23 Eylül 2017 09:12

İpar Buğra artık Karaburun'un rüzgarlarında yaşayacak

Türkiye Ekoloji Hareketinin önde gelen isimlerinden Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra, yaşamını yitirdi.

Paylaş

Türkiye Ekoloji Hareketinin önde gelen isimlerinden Karaburun Kent Konseyi Başkanı İpar Buğra, akciğer ve karaciğer kanseri tedavisi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesinde yaşamını yitirdi. Buğra, aniden ortaya çıkan ve doktorların artık son evresi dediği hastalığa 1 ay direnebildi. 

EGEÇEP bileşenlerinden Karaburun Kent Konseyi'nin yıllardır Başkanlığını yürüten, bu süre içerisinde başta yarımadayı kuşatan RES faaliyetleri olmak üzere, balık çiftlikleri ve taş ocaklarına karşı yürütülen mücadelenin önderliğini yapan İpar Buğra 61 yaşındaydı. Ülkenin dört bir yanındaki RES karşıtı mücadelenin birleştirilmesine dönük "Rüzgar Yaşamdan Yana Essin İnisiyatifi"nin de kurucularından ve ilk sözcülerinde olan Buğra, çok iyi düzeydeki İngilizcesiyle uluslararası kuruluşlara başvurarak RES firmalarına kredi sağlamamaları için birçok girişimlerde bulunuyordu. 

YAŞAMININ SONUNA KADAR EKOOLJİ MÜCADELESİNİ BIRAKMADI

Yaşamının son evresine kadar Karaburundaki ekoloji mücadelesini bırakmayan, Karaburun'un özel çevre koruma alanı ilan edilerek RES istilasından kurtarılması için çabalayan Buğra O.D.T.Ü. İdari İlimler Fakültesi İşletmecilik Bölümü mezunuydu. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’nda Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri’nde Dış Ticaret Müsteşarlığı Denetçisi olarak görev yapan Buğra, OECD Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde Müşavirlik İsrail, Mısır, Avrupa Birliği Haksız Rekabetin Önlenmesi Uygulamaları Müzakereleri gibi birçok uluslararası görevde bulundu. Güney Afrika Cumhuriyeti, Meksika, Çin Halk Cumhuriyeti Pazara Giriş Çalışmaları Çeşitli Ülkelerde  uluslararası fuarlarda yer alan Buıra, Türkiye katılımının denetlenmesi ve  Brüksel, AB Ortak Tarım Politikaları Eğitimi çalışmaları içinde de yer aldı. 

KARABURUN'A GÖMÜLECEK

2012 /2017 yılları arasında Karaburun Kent Konseyi Başkanlığı’nı sürdüren İpar Buğra  Karaburun’da Biyosfer Rezerv Alanı/Öncelikli Çevre Koruma Alanı (ÖÇKA) çalışmalarının mimarıydı. Karaburun Yarımadasında Rüzgar Enerji Santralleri yatırımları sürecinde açılan 11 dava, taş/mıcır/maden ocakları davaları ve balık çiftliklerine karşı verilen mücadelede pek çok emek harcadı. Buğranın cenazesi yarın (Pazar) öğle namazının ardından Karaburun'da toprağa verilecek. EGEÇEP'in  yayyanı sıra birçok kurum da yayınladıkları bildiri ile İpar Buğra'nın kaybından doğan üzüntüyü dile getirdiler. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

9 yaşındaki çocuk serviste üst sınıflarca dövüldü

SONRAKİ HABER

DİSK Güvenlik Sen'de bir kez daha yolsuzluk iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...