21 Eylül 2017 17:25

Adana'da kadınlar 'Bu böyle gitmez' dedi

HDP Kadın Meclisi, Adana'da 'Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez' başlıklı kadın buluşması gerçekleştirdi.

Paylaş

HDP Kadın Meclisinin düzenlediği ve “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez” başlığı ile başlattığı kadın buluşmalarının Adana ayağı, Atatürk Parkı’nda yapılan etkinlikle devam etti. Coşkulu bir kitlenin katıldığı eylemde kadınlar erbane ekibi eşliğinde halaylar çekti ve taleplerini haykırdı. Kadına karşı şiddete, savaşa ve baskılara karşı “Bu böyle gitmez, kadınlar izin vermez” diyen kadınlar, parkta kurdukları kürsüden eşitlik, adalet ve barış taleplerini dile getirdi. Kadınlar, taleplerini yazdıkları balonları gökyüzüne bıraktı. Etkinliğe HDP’nin yanı sıra CHP, EMEP, Halkevleri, SYKP, Kaldıraç ve başka kurumlardan kadınlar ve barış anneleri katıldı. 

'YENİ BİR YAŞAMI KENDİ ELLERİMİZLE KURACAĞIZ'

Kürsüde ilk sözü HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay aldı. Erdoğan iktidarının demokrasiyi askıya alarak, yasamayı, yargıyı ve yürütmeyi ortadan kaldırarak bütün sorunları tek elden yönetmeyi planladığını ifade eden Kemalbay, tek adam rejiminin kurumlaştırışmaya çalışıldığını belirtti. Kemalbay, “Bizler, faşizmin kurumlaşmasına karşı durmak için buradayız. Kadınlar faşizme izin vermeyecek"  dedi. Kadınların 100 yıldır mücadele ederek kazandıkları haklarının hedefte olduğunu dile getiren Kemalbay, pembe otobüs gibi kadını kamusal hayattan uzaklaştıran politikaların AKP ile hayata geçirildiğini belirtti ve “Kadınlar olarak toplumdaki yerimizi istiyoruz” dedi. “Metal yorgunluğu var” diyen AKP'nin partisini yenilerken kadınlara daha çok yer vereceğini söylediğini hatırlatan Kemalbay, kadınların daha çok itaat edeceğini düşündükleri için AKP'nin kadınlara yöneldiklerini belirtti. Kemalbay “Kadınlar AKP'nin kadın düşmanı politikalarına karşı sesini yükseltmeli. Biz kadınlar yeni bir yaşamı kendi ellerimizle kuracağız"  şeklinde konuştu.

'SÖZÜMÜZÜ SÖYLEMEZSEK KÖLELİK İLE KARŞI KARŞIYA KALIRIZ'

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Siirt Milletvekili Besime Konca, sokakta ve meydanlarda kadınlara yönelik şiddetin son bulması için tekçiliğe ve cinsiyetçiliğe karşı bu kampanyayı başlattıklarını söyledi. AKP’nin baskısı altındaki basının, seslerini yeterince yansıtmadığını ifade eden Konca, “Biz de kürsü ile il il dolaşıp toplumun yarısı olan tüm kadınlarla buluşmak istiyoruz” dedi. Yeni müfredatı hiçbir kadının kabul edemeyeceğini dile getiren Konca, “Çocuklarımıza el uzatacak kadar fütursuzluk içerisindeler. Kadınlar olarak sözümüzü söylemezsek büyük bir kölelikle karşı karşıya kalırız” dedi. Tarsus Kadın Cezaevinde kadınlara yönelik şiddeti ve tek tip kıyafet dayatmasını hatırlatan Konca, cezaevi yetkilileri ile görüşmek istediklerinde “Yerinde yok” cevabı aldıklarını belirterek cezaevinde kadınların açlık grevinin devam ettiğini dile getirdi.

'AKP’NİN DÜZENLEMELERİ KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ TEŞVİK EDİYOR'

Kadınların büyük bir baskı ve zorbalıkla karşı karşıya olduğunu dile getiren HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, kurdukları kürsüler ile kadınların sesini duyurmak istediklerini söyledi. Kadına yölelik şiddetin evde ve sokakta devam ettiğini söyleyen Beştaş, “İktidar partisi bunu önlemek yerine aslında çıkardığı yasalarla teşvik ediyor. Kadını birey olarak kabul etmiyorlar. Eve kapanan, çalışmayan, siyaset yapmayan, sadece eşine itaat eden bir kadın hedefliyorlar. 80 milyonu ilgilendiren eğitimde, yaptıkları değişiklikle kadının haklarını 100 yıl geriye götürüyorlar. Kadınların bedeller vererek elde ettiklerini geri almak istiyorlar. Biz, tüm bunlar böyle gitmez diyoruz” ifadelerini kullandı.

MÜFTÜYE NİKAH YETKİSİNE KARŞI EYLEM ÇAĞRISI

Kürsüden kadınlara seslenen EMEP Adana İl Başkanı Sevil Aracı da, çocuğun istismarcısı ile evlenmek zorunda bırakılmasını sağlayan ve kadınların tepkisi sonucu geri çekilen yasa tasarısı, müftüye nikah yetkisi gibi düzenlemelerin önümüzdeki yasama yılında da karşılarına çıkacağını belirterek tekrar gelmesi halinde birlikte mücadele çağrısı yaptı. Tüm Türkiye çapında bu tasarılara karşı 1 Ekim günü eş zamanlı eylemler olacağını dile getiren Aracı, Adana Kadın Platformu olarak Adana’da yapacakları eyleme çağrı yaptı. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tamer Karadağlı: Erdoğan’dan çok etkileniyorum

SONRAKİ HABER

Atatürk Havalimanı'na iniş sırasında özel jet düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa