İBB Başkanı Kadir Topbaş istifa etti

İBB Başkanı Kadir Topbaş, istifa edeceği yönündeki iddialara ilişkin açıklama yaptı. Topbaş, resmen istifasını açıkladı.

22 Eylül 2017 14:10
Paylaş

İstifa tartışmalarıyla gündemde öne çıkan stanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı basın açıklaması ile görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Topbaş'ın açıklamalarından satır başları:

"Partim ve sayın genel başkanım uygun gördüler ve 2004 yılında İBB Başkanlığı görevini bana tevdi ettiler. İstanbul gibi emanet bir şehre müjdelenmiş bir şehre başkanlık yapma onurunu bana yaşattılar. Görevi devralırken 'emanetin ne olduğunu bilenlerdeniz' dedim. Görevimizi asla aksatmamak üzere çalışmalarımızı ortaya koyduk. Bu göreve hep emanet olarak baktım.

Bu emanet şehirde bu görevi yapmaya çalıştık. Hata yapmamaya özen gösterdik. Hata yaparsak telafisi zordur. Hata ile ihanet birbirine karıştırılmamalı. İhanet edenler asla affedilemez. Partimin her kademesiyle bir gönül bağı ile hizmet etmeye çalıştık. Sayın Kılıçdaroğlu 2009'da adaylığını denedi ama İstanbullular izin vermedi. 2010'da manipülasyonlara rağmen İstanbul bize güvendi. Güzel hizmetler bırakarak hayırla yad edilmek amacımız oldu. Borçlu bir belediye bırakmıyorum.

İstanbullulara tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna müsaade etmem. Ben bugün itibariyle Belediye Başkanlığı görevimdem istifa ettim. Buradan muhalefete ekmek çıkmaz."

TOPBAŞ'TAN VEDA TWEETLERİ

Kadir Topbaş, resmi Twitter hesabından veda mesajı yayınladı. Tweetlerde verilen mesaj şu şekilde:

"Bugün itibariyle büyük bir şerefle sürdürdüğüm İstanbul Belediye Başkanlığı görevimden istifa etmiş bulunuyorum. 3 dönemdir bana güvenen ve yetki veren İstanbullular'a teşekkür ediyorum. Beni aday göstererek bu onurlu görevi yapmamı sağlayan Sn. Cumhurbaşkanımız'a ve AK Partim'e şükranlarımı sunuyorum. Haksız ithamlarda bulunanlar da dahil olmak üzere herkese hakkımı helal ediyorum. Göreve başladığımda "Hayatım İstanbul" demiştim. Gönüllerinizde güzel izler bırakmış olmayı umuyorum. Her zaman dualarımda olan İstanbullular'ın dualarında olabilmek ümidiyle... Allah'a emanet olun."

Başbakan Binali Yıldırım, Topbaş'ın istifa edip etmediğiyle ilgili soruya "Kendisi bugün açıklama yapacak" yanıtını vermişti.

Dünkü İBB Meclis toplantısında Topbaş'ın daha önce veto ettiği 5 imar planı AKP'lilerin oylarıyla yeniden geçmiş, Topbaş'a istifa çağrısı yapılmıştı.


KADİR TOPBAŞ KİMDİR ? 

Kadir Topbaş, 8 Ocak 1945 yılında Artvin’in Yusufeli ilçesinin Altıparmak köyünde dünyaya geldi. Topbaş, ailesiyle birlikte üç aylıkken İstanbul’a geldi.

Topbaş orta öğrenimine Işık Lisesi’nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Doktora tezini İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde “Hidiv Kasrı ve Boğaziçi Sivil Mimarisindeki Yeri” başlığıyla tamamladı.

ERDOĞAN’IN DANIŞMANLIĞINI YAPTI

Topbaş uzun yıllar serbest mimar olarak çalıştı. 1994–1998 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı. Danışmanlığı süresince, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan saray, kasır ve tarihi eserlerin restorasyon çalışmalarında görev aldı.

Kültür Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma ve Anıtlar Kurulu başkan yardımcılığı görevini yürüttü. Bir süre aile şirketlerinin yönetiminde bulundu.

1966’DA BAKIRKÖY’DEN SEÇİLEMEDİ

1996 yerel ara seçimlerinde Refah Partisi’nden Bakırköy Belediye Başkanlığı’na aday oldu ancak seçilemedi. 1999 yerel seçimlerinde Fazilet Partisi’den Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi.

28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Topbaş daha sonra yapılan 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde de AK Parti’den İstanbul Büyükşehir belediye Başkanlığı’na seçildi.

Kadir Topbaş 2007’den itibaren Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı’nın eş başkanıdır. Topbaş aynı zamanda İstanbul Kalkınma Ajansı başkan yardımcılığını, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Koordinasyon Kurulu ve İstanbul Modern Yönetim Kurulu üyeliğini, Tarih ve Çevre Vakfı (TAÇ Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyeliğini yürütüyordu.

Topbaş, 2010 yılında üç yıllığına, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) dönem başkanlığına seçildi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Ankara Katliamı'nı kınayanlar hakim karşısına çıktı

SONRAKİ HABER

Ekmeklerini kömürden çıkarıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...