22 Eylül 2017 15:46

Suç işleyene değil hak arayana soruşturma!

TÜMTİS üyesi 9 işçinin Babacanlar Kargo patronu tarafından işten çıkarılması ile ilgili işyeri önünde yapılan açıklamaya soruşturma başlatıldı.

Paylaş

Antep’te bulunan Babacanlar Kargo’da TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan işçilerle ilgili basın açıklaması yapan sendikacılar hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri’ gerekçesiyle soruşturma başlatıldı.

TÜMTİS üyesi 9 işçi, Babacanlar Kargo patronu tarafından işten çıkarılmış, işçiler ise işyeri önünde direniş başlatmıştı. Konuyla ilgili işyeri önüne gelerek burada açıklama yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, Gaziantep Şube Sekreteri Mahmut Canyurt, Adana Şube Başkanı Halil Çekin ve Mersin Şube Başkanı Savaş Gürkan ile Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Gökalp, Tez-Koop-İş Gaziantep Şube Başkanı Bilal Öztokmak, DİSK’e bağlı Genel-İş Gaziantep Şube Başkanı Süleyman Göçmen, KESK’e bağlı SES Gaziantep Şube Başkanı Ömer Kılıç hakkında ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri’ gerekçesiyle soruşturma başlatıldı. Gaziantep Emniyetine çağırılan sendikacıların ifadeleri alındı ve kendilerine OHAL koşullarında neden basın açıklaması yaptıkları soruldu.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan TÜMTİS Genel Merkezi, “İşçileri darbederek işten çıkaran, onların yasal haklarını hiçe sayan, işyeri önüne beklemesinler diye hayvan gübresi dökerek tahriklerini sürdüren, üstelik de Suriyeli göçmen işçileri getirip kaçak işçi çalıştırarak açık bir şekilde suç işleyen işverenler hakkında, şikayet dilekçeleri verildiği halde hiçbir yasal işlem yapılmazken; yasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan işçilerin yanında olan, onların mücadelesine destek veren sendikacılar hakkında işlem başlatılması en hafif deyimiyle açık bir haksızlıktır” dedi.

Bir yılı aşkındır uygulanan OHAL’in sendikal hak ve özgürlükleri önemli ölçüde kısıtladığı belirtilen açıklamada, “OHAL gerekçesiyle grev ve hak alma eylemleri yasaklanmış, işten atılan, haksızlığa uğrayan işçiler hakkını arayamaz, sendikalar üyelerine sahip çıkmak için hiçbir eylem-etkinlik yapamaz duruma gelmiştir. İşverenin işçi çıkarması OHAL koşullarında serbest iken aşından, ekmeğinden olan işçinin hakkını araması ise suç kapsamına alınarak engellenmiştir. Bu kabul edilemez bir durumdur. OHAL hükümet tarafından söylendiği gibi FETÖ terör örgütüne karşı değil, adeta işçi ve emekçilere karşı ilan edilmiştir. İşçiler işten çıkarılmış, grevleri yasaklanmış, en ufak hak alma mücadelesi baskı ve zor kullanılarak bastırılmak istenmiştir” denildi.

Antep’te işçilerin hak ve çıkarlarını korumak amacıyla yapılan basın toplantısının işçilere karşı bir soruşturmaya dönüştürüldüğü belirtilen açıklamada, “Hak aramak suç değildir. İşi, ekmeği ve geleceği için hakkını arayanlar değil, işçiyi iliğine kadar sömürüp alın terinin karşılığını vermeyenler, sendikaya üye olduğu için işçisini bayram günü, üstelik darbederek işten çıkararak yasa ve hukuk tanımayanlar, açıkça suç işleyen işverenler soruşturulmalıdır. Sendikamız her türlü baskıya karşı üyelerinin hak ve çıkarlarını korumaya devam edecektir. Sendikaları, emekten yana tüm kişi ve kurumları Babacanlar Kargo’da işten çıkarılan ve 5 Eylül’den bu yana direnişte olan işçilerin mücadelesine destek vermeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Edirne’de ‘acı’ hasat başladı

SONRAKİ HABER

Şanlırufa Baro Başkanı polisler tarafından darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...