22 Eylül 2017 11:46

Kimya Mühendisleri Odasına denetim davası 25 Eylül’de

Kimya Mühendisleri Odasına, Bakanlığın gerçekleştirmek istediği denetimi kabul etmediği gerekçesiyle açılan davanın duruşması 25 Eylül'de.

Paylaş

TMMOB’ye bağlı Kimya Mühendisleri Odasına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının gerçekleştirmek istediği denetimi kabul etmediği gerekçesiyle açılan davanın üçüncü duruşması 25 Eylül’de görülecek. 

Kimya Mühendisleri Odası (KMO) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu denetimin, Anayasa’ya aykırı olması nedeniyle reddedildiği ve KMO’nun kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olması sebebiyle yaptığı işlerin TMMOB Yasası, yönetmelikleri ve bağlı odaların kendi yönetmeliklerine tabi olduğu ifade edildi. KMO, kendilerinden istenilen tüm belgelerin de internet sitesinde olduğunu vurguladı. 

DAVA ASLİYE MAHKEMESİNE TAŞINDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 6235 sayılı TMMOB Yasası’na ilave edilen Ek 3. maddeyi öne sürerek KMO’da denetim yapmak istedi. KMO da, 1983’te yürürlüğe giren ve 34 yıldır uygulanmayan kanun maddesinin bu dönemde yeniden gündeme getirilmesine itiraz etti. Bakanlık savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının takipsizlik kararı vermesi üzerine Bakanlık bir üst mahkemeye itiraz etti. Dosyanın yeniden Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesinin ardından KMO yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve yerlerine yenilerinin seçilmesi talebiyle Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılmasına karar verildi. Bakanlığın iddia ve talepleri sonucu Ankara 24. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından açılan davanın 3. duruşması 25 Eylül Pazartesi günü saat 10.00’da Dışkapı’daki adliye ek binasında görülecek.

‘TMMOB KENDİ YASA VE YÖNETMELİKLERİNE BAĞLIDIR’

KMO yaptığı açıklamada, Bakanlığın denetim ısrarının Anayasa’nın 135. maddesine aykırı olması nedeni ile reddedildiği ve KMO’nun kamu kurumu niteliğinde meslek örgütü olması sebebiyle yaptığı işlerin TMMOB Yasası, yönetmelikleri ve bağlı odaların kendi yönetmeliklerine tabi olduğunu  ifade etti. 

Her dönem delegelerin oyuyla seçilen 5 kişilik bir denetleme kurulunun her 3 ayda bir denetlemeleri gerçekleştirdiğine değinilen açıklamada, 1954 yılından bu yana denetleme raporlarında herhangi bir olumsuzluk görülmediğine dikkat çekildi. 

Bakanlığın istediği tüm belgelerin ise halihazırda KMO’nun internet sitesinde yer aldığı ve kamuoyuna açık olduğu vurgulanan raporda, TMMOB’nin bilim, teknik, mühendislik anlayışı ve tarihsel geçmişi ile daima halkın ve ülkenin yanında yer aldığı, bu tutum ve davranışın her dönem siyasi iktidarlarca hoş karşılanmadığı dile getirildi ve “Bu nedenle TMMOB iktidarların değil, halkın örgütüdür” denildi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Okulda çocuğunun öğretmenini bıçakladı

SONRAKİ HABER

'Türkiye güzeli' seçilen Itır Esen'in tacı geri alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa