23 Eylül 2017 09:21

İsveç’te 34 dernek ve kuruluştan suç duyurusu

İsveç'te 34 dernek ve kuruluş, muhalifleri fişlediği iddia edilen UETD ve Diyanette görevli imamlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç'in değişik yerleşim birimlerinde çalışma yürüten 34 Kürt, Türk, Asuri, Süryani, Keldani, Pomak ve Alevi dernek ve kuruluşu, İsveç’te yaşayan muhalifleri fişlediği iddia edilen UETD ve Diyanette görevli imamlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Bu yılın mart ayında İsveç Devlet Radyosu Ekot haber servisi, AKP’nin Avrupa ülkelerinde kurduğu lobi örgütü Avrupa Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) İsveç Şubesi yöneticilerinin muhalifleri fişleyip Türkiye’ye ilettiklerini açığa çıkarmıştı. Ardından da  Dagens Nyheter gazetesi, Diyanete bağlı imamların camilere gelenleri fişlediklerini ve casusluk çalışmaları yürüttüklerini açıklamıştı.

AKP’ye bağlı UETD ve imamların yürüttükleri casusluk çalışmaları tepkilere yol açmış ve İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, iddiaları çok ciddi gördüğünü ve konunun kapsamlı olarak araştırılması gerektiğini ifade etmişti.

OLAY KAPATILMAK İSTENİYOR

Ancak olayın üzerinden 6 ay geçmesine rağmen polis ve savcılık iddiaları araştırmak için her hangi bir girişimde bulunmadı. Olayın kapatılmak istenmesi İsveç’te çalışma yürüten Türkiye kökenli göçmenlerin kurduğu dernek ve kuruluşları harekete geçirdi.

Aralarında İsveç Alevi Federasyonu, İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi, Stockholm Pomak Enstitüsü, Stockholm Mezopotamya Kültür Derneği, Amara Kürt Kadın Meclisi, Helsingborg Uluslararası Kürt Kadın Derneği, Tavder Aktivite ve Kültür Derneği, Kadın Barış İnisiyatifi ve soykırım karşıtı insan hakları örgütü Kurdocide Watch CHAK’ın da bulunduğu 34 dernek ve kuruluş, UETD ve imamlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, “UETD ve imamların İsveç’te sistematik olarak muhalifleri fişleyerek AKP hükümetine ilettiklerini kanıtlayan belge ve bilgilerin İsveç medyasında yer aldı. İmam ve UETD yöneticileri hakkında Ceza Yasası’nın 19 maddesinin 10. bendi uyarınca casusluk çalışması yürütme suçundan soruşturma açılmasını talep ediyoruz” denildi.

ERDOĞAN’A DA SUÇ DUYURUSU

Temmuz ayında da bir grup milletvekili, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı sorumlular hakkında ‘soykırım, insanlık ve savaş suçları’ndan soruşturma açılması için savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, Savunma Bakanı Fikri Işık ve eski Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın da Cizre, Şırnak, Silopi ve Nusaybin’de yaşanan ölüm ve yıkımlardan sorumlu oldukları belirtilmiş ve haklarında soruşturma açılması ve İsveç’e gelmelerin durumunda tutuklanmaları istenmişti.

ÖNCEKİ HABER

DİSK Güvenlik Sen'de bir kez daha yolsuzluk iddiası

SONRAKİ HABER

Hasankeyf çarşısı boşaltılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...