23 Eylül 2017 13:05

Alakır Vadisi'nde çevreci çifte silahlı taciz

Antalya'da Alakır Vadisi'nde yaşayan ve HES'lere karşı mücadele veren yaşam savunucuları Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal'ın evlerine doğru ateş edildi.

Paylaş

Mahir DOĞAN
ANTALYA

Antalya’nın Kumluca ilçesinde bulunan Alakır Vadisi'nde yaşayan Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal perşembeyi cumaya bağlayan gece saat 01.00'de yaşam alanlarına iki el silah sıkıldığı iddiası ile Altınyaka Jandarma Karakoluna suç duyurusunda bulundu.

14 yıldır Kumluca Alakır vadisinde yaptıkları Bioev’de yaşamlarını sürdüren Birhan Erkutlu ve Tuğba Günal, vadiye yapılmak istenen HES projelerine karşı kendi yaşam alanlarını koruma mücadelesi veriyor.  

Zaman zaman  HES inşaatını üstlenen firmadan  kendilerinin taciz edildiğini ve bulundukları alanın terk edilmesini islediklerini belirten Tuğba Günal "Bizler 14 yıldır bu alanda yaşıyoruz. Alakır nehri üzerine yapılmak istenen HES projelerine karşı çevreci örgütler ve duyarlı vatandaşlarla beraber HES'lerin iptali için çeşitli davalar açtık.

DAHA ÖNCE DE SİLAHLI TACİZ YAŞANDI

Açmış oldukları davaların,  HES yapım firmalarını rahatsız ettiğini belirten Günal "İki yıl önce yaşam alanımızın çok yakınında birkaç kez havaya ateş açarak bizleri korkutmak istediler. Bizler bu olayla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Fakat savcı, 'Avcılar ya da başka birileri ateş etmiştir. Size yönelik bir saldırı olduğu yönünde her hangi bir delil yok diyerek' dava açmadı. Daha sonra 11 Ağustos 2016 günü saat 17.00 sıralarında Metamar/Dedegöl Enerji şirketine ait Kürce HES'in bekçisi Şaban Akkay bizleri tehdit ederek 'Ayaklarınızı denk alın, yoksa bacaklarınızı kırarız' deyince biz yine savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Davaya bakan Kumluca 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi, geçen hafta Şaban Akkay'a, Birhan Erkutlu'yu tehdit etmek suçundan 5 ay hapis cezası verdi. Bekçinin daha önceden de kasıtlı suçtan ertelenmiş cezası olduğu için hapis cezası ertelenmedi" dedi.

Cuma günü yine bir saldırı olduğu idiası ile jandarmaya başvuran Tuğba Günal "Gece saat 01.00 sularında evin önünde oturuyorduk. Çok yakın mesafeden bu kez yaşam alanımıza silahla 2 el ateş açıldı. Silahtan çıkan ateşi gördük. Yakın bir mesafeden ateş ettiler. Bizler jandarmayı aradık jandarma olay yerine geldiğinde 'Aramalarımız sonucu mermi kovanı bulamadık' dediler. Bu gün aldığımız bilgiye göre savcılık Şaban Akkay’ın konu ile ilgili ifadesini alıyormuş" dedi.

HAYATIMIZDAN ENDİŞE EDİYORUZ

Demokratik haklarını kullanarak Alakır Vadisi'nde yaşam ve çevre mücadelesi yaptıklarını belirten Tuğba Günal, "Bu mücadelemizi barışçıl yollardan yaparak hakkımızı korumaya çalışıyoruz. Bu bölge artık bizler için ciddi tehlikeler içerdiğini düşünüyoruz. Bizler gibi çevre mücadelesi veren Büyük Nohutçu çiftinin silahlı saldırı sonucu öldürülmeleri bizlerinde tehdit altında olduğumuzun işaretlerini veriyor. Fakat bu yer bizim evimiz ve yaşam alanımız. Bizler buraları terk etmeyeceğiz. Çevre dostu tüm insanlardan konu ile ilgili duyarlı olmasını ve bizlere destek vermelerini istiyoruz" dedi.

{{319196}} 

ÖNCEKİ HABER

Saya işçileri Adana’da derneklerinin açılışını yaptı

SONRAKİ HABER

Adapazarı Tren Garının kapatılması protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...