İzmir’de bu kez sayacıların birliği sağlandı

İzmir’de iş bırakarak parça ücretlerinin arttırılmasını isteyen sayacılar taleplerini anlattı. İstanbul, Konya ve Antep'te de iş bırakma sürüyor.

21 Eylül 2017 12:57
Paylaş

Metehan UD
İzmir

Birçok ilden sonra İzmir’de de sayacılar iş bırakarak parça ücretlerinin arttırılmasını istiyor. Geçen senelerin aksine eylemlerde Türkiyeli ve Suriyeli sayacılar birlikte hareket ediyor.

Sayacıların Adana, İstanbul, Konya ve Antep’te gerçekleştirdiği iş bırakma eylemlerine İzmir’den de ses geldi. Yıllardır aynı ücrete sayacılık yapan Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışan sayacılar da iş bırakarak ücretlerinin arttırılmasını istedi.

Sayacıların iş bırakma eylemleri ikinci gününde de sürdü. İş bırakma eylemine irili ufaklı onlarca atölyeden yüzlerce sayacı katıldı. Site meydanında bir araya gelen sayacılar, çalışılan az sayıda atölyeyi gezerek arkadaşlarını iş bırakmaya çağırdı.

İş bırakma eyleminde gençlerin ağırlığı dikkat çekerken geçtiğimiz yıllardaki eylemlerden farklı olarak Suriyeli ve Türkiyeli sayacılar ortak hareket etti. Daha önce Suriyeli sayacıların dahil edilmediği eylemler çabuk sonlanırken bu sefer sayacılar daha güçlü bir şekilde mücadele veriyor. İşçilerin ortak bir komite de kurmasıyla Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi’nde sayacıların birliği sağlanmış oldu.   

Evrensel’e konuşan sayacılar talepleri kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi.  2 yıldır Bedesten Çarşısı’nda çalışan Cuma isimli Suriyeli sayacı, “Ev kirasına zam, faturalara, yiyeceğe zam geliyor ama bizim parça başı ücretlerimiz arttırılmıyor. Hiç kimse bu durumdan memnun değil. Biz sadece hakkımızı istiyoruz, daha fazlasını değil. Suriyeli olduğumuz için 4 liralık işi 2 liraya diktiriyorlar bize. Yazık günah” dedi.

‘USTALAR ÜRÜN YETİŞTİRMEYE MUHTAÇ’

Aziz Resul isimli başka bir Suriyeli sayacı da 5 yıldır sitede çalıştığını belirterek şunları söyledi: “Geldiğimizden beri ücretler daha da düştü ancak 250 liralık ev kirası 700 lira oldu. Her şeye zam geldi. İnsanlar çocuklarını çalıştırmak zorunda kalıyor. Buradaki çocuklar okulda olmalı, sitede değil. Biz de sigortasız, güvencesiz çalışmak zorunda kalıyoruz. Aldığımız bize yetmiyor, evde 4 kişi birden çalışsak bile. İnsan gibi çalışmıyoruz. Biraz daha rahat yaşamak istiyoruz. Çalışan olursa birliğimiz bozulacak. İnsanlar ayakkabı giymeye, ustalar da ürün yetiştirmeye muhtaç. Bu sayede biz de istediğimiz ücreti alacağız. Türkiyelilerle aramızda bir ayrım yok beraber çalışıyoruz. Birlikte hareket ediyoruz.”

‘PATRONLAR BİZİ BÖLÜYOR’

40 yıllık sayacı Türen isimli Türkiyeli sayacı da Suriyeli mülteciler gelene kadar her sene zam yapıldığını ifade ederek, “Sonrasında zam vermeyi kestiler. Biz ayırt etmiyoruz işçileri ama işverenler bu durumu kullanıyor. 4-5 senedir aynı fiyata iş dikiyoruz. Bu da hayat her geçen gün pahalaştığı için kimseye yaramıyor. Herkesin hakkını alması lazım ama Türk olsun ama Suriyeli olsun. Yeter ki işin fiyatı belli olsun ama Türk diksin ama Suriyeli işçi diksin. İşin hakkını versinler. Hakkımızı alıncaya kadar çalışmayacağız” dedi.

‘KÖLECE KOŞULLARA ARTIK YETER’

Nuri isimli Türkiyeli sayacı da şunları söyledi: “Sayacı arkadaşlarımız fiyatlar ucuz ve kölece çalışma koşullarına artık yeter diyor. Biz artık ucuz işçilik yapmayacağız. Haklarımızı alıncaya kadar isteklerimiz yerine gelinceye kadar iş bırakıyoruz ama 3 ay ama 5 ay. Suriyeli işçi arkadaşlarımızla ortak bir şekilde mücadelemize devam edeceğiz. Onlar düşünsün. Onların kaybedecekleri var bizim değil. Gerekirse aramızda para toplar ihtiyacı olanın ihtiyacını gideririz ama bunlara boyun eğmeyiz.”

