22 Eylül 2017 17:45

Pes etmek ebeveyn mirası

İngiltere'de yapılan bir araştırmaya göre, aileler ellerindeki zor ev işlerini yarıda kesip sonraya bıraktığında, çocuklarına da kötü örnek oluyor.

Paylaş

Bebeklerin başkalarından davranış biçimlerini nasıl aldığını ve içselleştirdiğine dair yapılan yeni bir araştırma, yetişkinlerin zor görevlerle karşı karşıya kalıp pes ettiklerinde bunu çocuklarına da miras bıraktıklarını ortaya koydu. İngiltere'de yayımlanan Daily Telegraph'ın yer verdiği bir araştırmaya göre, aileler ellerindeki zor ev işlerini yarıda kesip sonraya bıraktığında, çocuklarına da kötü örnek oluyor. Science dergisinde yayımlanan ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün (MIT) araştırması, 15 aylık bebekler bile, başarısızlığa ya da zorluklara boyun eğen anne babalarını gördüklerinde onların pes etme huyunu edinebiliyor. Aksine, ebeveynlerinin zorlukları aştığı anlara şahit olan bebekler, ileride zor görevleri daha kolay göğüslüyorlar ve mücadeleyi bırakmıyorlar. 

 Science dergisinde yayınlanan ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsünün (MIT) araştırması, bebeklerin başkalarından davranış biçimlerini nasıl aldığını ve içselleştirdiğine dair de fikir veriyor.

ÇOK ÇALIŞMANIN GETİRİSİ OLDUĞUNA DAİR ÇIKARIM 

Araştırma için, deneye katılan bebekler üçe ayrıldı, yetişkinlerden ise bir anahtarlıktan oyuncağı sökmek ya da kavanoz açmak gibi işleri yapmaları istendi.

İlk gruptaki yetişkinler, yaklaşık yarım dakikadan sonra görevlerini tamamladı. İkinci gruptakiler 10 saniyede pes ederken, üçüncü grup hiç çaba göstermedi. Bebeklerin bu kişilerin davranışlarını gözlemlemesi sağlandı. Daha sonra, araştırmacıların yönlendirmesiyle bebekler butonu çalışmayan bir müzik kutusundan ses çıkarmaya çalıştı. İlk gruptaki çabalamaktan vazgeçmeyen yetişkinleri izleyen bebekler, müzik kutusunu çalıştırmak için uğraşmayı sürdürdü. İkinci ve üçüncü gruptaki yetişkinleri izleyen bebekler ise, aynı onlar gibi önlerindeki görevi tamamlamadan bıraktı.

Uzmanlara göre, bebeklerin davranışları yetişkinlerinkinin taklitlerinden ibaret değil. Bebekler yetişkinin bir başka obje karşısındaki kararlılığı ve dayanıklılığını görüyor ve çok çalışmanın getirisi olduğuna dair çıkarımda bulunabiliyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan'da uçak düştü

SONRAKİ HABER

Alanyaspor'dan deplasmanda muhteşem geri dönüş: 3-4

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...