23 Eylül 2017 07:07

Avukatların tutuklanmasına tepki: 12 Eylül'de bile yaşanmadı

Avukat Sertaç Buluttekin ve Mahsuni Karaman, Gülmen ve Özakça'nın 14 avukatının tutuklanması ilişkin; 'Bunlar 12 Eylül'de bile yaşanmadı' dedi.

Paylaş

Avukatların tutuklanmasını "savunma hakkına yönelik saldırı" olarak değerlendiren avukatlar Sertaç Buluttekin ve Mahsuni Karaman, "Savunma ayağı eksik kalan bir yargılamadan adalet çıkmaz. 12 Eylül'de bunlar yaşanmadı" diyerek tepki gösterdi. 

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işlerinden ihraç edildikten sonra başlattıkları açlık grevi eylemlerinin 199'uncu gününe giren akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın 14 avukatının tutuklanmasına tepkiler dinmiyor. Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlardan Sertaç Buluttekin ve Mahsuni Karaman, meslektaşlarının tutuklanmasını "hukuka aykırı" olarak değerlendirerek, bu tür yönelimlerin 12 Eylül darbesinde bile yaşanmadığını belirtti. 

{{333102}}
 
Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Sertaç Buluttekin, avukatların tutuklanmasını savunma hakkına yönelik saldırı olarak değerlendirdi. Savunma hakkından kaynaklı yapılan faaliyetlerin suç sayıldığını kaydeden Buluttekin, şöyle dedi: "Yargılamanın savunma ayağını kısıtlarsanız toplumsal adaleti sağlayamazsınız. Çünkü savunma ayağı eksik kalan bir yargılamadan adalet çıkmaz” dedi. Gülmen ve Özakça’nın avukatlığını yaptıkları için avukatların tutuklandıklarını kaydeden Buluttekin, “Bu avukatların duruşmadan 2 gün önce gözaltına alınması operasyona başka bir boyut katıyor” diye belirtti. Meslektaşlarının tutuklanmasının kabul edilemez bir durum olduğunun altını çizen Bulutttekin, avukatların derhal serbest bırakılmasını istedi.

Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Sertaç Buluttekin

’12 EYLÜL’DE BİLE BU YAPILMADI’

Baro avukatlarından Mahsuni Karaman da, iktidarın bu tutuklama ile "Ben bu saatten sonra istediğim hukuksuzluğu yaparım" mesajı verdiğini ifade ederek, “Avukatın müvekkiline yasal haklarını hatırlatması bile karşınıza suç olarak çıkıyor. Türkiye’de böylece dokunulmadık alan kalmadı. 12 Eylül’de bile bu kadar baskı uygulanmıyordu. Savunma hakkı avukatların özel durumuydu" dedi.

Baro avukatlarından Mahsuni Karaman

‘TÜRKİYE DAHA SERT UYARILAR ALABİLİR’

Avukatların hak arama hürriyetinin temsilcisi olduğunu vurgulayan Karaman, avukatların tutuklanmasının toplumdaki hak ve adalet inancının azalmasına neden olacağını belirtti. Yaşananların Türkiye'nin prestijini sarstığını ifade eden Karaman, bu uygulamalardan kaynaklı Türkiye'nin dış ülkelerden daha sert uyarılar almasının mümkün olacağını söyledi. (Mezopotamya Ajansı)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin Oscar'ı kapılarını 54'üncü kez açacak

SONRAKİ HABER

Aslı Erdoğan'a Almanya'dan barış ödülü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...