22 Eylül 2017 17:04

Kiliseden sadece bir duvar kaldı

Van'da bulunan Ankığ Meryem Ana Manastırı ve Surp Kevork Kilisesi adeta can çekişiyor. 

Paylaş

Van'ın Edremit ilçesinde bulunan Ankığ Meryem Ana Manastırı ve Surp Kevork Kilisesi günden güne yok oluyor. Bitişiğine cami yapılan kiliseden sadece bir duvar kalırken, manastır ise definecilerin elinden adeta can çekişiyor. 

Edremit’in Dönemeç (Elgin) Mahallesi’nde bulunan Surp Kevork Kilisesi ve Surp Astvadzadzin Vankı (Ankığ Meryem Ana Manastırı) ilgisizlikten dolayı yok oluyor. 1915 Ermeni Katliamı öncesi 678 Ermeni’nin yaşadığı köyün ortasında bulunan Surp Kevrok Kilisesi’nden geriye şimdi sadece bir duvar kalmış durumda. 1990’lı yıllara kadar ayakta olduğu belirtilen kilisenin bitişiğine ise bir cami inşa edilmiş. Hemen hemen her evin duvarında, kilisenin duvarlarından alınmış bir taşa rastlamanın mümkün olduğu mahallede, yapının depremde yıkıldığı iddia ediliyor. 

HER YANI KAZILMIŞ 

Mahallenin çıkışında bulunan Surp Astvadzadzin Vankı’nın ise etrafı ve içi defineciler tarafından delik deşik edilmiş durumda. Mahallenin içindeki kiliseden kısmen daha iyi durumda olan manastırın doğu cephesinde yaklaşık 5 metre derinliğinde bir kazı göze çarpıyor. Çevre duvarları tamamen yok edilmiş manastırda, duvardaki izler ve açılan çukurlar kazının yer yer hilti ile yapıldığını gösteriyor. Duvarlarına sprey boya ile yazılar yazılan manastır, günden güne yok oluyor. (Van/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye hangi kapıyı kapatıyor?

SONRAKİ HABER

'Kürtler Antarktika'da hak iddia etse bunlar karşı çıkar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa