27 Temmuz 2012 07:05

Emniyet Sedat Selim Ay'a sahip çıktı

Emniyet Genel Müdürlüğü, ismi işkence ve tecavüz dosyalarında geçtiği halde İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcılığı'na atanan Emniyet Müdürü Sedat Selim Ay ile ilgili bir açıklama yaptı.Açıklamada  Sedat Selim Ay ile ilgili davaların ve idari soruşturmaların sonuçlarının kendisinin r&uu

Emniyet Sedat Selim Ay'a sahip çıktı
Paylaş

Açıklamada  Sedat Selim Ay ile ilgili davaların ve idari soruşturmaların sonuçlarının kendisinin rütbe terfi almasına ve söz konusu makama atanmasına engel durum teşkil etmediği belirtildi.

Emniyet, ''Emniyet Müdürü Ay hakkında Yargıtay'ca onanmış hiçbir ceza olmadığı gibi, haberlerde sunulan iddiaların aksine Türkiye, Emniyet Müdürünün fiilleri dolayısıyla AİHM'de ceza almamış; olayda adı geçen bayanın ifadelerinde veya doktor raporlarında hiçbir darp-cebir ve tecavüz iddiası veya belirtisi olmadığı halde gözaltı işleminden dokuz ay sonra yapmış olduğu iftiralar nedeniyle yetersiz tahkikattan dolayı cezalandırılmıştır” dedi. (HABER MERKEZİ)


İŞKENCECİLER TERFİ MEKANİZMASI İLE ÖDÜLLENDİRİLİYOR

BDP Eş Genel Başkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı’na işkence, tecavüz ve kötü muamele suçlarından hakkında davalar açılmış, yargılanmış ve görevden uzaklaştırılarak mahkûm edilmiş Sedat Selim Ay'ın atanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in Sedat Selim Ay'ı İstanbul Emniyet Müdür Yardımcılığı'na atamasını, "İşkencecinin tecavüzle terfisi" olarak değerlendirildiği açıklamada, "AKP hükümeti ve İçişleri Bakanı’nın, Kürt sorununun pik noktası Roboskî ve demokrasi sorunlarına yaklaşımlarıyla hafızalarımızdaki yeri tazeyken, adeta insan hak ve ahlakına işkence edercesine damga vurmaları manidardır" denildi.

Şahin’in, Bakanlığa getirildiği günden beri hak ihlalleri ile gündemden düşmediğine dikkat çekilen açıklamada, "Hükümetin 'işkenceye sıfır tolerans' iddiasına karşılık bu terfi, işkencenin bir liyakat aracı olarak değerlendirildiğinin bir göstergesidir. İşkenceci olduğu sabit görülen bir kişinin onure edilmesi, insani değerlerin onursuzlaştırılması ve değersizleştirilmesidir. İçişleri Bakanlığı'nın sorumluluğunda gerçekleşmiş olan bu atama, bir insanlık suçu olan işkencenin terfi ettirilmesinden ve değer olarak sunulmasından başka bir anlam taşımamaktadır. Keza bu tutum, işkencecileri atama/terfi mekanizması ile ödüllendirerek, meşrulaştırmış ve göreve atanma kriteri sayılmasına neden olmuştur. Bu anlamda işkencenin atanma/terfi ölçüsü olarak belirlenmesi ‘ne kadar çok işkence yaparsan o kadar terfi alırsın’ anlamına gelmektedir" ifadelerine yer verildi.

'AY GÖREVDEN ALINSIN'

Ay'ın, terfisiyle, AKP hükümetinin hesap vermeme gerçeğini bir kez daha gözler önüne serildiğinin belirtildiği açıklamada, Ay'ın 1996 yılında yaptığı işkenceler sonucunda 14 ay 20 gün hapis, 3 ay meslekten men gibi sınırlı bir cezaya çarptırılmış olmasına rağmen cezasının ertelenmiş olduğu hatırlatıldı. Açıklamada, Ay'ın 2012 yılında işlediği insanlık suçlarına karşın onure edildiğinin altı çizilirken, "Ertelenmiş bir ceza olsa da mahkûmiyet söz konusudur ki, kötü muamele, işkence ve tecavüzün tolere edildiği bir zeminde böylesi bir mahkûmiyet oldukça önemlidir. Bu temelde, insan ve vicdan sahibi olmanın gereğiyle, İçişleri Bakanlığı sorumluluğunda gerçekleşen S.Selim Ay atamasını protesto ediyor ve derhal görevden alınmasını talep ediyoruz" denildi.


Sedat Selim Ay’ın terfisine İHD’den tepki: http://evrensel.net/news.php?id=33282

 

Terfiye AKP'li vekiller ne dedi? http://evrensel.net/news.php?id=33304

ÖNCEKİ HABER

Müteahhide 3 kat, vatandaşa 2 kat!

SONRAKİ HABER

CHP PM bugün toplanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...