İzmir’de, bugün gün içerisinde sayacıların temsilcileri, oda temsilcileri görüşecek. Bu görüşmenin ardından akşam saatlerinde bir araya gelecek sayacılar verilen teklifi değerlendirecek ve bundan sonra ne yapılacağını konuşacak.

‘DÜZGÜN BİR AYAKKABI ALIP GİYEMEDİM’

Suriyeli Mustafa: 5 yıldan beridir bu sitedeyim. İki çocuğum bir de eşim var. Şimdiye kadar daha doğru düzgün bir ayakkabı alıp giyemedim. Kazanç yok, iş yok. Türkiye’ye ilk geldiğimde bir çift ayakkabı aldım 60 liraya ama şu an 180 liraya. Geldiğimde 3 liraya ayakkabı dikiyorlardı şimdi 2 lira oldu. Fiyat düştü kalkmadı. Sabah sekizden akşam ona kadar çalışıyoruz. Ne kadar sürerse sürsün çalışmayacağız.

Suriyeli İbrahim Halil: 10 liralık işi 6-7 liraya kadar düşürdüler. Aldıklarımız yetmiyor. Bütün toptancılara sesleniyorum. Fiyatları yükseltsinler. 100 liralık bir ayakkabıyı biz iki üç liraya dikiyoruz. Bunu artık kabul edemeyiz. Burada herkes isyanda. Herkesin evine ekmek götürmek istiyoruz. Taleplerimiz kabul edilene kadar çalışmayacağız. Şu an sitede üretim durmuş durumda. Gerekirse 1 ay devam edecek. Hep onlar kazandı. Bizlerin üzerinden ev araba aldılar. Bundan 6 yıl önce bu halde değillerdi. Suriyeliler geldikten sonra fırsatçılık oldu. Türkiyeli işçiler de mağdur bu durumdan. Onların da evi var. Sigortasını ödeyemiyor. Ailesine bakamıyor. Burada çoğu işçi asgari ücreti alamıyor.


SAYACILAR BİRLİK ÇAĞRISINI YİNELEDİ

İstanbul'da saya fiyatlarına zam talebiyle hafta başında iş bırakarak direnişe geçen sayacıların eylemi sürüyor. İstanbul’un 16 bölgesinde binlerce işçi kararlılığını sürdürüyor. Sayacılar, birlik çağrısını da yineledi. Ayakkabı patronlarının toplantı yaptığı ifade edilirken, sayacılar da hafta sonu yapacakları toplantı ile iş bırakma eylemine devam edip etmeyeceklerini tartışacak.

Merter’de iş bırakan bir işçi, iş bırakma eyleminin son gününde birliklerini kuvvetlendirmeleri gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Yıllardır aldığımız ücret düştü. Büyük ayakkabıcıların fiyat baskısıyla eziliyoruz. Bunda suçun büyüğü bizde. Yıllardır bu gidişe dur demedik. Bu son şansımız. Bu hafta çalışan sayacının olmaması lazım. Meslektaşlarımızın bu birliği bozmaması lazım.” (İstanbul/EVRENSEL)


‘ZAMMI ALANA KADAR İŞBAŞI YAPMAYACAĞIZ’

Konya'da da parça başı ücretlere zam talebiyle iş bırakan sayacıların eylemi devam ediyor. Yıllardır haklarını alamadıkları için eylem yaptıklarını belirten sayacılar, emeklerinin karşılığını almak istediklerini söylüyor. Sabah 8’de işe başladıklarını, akşam 10’da dükkandan çıktıklarını vurgulayan sayacılar, “Çalışan arkadaşlarımızın çoğunun sosyal güvencesi yok. Çalışma saatlerimiz çok fazla. Maliye Bakanlığı gelsin denetim yapsın. 15 yaş altı çocuklar çalışıyor” diyor.

Sayacılar talep ettikleri zam oranı verilene kadar iş bırakma eylemlerine devam edeceklerini belirtti. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)


ANTEP’TE DE EYLEM DEVAM EDİYOR

Antepli sayacılar da başlattıkları iş bırakma eylemini talep ettikleri zammı alana kadar sürdüreceklerini belirtiyor.

Adana, İstanbul ve Konya’nın ardından direnişe geçen Antepli sayacıların eylemi üç günü geride bıraktı. GATEM Ayakkabıcılar Sitesi, Başpınar OSB ve Nizip Caddesi’nde iş bırakarak direnişe geçen Antepli sayacılar da “Hakkımız için, emeğimizin karşılığı için mücadele ediyoruz” diyor. (Antep/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Roboski’de adalet arayışı 299. haftada

SONRAKİ HABER

Konca: Adıyaman neden yargılanmadan cezaevinde tutuluyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...