23 Eylül 2017 21:09

Binali Yıldırım’dan IKBY'ye yaptırım tehdidi!

Başbakan Binali Yıldırım: Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne yönelik diplomatik, siyasi, ekonomik ve güvenlik boyutlarında yaptırımlar uygulanacak

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırın, bağımsızlığı oylayacak Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yönelik atacakları adımların dört farklı kalemde olduğuna vurgu yaparak sahadaki gelişmelere göre karar vereceklerini söyledi.

Kırşehir ziyaretinde gazetecilere konuşan Yıldırım, atacakları adımların Irak ve İran gibi komşu ülkelerle yakın iş birliğinde gerçekleşeceğini ifade etti.

Yıldırım, yaptırımların farklı alanlarda olabileceğine vurgu yaparak şöyle devam etti: “Diplomatik boyutu olacak, siyasi boyutu olacak, ekonomik boyutu olacak ve güvenlik boyutu olacak. Bunlardan hangi adımın ne zaman atılacağına sahadaki gelişmeye göre karar vereceğiz. Tüm seçenekler görüşüldü. Her ihtimal masanın üzerinde. Uygulamada, referandum sonucunu görelim, ondan sonra kamuoyuyla paylaşacağız.”

‘UYARILAR YERİNİ BULMAMIŞ’

Mesut Barzani’nin aldığı referandum kararının yanlış olduğunu yineleyerek ‘dostça’ dedi ama tehdit etmeyi sürdürdü: “Gerekli tüm uyarıları başından beri dostça komşu ülke olarak yaptık. Ancak bu uyarılar görüyoruz ki yerini bulmamış. Bu yanlışta ısrar devam ediliyor. Bütün dünyanın karşı olduğu bu yanlışta ısrar etmenin sonu hayır olmaz. Tabii ki bunun bedeli olacaktır ama bu bedeli bu kararı verenler ödeyecektir. Oradaki hiçbir dahli olmayan günahsız insanlara bedel ödetmeye hakları da yoktur.”

‘ASKERİ SEÇENEK’ VURGUSU

Yıldırım, “Sınır ötesi operasyon seçenekler arasında mı?​” sorusuna da “Gayet tabii. Güvenlik, ekonomik ve siyasi seçenekler, hangisi ne zaman devreye girecek, bu bir zamanlama meselesi, gelişen şartlar bunu belirleyecek” yanıtını verdi.


SARAY'IN SÖZCÜSÜ DE AÇIKLAMA YAPTI

`Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sosyal medya hesabından paylaştığı  referanduma ilikin mesajında “Cumhurbaşkanımızın başkanlığında yapılan MGK ve Bakanlar Kurulundan sonra hatırlatmakta fayda var: TR, her zaman Irak Kürtlerinin yanında oldu. Referandum iptal edilmezse ciddi sonuçları olacak. Erbil, bölgede yeni krizleri tetikleyecek bu vahim hatadan bir an önce dönmelidir” sözleriyle tepki gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Oymacılık bitme noktasına geldi

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın ABD ziyaretinde ne oldu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...