22 Eylül 2017 11:19

Basın Konseyi: Basın özgürlüğünü anlatan kitap toplatılamaz

Basın Konseyi, 7. sınıf Sosyal Bilgiler kitabındaki basın özgürlüğü bölümü nedeniyle kitabın toplatılmasına tepki gösterdi. 

Paylaş

Basın Konseyi, ilköğretim okullarında okutulması için basılan 7. sınıf Sosyal Bilgiler Kılavuz kitabında yer alan basın özgürlüğü bölümü nedeniyle kitabın toplatılması kararına tepki gösterdi. 

7.sınıf Sosyal Bilgiler Kılavuz kitabında basın özgürlüğü bölümünde yer alan “Bir ülkede, iktidara tek başına gelen parti, bir süre sonra basının, kurdukları hükümet hakkında sürekli yolsuzluk haberleri yapmasından rahatsız olur. Anayasayı değiştirecek güce sahip olmalarından faydalanarak anayasaya basın özgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler koyarlar ve kendi izinleri olmadan yapılan haberlere sansür uygularlar. Artık yolsuzluk haberi yayınlanmadığını bilen kötü niyetli kişiler daha da fazla yolsuzluk yapınca yaşanan ekonomik kriz ülkeyi kaosa sürükler” ifadeleri üzerine kitap hakkında toplatılma kararı verilmişti. 

Kitabın toplatılması tepki çekerken, Basın Konseyi de bir açıklama yaparak “Bu ifadeler basın özgürlüğünü anlatıyor. Ve bu ifadeler var diye bir kitabın toplatılmaması gerektiğine inanıyoruz. Tersine kitap öğrencilere acilen okutulmalı. Bu yüzden kitap toplatma kararını protesto ediyoruz” dedi.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ‘Gazetecileri terörist ve hırsız’ olarak nitelemesini de talihsiz bir açıklama olarak nitelendiren Basın Konseyi açıklamasında “Haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmadan tutuklu gazetecilerin, ‘Terörist’, ‘Hırsız’ olarak nitelenmesi haksız bir suçlamadır. Yargı kararları kesinleşmeden böyle suçlamalarda bulunmak, suçlamaları yapanlar açısından da doğru değildir. ‘Suçluluğu kesinleşinceye kadar her zanlının masum sayılması’ ilkesi, herkes için gereklidir” ifadeleri kullanıldı. 
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sayacılar, Manisa'da da iş bırakacak

SONRAKİ HABER

İsrail, Şam Havalimanı yakınlarını vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...