22 Eylül 2017 05:51

HDP'den Bakan Soylu'ya istifa çağrısı

HDP, Hatun Tuğluk'un cenazesine saldırıya ilişkin 'Ermeni ifadesi geçmedi' sözleri yalanlanan Bakan Soylu'ya istifa çağrısı yaptı.

Paylaş

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir, Aysel Tuğluk'un annesi Hatun Tuğluk'un cenazesine yönelik saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu.

O gün yapılan saldırı kadar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklaması ve tutumunun da vahim olduğunu belirten Baydemir, bakanın saldırganlardan biriyle birlikte çekildiği fotoğrafa ilişkin “mahalle eşrafıyla çekildim” sözlerini eleştirdi.

Bu fotoğrafın, saldırının organize bir saldırı  olduğunun göstergesi olduğunu belirten Baydemir, Ankara Valisi'nin de cenaze saldırısından “sataşma” olarak bahsetmesine dikkat çekti.

Bu açıklamaların aynı zamanda “Saldırganlar korumamız altındadır” mesajı olduğunu ifade eden Baydemir, saldırıya ilişkin emniyetteki ifade tutanaklarını göstererek Bakan Soylu'nun yalanlandığını söyledi.

Saldırganın beyanı, olay yeri inceleme büro amirliğinde çalışan polis memurunun, kameramanın ifadelerini aktaran Baydemir, saldırganların “Burası Ermeni Mezarlığı değil” dediklerini ve ırkçı sloganlar attıklarını dile getirdi. Baydemir, “Sanık ben dedim diyor. Polis kameramanı bu söylemler gerçekleşti diyor. Bakan bunun üzerini örtmeye çalışıyor. Eğer bu saldırının organizatörü değilseniz ve oyuna da getirilmediyseniz gerekeni yapın. 'Soylu' olmak bunu gerektirir” dedi.

MUHTAR O GECE KİMİ ARADI?

"Bu saldırı sadece ırkçı bir saldırı değildir. Türkiye'de darbe mekaniğinin bir kez daha harekete geçirilebildiğini gösterdi. 20-30 kişi ile başlayan saldırı 100 kişiye çıktı" diyen Baydemir, “Bu saldırganlar hangi partiye üye, telefon görüşmelerindeki kişiler kimler? O gün muhtar kimi aradı Birini biz söyleyelim: Cemil Özdemir 2009'dan beri AKP üyesi. Bu saldırı, Hükümetin 2 yıllık politikasının, kurduğu ittifak ağının bir sonucu. Cumhurbaşkanı, Başbakan, açıklamalarında zerrece samimiyse siyasi sorumluluğu olanların gereğini yerine getirmesi gerekiyor. Validen İçişleri Bakanına kadar. Saldırganlar bir yandan ırkçı sloganlar atıyor, bir yandan tekbir getiriyor. Cumhurbaşkanı ne diyor, 'Bunlar içki içmişlerdi.' Bunlar sizin partinizi üyesi. Bunlar bir şey içerek gelmişlerdi evet, topluma verdiğiniz ırkçılık zehrini. Bu tablo bir tehlike çanıdır. Bu tehlike çanına zerre itirazınız varsa çıkar gereğini yaparsınız” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


SOYLU'YU POLİS DE YALANLADI

Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıda, saldırganların “Buraya Ermeni gömdürmeyiz” demediğini savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu saldırgan ifadelerinin ardından polisler de yalanladı. Olay yerinde görevli polislerin ifadelerinde saldırganların “Burası Ermeni mezarlığı değil” dedikleri yer aldı.

Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre; tutuklu HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine gerçekleştirilen saldırı sırasında görev yapan polislerin verdiği ifadeler ortaya çıktı. İfadelerde de saldırganların “Burası Ermeni mezarlığı değil” dedikleri yer aldı.

SOYLU REDDETMİŞTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bütün videoları kare kare izlediğini söyleyerek " Burası Ermeni mezarlığı değil" diye bir ifade olmadığını öne sürmüştü. Ancak saldırganlardan Cemil Özdemir ifadesinde "Burası Ermeni mezarlığı değil" sözlerini sarf ettiğini kabul etmişti. Olay sırasında görev yapan polislerin ifadesi de Soylu’yu yalanlamış oldu. 

Polislerin bilgi alma tutanağında yer alan ifadeleri şöyle: “Saat 20.20 sıraları itibarıyla defin işlemi sorunsuz olarak sona erdi. Bu sırada mezarlığın içerisine daha önceden görmediğim ve tanımadığım 3 kişi geldi. Defin işlemi yapanlara mezarlığa defin edilen kişi hakkında bilgi sordular. Defin için bekleyen arasında bulunan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, görevden sorumlu Emniyet müdürüne, bu şahısları tanımadığını, bu şahısların problem yaratabileceklerini söyleyerek, “Biz karışmayalım, siz müdahale edin” dedi. Bu talep üzerine görevli personel sözlü ikaz ve uyarı ile şahısların mezarlık dışına çıkmalarını talep etti, onlar da bu uyarılara uyarak mezarlık dışına çıktılar. Daha sonra bu üç kişi mezarlık dışında beklerken tanımadığım başka kişiler de bu şahısların yanına geldi ve kalabalık çoğaldı. Sonrasında bu şahıslar hep birlikte, ‘Şehitler ölmüz vatan bölünmez. Buraya neden gece gömü yapıyorsunuz. Bizim adetimizde gece gömü yok. Burası Ermeni mezarlığı değil’ şeklinde sözlü ifadelerde bulundular.”

‘SİZ ERMENİ MİSİNİZ?​’

Diğer polisin bilgi alma tutanağındaki ifade de ise konuyla ilgili “Defin işlemi bitti. Bu esnada kalabalığın içerisinden 3-4 kişilik bir grup ‘Siz burada karanlıkta ne iş yapıyorsunuz, biz Müslümanız bizim dinimizde bu saatte mezarlıkta defin olayı olmaz. Siz o zaman Müslüman değilsiniz, siz Ermeni misiniz bu saatte defin yapıyorsunuz. Cenazenizi buradan alın’ dediler” ifadeleri yer aldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kocaeli açıklarında mülteci teknesi battı: 24 ölü

SONRAKİ HABER

Suriyeli gazeteci ve kızı evlerinde ölü bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...