23 Eylül 2017 23:19

Akıllı okulların öğrencileri ve velileri müfredata ne diyor?

'Organize sanayi bölgelerine kurulan özel akıllı teknik liselerde yalnızca sermayenin ihtiyaçlarına uygun kalifiye işçi yetiştirilmeye çalışılıyor.'

Paylaş

Ayhan AYDOĞAN
Ankara

Ostim Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde bulunan akıllı lise, yani işçi kolejindeki öğrencilerle ve öğrenci velileriyle bu sene yapılan müfredat değişikliğini ve eğitimde yaşanan sorunları konuştuk. Öğrencilerin çoğu müfredat değişikliğinin kendilerini etkilemeyeceğini, zaten teknik dersler dışında çok az derslerinin olduğunu, onların da kimse tarafından önemsendiğini anlatıyorlar. Akıllı liseye üç sene önce başlamış bir öğrencinin velisi mevcut müfredat değişikliğin öte, ileride yaşanabilecek değişikliklerden korktuğunu belirtiyor. Öğrenci velisi üç senedir ellerinde avuçlarında ne varsa çocuklarının kalifiye işçi olabilmesi için bu okula harcadıklarını, sistemle her oynandığında “Acaba bizim akıllı liselerin iş bulma imkanları da ortadan kalkacak mı?​” diye telaşlandıklarını söylüyor. Çocuğu hakkında gelecek kaygısı duyduğunu söyleyen bir veli “Bizim oğlan şu sanayide bir CNC makinesinin başına geçsin de dindar mı oluyor ateist mi oluyor ne olursa olsun. Benim tek beklentim, Ostim İşverenler Derneği (OSİAD) ile okulun anlaşmasının benim oğlan mezun olana kadar bitmemesi.” diyor.

İMAM, MESLEK LİSELERİNİ SAKINCALI BULMUŞ!

Konuştuğumuz bir öğrenci de en büyük kaygısının gelecek olduğunu söylüyor. Müfredat değişikliği söz konusu olunca hemen okulu aradığını, devletin akıllı liselere verdiği ödeneğin imam hatiplere kayması durumu olup olmadığını soran öğrenci, anlaşmanın aynen devam ettiğini duyunca rahatladığını belirtiyor. Zaten kendilerinin teknik dersler dışındaki derslerde ders görmediklerini o derslerde de teknik gezi yapıldığını söyleyen akıllı lise öğrencisi, “Müfredat değişimi olunca bizi teknik gezi yerine camiye götürmezlerse bizim hayatımızda değişen bir şey olmaz” diyor. Konuştuğumuz bir başka akıllı lise öğrencisi ise, geçen hafta cuma namazı sırasında Ostim Merkez Cami imamının “Meslek liselerimizde sadece makine kullanmayı öğretiyorlar, din derslerine yeteri kadar önem verilmeyince asi, ekmek teknesine isyan edebilen genç işçiler ortaya çıkıyor. Bu husus sakıncalıdır.” diye uyarıda bulunduğunu söylüyor. 

PATRONUN BİLİMSEL EĞİTİM ANLAYIŞI...

Müfredat hakkında sorularımızı cevaplayan OSİAD üyesi bir işverense, müfredatın bilimsel karakterinin evrimin kaldırılıp kaldırılmamasıyla çok değişmeyeceğini iddia ederek bu tür bilgilere sahip olmanın pratik çalışma hayatında bir fayda ya da zarar sağlamadığını, bilimsel eğitimin öğrencilerin meslek hayatlarında da uygulayabilecekleri ‘kod yazma’ gibi derslerin müfredata yerleştirilmesiyle sağlanacağını söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Türkiyeli sayacılar: Anladık ki sorun Suriyeliler değilmiş

SONRAKİ HABER

Eşit ve özgür bir hayat için… Bu yasalar böyle geçmez!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa