22 Eylül 2017 14:25

Ekmeklerini kömürden çıkarıyorlar

Çukurova sıcağında odunları mangal kömürüne dönüştüren işçiler, gece gündüz demeden ekmek parası için çalıştıklarını dile getirdi. 

Paylaş

Mersin’in Tarsus ilçesine bağlı Yenice beldesinde çürümüş veya kesilmesi gereken portakal ve kayısı ağaçlarını mangal kömürüne dönüştüren işçiler, yazın kazandıklarıyla kışı geçirdiklerini, emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade ettiler. 

Eye ve Ecer aileleri, yaz boyu kiraladıkları arazide kalıyorlar hem de kurdukları kömür ocaklarında çalışıyorlar. Toz, toprak ve duman içinde gece gündüz demeden çalışan tüm aile bireyleri, bir yandan da Çukurova’nın kavurucu sıcağı ile mücadele ediyor. 

‘ÇOK ZAHMETLİ BİR İŞ’

Önce portakal bahçelerinde çürümüş veya kesilmesi gereken ağaçları kesip topladıklarını ifade eden Devran Ecer, kömürün yapılış şeklini şöyle anlattı: “lk önce en uzun olan dalı ocak alanının ortasına dikiyoruz. Ardından diğer dalları etrafında daire şeklinde dikiyoruz. Daha sonra odunların üzerini çürümüş saman ve toprakla kapatıyoruz. Akabinde ortaya diktiğimiz dalı çıkarıyoruz ve ağaçlardan oluşturduğumuz ocağın ağzından daha önceden hazırladığımız közleri tutuşturup, içeri bırakıyoruz. Akabinde ocağın ağzını da toprakla kapatıyoruz.” Kömürün yanmaması için sürekli olarak nöbet tuttuklarını söyleyen Ecer, şöyle devam etti: “Çok zahmetli bir iş. 30 ila 40 gün sonra ise toprağın içinde oluşan kömürün küllerini temizliyoruz. Bu temizleme sonrası ise kömürleri çuvallayıp, satışa sunuyoruz.” 

GEÇİNEMİYORLAR

50 ton odundan 8 ila 10 ton kömür elde ettiklerini kaydeden Ecer, “Kışın evdeyiz. Baharın başlangıcıyla buraya gelip, ocakta kömür yapıyoruz. Çukurova sıcağında güneş altında çalışıyoruz. Çok sıcak, dayanılmıyor. Ocaktan kömür çıkardığımız zaman ise sıcaktan daha çok etkileniyoruz. 6 ay boyunca 60 derece sıcaklıkta çalışıyoruz. Emeğimizin karşılığını ise alamıyoruz. Aile boyu çalışıyoruz. Herkesin burada emeği var. Şu anda bir kilo kömürü toptan olarak 1.85 TL’ye satıyoruz. Yazın çalıştığımız o para ile kışın geçinmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’

 Mayıs ayında sezonu açtıklarını söyleyen Fahrettin Eye de, şunları dile getirdi: “Bu odunları sezon başlangıcında bahçelerden kesip topluyoruz. Tozun ve toprağın içerisindeyiz. Yoğun bir emek vererek 30 ila 40 gün içerisinde mangal kömürü yapıyoruz. Çoluk çocuğumuzla bu işle uğraşıyoruz. Ocağın olduğu yerde çadır kurup, kalıyoruz. Toz toprak içindeyiz. Kömürün isi üstümüze çöküyor. Kirden gözükmüyoruz. Sıcakta çalışmak daha da zor ama yapılabileceğimiz bir şey yok. Emeğimizin karşılığını ise alamıyoruz.” (Adana/MA)

ÖNCEKİ HABER

İBB Başkanı Kadir Topbaş istifa etti

SONRAKİ HABER

'Suudi Arabistan etkisiz kaldı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa