22 Eylül 2017 01:16

Almanya temizlik işçileri 1 avro zam için sözleşme masasında

Almanya'da temizlik işçileri 'Temizliğin bedeli var' ve 'Temizlikçilere saygı' sloganlarıyla sözleşme masasında. Talep saat ücretine 1 avro zam!

Paylaş

Seher DEMİR
Köln

“Binlerce temizlik işçisi günbegün büroları, okulları, kantinleri, hastaneleri, uçakları, otobüs ve trenleri temizliyorlar. Ama hak ettikleri saygıyı görmüyorlar. Bir kez hata yaptığımızda ücretimiz kesiliyor, azar işitiyoruz ve iş baskımız daha da artıyor.”

Bu sözler Krefeld’de bir okulda temizlik işçisi olarak çalışan 54 yaşındaki Makbule’ye ait. 16 yıldır aynı işi yaptığını söyleyen Makbule, “Eve gelince ayakta duracak halim kalmıyor. Ama mecburen ayakta kalıyorum. Ev temizliği, yemek…” diyor. 

600 BİN TEMİZLİK İŞÇİSİ!

Makbule tek değil; resmi kaynaklara göre Almanya genelinde 600 bin bina iç temizliği yapan temizlik işçisi var. Kaçak çalışanlarla birlikte bu sayının bir milyon sınırında olduğu tahmin ediliyor.

Makbule sendikalı ve belgeli çalıştığı için saat ücreti olarak 9.31 avro alıyor. “Önceleri bunun çok altında ücret alıyorduk. Ama sonra bilinçlendik ve sendikalı olduk. Saat ücretlerimiz de yavaş yavaş arttı” diyor ve ekliyor: “Ama her zamdan sonra temizlediğimiz alanda artıyor. Sendikanın buna bir çözüm bulması gerekiyor.”

İŞ BASKISI ARTIYOR

IG BAU Sendikasının bir süredir toplusözleşme görüşmelerine, “Temizliğin bedeli var” ve “Temizlikçilere saygı” sloganlarını öne sürerek girmesinin kendisini memnun ettiğini söyleyen Makbule, “Sadece işverenler değil bizim gibi işçiler de temizlik işçilerine saygı göstermiyorlar. Bizim kendi aramızda bile öyleleri var. Temizlik yapılmasa ne olacak, orasını düşünen yok! Ortalığı pislik götürür. Bunun için bence sendika çok doğru söylüyor: Temizlikçilere saygı” diyor.

Bir hastane odasının temizlenmesi 2.5 ila 4 dakika arası değişiyor. Yerler, dolaplar, tuvalet, ayna, lavabo, kapı… Makbule yine aynı konuya geliyor: “Ücretlerin artması tabii çok iyi ama her zamdan sonra temizlik için ayrılan süre düşerse veya alan büyürse o zaman keşke ücretimiz artmasa diyecek oluyorum.” 

İş baskısı ücretlerin artmasında bağımsız olarak sürekli artıyor gerçekte. Biri hasta olduğunda onun işini yapmak zorunda da kalıyor işçiler. Proje şefleri ne kadar az işçiyle ne kadar fazla iş çıkartırlarsa o kadar ikramiye alıyorlar. Dolayısıyla daha az işçiyle daha kısa sürede daha fazla alanı temizlemek onların da işine geliyor.

İŞÇİYE SAYGI YOK

IG BAU Sendikasında Temizlik İşçilerinden Sorumlu Ulrike Laux, üçüncü tur görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, “İşverenler nihayet bir teklif sundular. Ama teklife bakıldığında işçilerin beklentilerinin çok altında. Çok çetin geçen görüşmelerde bizim gerekçelerimizi ciddi olarak dinleme ve ona göre teklif sunma niyetleri olmadığını gördük, işçilere saygı göstermiyorlar” diyor.

Sendikanın özellikle Doğu ve Batı Almanya ücretlerini denkleştirme konusunda artık sabrı kalmadığını ifade eden Laux devam ediyor: “Biz branşımızın düşük ücretliler branşı olmasını istemiyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz, edeceğiz.” IG BAU ile işverenler arasında Doğu ve Batı Almanya ücretlerini denkleştirme konusunda sözleşmenin 2011 yılında imzalandığını söyleyen sendikacı, “Normal koşullarda kademeli olarak 2019’da ücretler denkleşecekti. Ama bunu işverenler 2016 yılında tek taraflı olarak feshettiler. Bu kez sözleşmeyi kesinlikle imzalamak istiyoruz” diye konuşuyor. 

1 AVRO NEREDE, 30-41 CENT NEREDE?!

IG BAU bütün temizlik işçileri için saat ücretlerine 1 avro zam istersen işverenler Batı Almanya için 30 cent yüzde 1.38) , Doğu Almanya için ise 41 cent (yüzde 2.08) zam önerdiler. Bunun kabul edilmez bir durum olduğunu söyleyen Laux, “Eğer temizlik ciddi bir iş ise, eğer başta hastane, okul gibi yerlerde hijyenik ortama önem veriliyorsa o zaman bunun bir bedeli olduğu kavranmalı” diyor.

IG BAU ücret zammı ve Doğu-Batı arasında ücretlerin denkleştirilmesi talebinin yanı sıra temizlik işçileri için ayrıca Noel parası talep ediyor. Bu talep Makbule’nin de hoşuna gitmiş; “Her yerde Noel paralarını keserlerken bizim sendika Noel parası istiyor. Biraz geç kalmışlar ama olsun, istiyorlar ya.”

26 Eylül günü dördüncü tur görüşmeler için taraflar Essen’de bir araya gelecekler. IG BAU, görüşmelerin yapıldığı yerin önünde bir miting düzenleyecek. “Eğer sendika bizi de götürürse tabii ki gideriz” diyor Makbule. Ama gitmese de aklı orada olacak.

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli sayacı: Ülkeye dönecekler bu tecrübeyi de götürür

SONRAKİ HABER

10 Ekim Katliamı davasının 5. duruşması 25 Eylül'de başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...