklarını ifade ederek, “Fakat bu adalet arayışımızı sürdürürken AKP Hükümetinin gerçek yüzüyle karşılaştık, baskıcı, ölüm tehditleriyle karşılaştık. Şu anda 7 ay geçmesine rağmen bir kişinin bile daha görevden alınmaması ya da sorguya çekilmemesi, bu AKP’nin gerçekten Roboski katliamına bakış açısını göstermektedir. Biz sadece Roboski için adalet istemiyoruz. Biz Türkiye’deki bütün katliamlara, bütün haksızlılıklara adalet istiyoruz” dedi.

‘YENİ KATLİAMLAR YAŞANMASIN’

“Yeni Roboski katliamları yaşanmasın diye çaba gösteriyoruz” diyen Encü, “Bu çabalarımızdan dolayı da sürekli askeriyeden, oradaki yerel yönetimlerden tepki alıyoruz, açık bir şeklide can güvenliğimiz yok” dedi.

‘KABUL EDİLEMEZ BİR OLAY’

Bir ülkede insanların, kendi uçaklarıyla imha edilmesinin kabul edilecek bir olay olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Bunu doğru bulmadığımızı her yerde, her ortamda dile getirdik” dedi. Ziyaretçilerden Zeki Tosun, “Roboski halkı adına” Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile CHP’ye teşekkürlerini sunarken Kılıçdaroğlu’nu da yeniden genel başkan seçilmesi nedeniyle tebrik etti.

‘FAİLLER BULUNSUN’

Tosun, Uludere olayının başlangıcından bugüne kadar CHP’nin her zaman acılı ailelerin yanında olduğunu belirterek, “Biz Türkiye’de adalet istiyoruz. Bugün de adalet diyoruz. AKP hükümetinden istediğimiz, faillerin bulunması. Heron görüntülerini kimin yönlendirdiğini, uçaklara ‘vur’ emrinin kimin tarafından verildiğini, bir de kim bu yalan bilgiyi aktarmış, biz bunları bilmek istiyoruz” dedi.

‘SORUNLARINIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Kendilerinin geçmiş dönemde faili meçhul cinayetler ortaya çıksın diye pek çok araştırma önergesi verdiklerini ancak, AKP tarafından reddedildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Biz bundan rahatsızız. Demokrasinin özü insana saygı duymak yaşama hakkını güvence altına almaktır. Biz bunların tamamını değiştirmeye kararlıyız. Bize oy verseniz de vermeseniz de biz sizin dertlerinize, sorunlarınıza sahip çıkacağız” dedi. (ANKARA)


'İSTİSMAR DEĞİL HAK MÜCADELESİ'

Aileler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkez’ini de ziyaret etti. Katliamın ardından hükümet yetkililerinin, faillerin bulunması bir yana, özür dahi dilemediğini ve buna karşın adalet arayışlarını hız kesmeden sürdüreceklerini belirten aileler, “İstismar değil, hak mücadelesi” verdiklerini vurguladılar.

İHD Genel Merkezi binasında Roboski Katliamı’nda 34 yakınını yitiren ailelerin de katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Katliam’da yakınlarını yitiren Ferhat Encü, Ubeydullah Encü, Raşit Ant, Cebbar Uysal ve Zeki Tosun’un katıldığı basın toplantısında konuşan İHD Genel Sekreteri Emrah Şeyhanlıoğlu, “34 yurttaş katledilmesine rağmen henüz kamuoyuna yansıyan alınmış tek bir şüpheli ifadesi dahi söz konusu değildir” dedi. Şeyhanlıoğlu, ailelerin adalet arayışlarında yanlarında olmaya, destek vermeye devam edeceklerini duyurdu.

‘AMAÇ KATLİAMI UNUTTURMAK’

Başbakan’ın “Her kürtaj bir Uludere’dir” sözleriyle başlayan ve aylardır tartışılan kürtaj yasağının da söz konusu katliamın unutturulması için gündeme getirildiğini ifade eden Şeyhanlıoğlu, “Hükümetin ciddi biçimde özeleştiri yapması ve Roboski olayıyla ilgili öncelikle öldürülenlerin ailesinden ve sonra da tüm toplumdan özür dileyerek yeni bir yaklaşım sergilemesi gerekmektedir. Katliamın unutturulmasına izin vermeyeceğiz, insan olarak bunu bir vazife olarak görüyoruz” dedi.

‘ADALETİN OLMADIĞI YERDE BARIŞ OLMAZ’

Katliamda kardeşi Serhat Encü'yü kaybeden Ferhat Encü, adalet arayışları sürecinde sürekli olarak engellerle karşılaştıklarını aktararak, “Bizler yeni Roboskiler yaşanmasın diye mücadele ederken, barış sesini yükseltmeye çabalarken gözaltılarla tehdit, baskı ve şiddete maruz kalıyoruz” dedi. Encü, eğer Roboski Katliamı aydınlatılmaz ise yeni katliamların yaşanabileceğini söyledi. “Ötekileştirilmek değil, insan olarak görülmek istiyoruz. Bu katliam insanlığa karşı yapılmış bir suçtur” diyen Encü, adaletin olmadığı yerde barıştan, hak ve hukuktan söz edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

‘ADALET İNANCIMIZ ZAYIFLADI’

Cumhurbaşkanlığından 9 Nisan 2012 randevu talep ettiklerini ancak telefonlarına dahi cevap verilmediğini belirten Encü, “Ben Türkiye Cumhuriyeti kimliği taşıyorsam benimle de görüşmek zorundalar. Adalet inancımız zayıfladı” şeklinde konuştu.

Zeki Tosun ise, Roboskili hiçbir ailenin teklif edilen tazminat paralarını almadığını söyleyerek, “Durumumuz iyi değilse de, yitirdiğimiz canlar üzerine mal edilmesini kabul etmiyoruz, adalet istiyoruz” dedi.

Hep silah gölgesinde yaşadıklarını ifade eden Ubeydullah Encü ise, “Biz bu kanın durmasını istiyoruz” diye konuştu.  (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tuğla fabrikasında bir işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Orak-çekiç rozeti, Deniz-Mahir posteri suç!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...