22 Eylül 2017 15:33

Edirne’de ‘acı’ hasat başladı

Edirne'de üreticiler, Meriç Nehri’nin suladığı topraklarda yetişen acı biberleri toplamak için tarlalarda, gün boyu çalışıyor.

Paylaş

Edirne'nin meşhur yaprak tava ciğeri yanında ana garnitür olarak servis edilen ve ustaların tava ciğerin yol arkadaşı olarak adlandırdığı yöreye özgü acı biberin hasadı sürüyor. Yunanistan’a sınır Karaağaç Mahallesi’nde Meriç Nehri’nin suladığı topraklarda yetişen acı biberleri toplamak için tarlalara giren üreticiler, gün boyu çalışıyor. Biberleri toplayan üreticiler, daha sonra iplere dizip kurutmaya alıyor.

Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, biberin ününün ciğerle yarıştığını söyledi. Dinar, “Biz bu biberi ‘Dünyanın en tatlı acısı’ diye nitelendiriyoruz. Öncesinden bahçıvan arkadaşlarımıza siparişlerimizi veriyoruz. Onlar talebe göre ekim yapıyor. Ardından hasat ediliyor ve dizim işlemine geçiliyor. Biberleri titizlikle dizdikten sonra kurumaya bırakıyoruz” dedi.

Üreticilerden Yılmaz Ule, , 35 dekar alanda 100 ton ürettiği biberin 70 tonunu Edirne’deki ciğercilere sattıklarını kaydetti. Üreticilerden Tunahan Ule, biberleri hasat ettiklerini belirterek, “Bu yıl hava sıcaklığının geçen yıla göre daha etkili olması hasatta verimi düşürdü. Bu da fiyatlara yansıdı. Maliyetleri artan ve güneşten yandığı için daha az hasat ettiğimiz biberin kurutulmuş şeklinde kilosunu 60 liraya satıyoruz. Kuruttuğumuz biberleri Edirne, Kırklareli, Lüleburgaz, Çorlu, İstanbul, İzmir, Bodrum, gibi illere satıyoruz” diye konuştu.

Karaağaç Mahallesi’nde tarladan toplanan yeşil biberler Edirne Yıldırım Mahallesi’ndeki  ev kadınlarına geçici iş imkanı sağlıyor. Ev kadınları tarafından tek tek iğneyle ipe dizilen biberler kilo hesabına göre kadınlara günde 30 ila 60 lira arasında gelir sağlıyor. Kadınlar biber dizme işinden kazandıkları parayla ev ekonomisine destek olduklarını dile getirdi.  Yaklaşık 1 ay gölgede kurutulan biberler, kırmızı ve sarı rengine dönüşmeleriyle birlikte ciğerciler tarafından yağda kızartılıp, Edirne’nin meşhur  yaprak tava ciğerinin yanında servis ediliyor. (Edirne/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Mediha Olgun tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Suç işleyene değil hak arayana soruşturma!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...