Sınır ötesi operasyon tezkeresi TBMM'ye sunuldu

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkiyi uzatan tezkere TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

22 Eylül 2017 08:00
Paylaş

Irak ve Suriye'ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin 1 yıl daha uzatılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AKP ve MHP'nin destekleyeceğini açıkladığı tezkereye ilişkin muhalefet partilerinden açıklama yapıldı.

CHP: TSK'NİN ELİNİ GÜÇLENDİRECEKSE DESTEKLERİZ

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yarın TBMM'nin gündemine gelecek olan sınır ötesi tezkereye ilişkin "TSK'nin terörle mücadelede elini güçlendirecekse destekleriz" dedi.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir ise HDP Genel Merkezinde tezkereye ilişkin "Katalonya referanduma gitmek istiyor, oraya da mı yığınak yapacaksınız? Mesele Kürt olunca, “Kürt anasını görmesin”. Bizler net biçimde savaşa karşıyız. Herkesi içeride ve dışarıda savaş ve ırkçı politikalara hayır demeye davet ediyoruz. Bu tezkereye evet diyenler AKP-MHP ittifakının yanlış Ortadoğu politikasına, Kürt düşmanlığına evet demiş olacaklardır. Erdoğan Kürt sorununun çözümünü Trump'ta arıyorsa yanlış yerde arıyor demektir. Sorunun çözümü sınır ötesinde değil Meclis’tedir." ifadelerini kullandı.

KÜRTLERİN REFERANDUMA GİTMESİ NEDEN TEHDİT OLSUN?

Baydemir'in açıklamaları şöyle:

"AKP hem içeride hem dışarıda Kürtlere karşı savaş politikası sürdürüyor. Bunlardan biri de güney Kürdistan halkının tehdit edilmesidir. Yarın   meclis olağanüstü toplanacak. Güney Kürdistan'da halk referanduma gidiyor. Kürt halkının sandık başına gitmesi neden Türkiye Cumhuriyeti'nin güvenliğine bir düşmanlık olsun. Kürtler referanduma giderek kimseye savaş açmıyorlar. Kimsenin toprağına göz dikmiyorlar. Daha referandum sonucu bile belli değil. Oranın parlamentosunun nasıl karar alacağı belli değil ama savaş tezkeresi, işlevi elinden alınan Meclis suç ortağı edilerek uzatılmak isteniyor. Tehdit, şantaj veya savaş bu ülkenin hangi sorununu çözdü de bu sorunu çözecek? Komşuluğun bir hukuku vardır. Bir halkı tehdit etmek kimsenin hakkı ve haddi değildir. İskoçya referanduma gitti. Neden tezkere çıkarmadınız? Mesele Kürt olunca Kürt iradesi açığa çıkmasın istiyorlar. Bir milletin iradesi neyse başımız gözümüz üstüne kabulümüzdür. Keskin sirke küpüne zarar. Bizler açık ve net bir şekilde savaşa karşıyız. Tehdide, şantaja karşıyız. Bugüne kadar olduğu gibi yine tezkereye, tezkerelere hayır diyeceğiz. İçeride ve dışarıda savaş politikalarına hayır demeye davet ediyoruz. Bu tezkereye evet diyenler 5 yıllık AKP-MHP ittifakına, Ortadoğu ve Suriye politikasına evet demiş olacaklardır."

BEKA SORUNU YOK IRKÇILIK SORUNU VAR

Irak sınırındaki tatbikat ve Erdoğan'ın ABD ziyareti sorusunu yanıtlayan Baydemir, "Siz Kürt sorununun çözümünü orada arıyorsanız yanlış yerde arıyorsunuz. Kürt sorununun çözümü savaşta, sınır ötesinde değil. Parlamento içerisindedir. Demirtaşları serbest bırakın, medyanın üzerindeki baskıları kaldırın. Amerikalara, Çin'e, Moskova'ya gitmenize gerek yok. İmralı'ya gidin. Halkınızla görüşün. Bir yandan hem emperyal diyeceksiniz, hem de gidip görüşmekten büyük mutluluk duyacaksınız. Hükümet neredeyse 1930, 1940' ların Kürt düşmanlığına geri döndü. Beka sorunu yok yalandır. Kürt 'n bu ülkeye dayattığı bir beka sorunu yok ama hükümetin dayatmış olduğu bir ırkçılık sorunu var." (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erzurum’da köylüler asfalt eylemi yaptı

SONRAKİ HABER

Başbakan Yıldırım: Barzani bu sevdadan vazgeçmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...