24 Eylül 2017 05:27

ABD spor çevreleri Trump’a karşı birleşti

ABD Başkanı Donald Trump ayrımcı açıklamalarıyla spor çevrelerini birleştirdi. LeBron James'ten Kobe Bryant'a pek çok isim Trump'a tepki gösterdi.

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump’ın “NFL, milli marş sırasında protesto eylemi yapanları kovmalı” şeklindeki açıklaması spor çevrelerinin büyük tepkisini çekti.

Başkan adaylığını açıkladığı günden bu yana ırkçı ve ayrımcı açıklamalarıyla spor yıldızlarının sert eleştirilerinin hedefi olan Trump’a LeBron James’ten Kobe Bryant’a kadar pek çok isim tepki gösterdi.

Tepkiler spor dünyasını da aşıyor. Efsane müzisyen Stevie Wonder dünkü konserinde barış için diz çökenler arasına katıldı.

TRUMP NE DEDİ?

Cuma akşamı konuşan Trump, Amerikan Futbolu Ulusal Ligi’nde (NFL) geçtiğimiz yıl Colin Kaepernick tarafından başlatılan ve bazı siyah oyuncular tarafından devam ettirilen milli marş sırasında bir dizin üstüne çökerek protesto eylemi yapılmasına bir kez daha tepki gösterdi. Trump, “NFL sahiplerinden birinin bayrağımıza saygısızlık yapıldığında bu ‘o... çocuğunu sahadan çıkartın. Kovuldun’ dediğini görmek istemez miydiniz” ifadelerini kullandı.

NFL’DEN YANIT

Bugüne kadar Trump’ın benzeri sözleri için daha toleranslı davranan ve bu yüzden eleştirilerin odağı olan NFL’in Başkanı Roger Goodell ise bu kez “Böylesi ayrımcı açıklamalar talihsiz bir saygı eksikliğine işaret ediyor” dedi. Trump buna Twitter’dan yanıt verd: “NFL’den Roger Goodell, bazı oyuncular tarafından ülkemize gösterilen saygısızlığı meşrulaştırmaya çalışan bir açıklama yapmıştır. Onlara söyleyin ayağa kalksınlar.”
NFL Oyuncular Birliği ise Trump’ın oyunculara “Çeneni kapa ve oyna” diyerek sınırı aştığını belirtti. Oyuncular Birliği Başkanı Eric Winston, “Trump’ın sözlerinin bugünün ve geçmişin yurttaş hakları hareketi kahramanlarına karşı hakaret” olduğunu dile getirdi.

BEYZBOLCULARDAN İLK EYLEM

Cumartesi akşamı MLB takımı Oakland Athletics’ten Bruce Maxwell, milli marş sırasında diz çökerek Kaepernick’in başlattığı protestoya katılan ilk beyzbolcu oldu. Kaepernick’in eski takımı San Francisco 49’ers’ın CEO’su Jed York ise “Başkanın açıklamaları bu harika ülkenin değerleriyle çelişmektedir” dedi.

Pek çok takımla birlikte Trump kampanyasının maddi destekçilerinden, New York Jets sahibi, zengin işadamı Woody Johnson’ın sessizliği dikkat çekerken Colin Kaepernick’in annesi Teresa ise Trump’ın “O... çocuğu” açıklamasına referans vererek “Galiba bu beni gururlu bir o... yapıyor” dedi.

NBA DEVREDE: WARRIORS BEYAZ SARAY’A GİTMİYOR

Aynı gün NBA şampiyonu Golden State Warriors’ın yıldızı Stephen Curry, geleneksel Beyaz Saray ziyaretine katılmak istemediğini belirtti. Curry, kendisinin ve takım arkadaşlarının “Trump’ın söylediği ve gerekli zamanlarda söylemediği sözlere” tepki olarak Beyaz Saray’a gitmeyeceklerini vurguladı. Bunun üzerine Trump, “Beyaz Saray’a gelmek şampiyon takımlar için büyük bir onurdur. Stephen Curry tereddüt ediyorsa davet geri çekilmiştir” dedi.

LEBRON JAMES’TEN TRUMP’A SENİ İŞE YARAMAZ

Bunun üzerine Trump’ın en büyük muhaliflerinden ve dünyanın en tanınmış sporcularından NBA yıldızı LeBron James devreye girerek Trump için “işe yaramaz” ifadesini kullandı ve “Beyaz Saray’a gitmek büyük bir onurdu ta ki sen ortaya çıkana kadar” şeklinde konuştu. Emekli NBA efsanesi Kobe Bryant da bu yorumu destekledi: “Yalnızca ismi bile ayrım ve öfke yaratan bir başkan. Sözleri kavga ve nefret duyguları uyandıran biri ‘Amerika’yı yeniden harika yapamaz’.”

WARRIORS KENDİ BAŞKENT TURUNU YAPACAK

Bu tartışmaların ardından Golden State Warriors, Beyaz Saray’a davet edilmediklerinin anlaşıldığını ancak başkenti ziyaret ederek “eşitliği, çok sesliliği ve kapsayıcılığı” öne çıkaracaklarını belirtti. NBA Başkanı Adam Silver ise Warriors’ın Beyaz Saray’ı ziyaret etmeyeceği için üzgün olduğunu ancak oyuncuların serbestçe konuştuğu için gururlu olduğunu ifade etti.

STEVIE WONDER DA DİZ ÇÖKTÜ

Öte yandan ABD’de “diz çökme” protestolarına Soul müzik efsanesi Stevie Wonder da katıldı.

Dün New York’ta düzenlenen Global Citizen Festival’da sahne alan Wonder, “Bugün Amerika için diz çöküyorum” dedi. Oğlu Kwame Morris’ten yardım alarak diz çöken görme engelli müzisyen, ABD ve Kuzey Kore arasında yükselen gerilime de dikkat çekti ve “Silahların gerçek olduğunu ve kullanılan dilin tehlikesini unutursak nihai video oyununu yani hayatı kaybedebiliriz” dedi.

Wonder, bir saatlik performansı boyunca kendi klasiklerinin yanı sıra John Lennon’ın “barış marşı”, ‘Imagine’ı da seslendirdi.
Konser, dünya çapında barış mücadelesini yükseltmek ve yoksulluğa karşı çıkmak için düzenlenmişti. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Munzur’dan bir çakıl taşı

SONRAKİ HABER

Meksika'da bu kez 6.1'lik deprem: En az 4 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...