21 Eylül 2017 11:35

Tez-Koop-İş'ten Fransız işçilerin direnişine destek

Tez-Koop-İş sendikası Fransa'da çalışma koşullarını esnekleştiren yeni yasal düzenlemeye karşı işçilerin iş bırakma eylemine destek verdi.

Paylaş

Fransa’da hükümet kararnamesi ile “reform” adı altında çıkarılmaya çalışılan yeni çalışma yasasına karşı işçilerin eylemine Türk-İş'e bağlı Tez-Koop-İş sendikası üyeleri destek verdi.

Fransa'da işçilerin iş bırakma eylemiyle aynı gün yapılan basın açıklaması için Tez-Koop-İş üyeleri Ankara'da Fransa Büyükelçiliği önünde toplandı. Burada yapılan basın açıklamasında konuşan Tez-Koop-İş Genel Sekreteri Hakan Bozkurt, “Fransa’da çıkarılmak istenen çalışma yasası, işçilerin kazanılmış haklarına ve toplu sözleşme düzenine bir saldırıdır” dedi. “İşsizliği düşürmek amacıyla” hazırlandığı iddia edilen yasanın çalışma yaşamının esnekleştirilmesini, kıdem tazminatına el uzatılmasını ve işçilerin daha kolay işten çıkarılmasını öngördüğünü belirten Bozkurt, Fransız hükümetinin amacının işsizliğe çözüm üretmek değil, sermayenin talepleri doğrultusunda güvencesiz ve esnek çalışmayı yaygınlaştırmak olduğunu vurguladı.

NEOLİBERAL POLİTİKALARA KARŞI TÜM DÜNYADA İŞÇİLER SOKAKTA

Kapitalizmin krizine reçete olarak sunulan neoliberal politikaların tüm dünyada işçi sınıfını daha fazla işsizliğe, güvencesizliğe ve yoksulluğa mahkum ettiğini dile getiren Bozkurt, işçilerin birçok ülkede benzer saldırılarla karşılaştığını ve çalışma yasalarında yapılan düzenlemelerle kazanılmış hakların gasbedildiğini söyledi.

İşçilerin birçok ülkede neoliberal politikalara karşı sokakta olduğunu kaydeden Bozkurt, “Arjantin’de neoliberal reformlara ve kemer sıkma politikalarına, Brezilya’da emeklilik yaşının yükseltilmesine, Şili’de bireysel emeklilik sistemine, Hindistan’da işvereni koruyan yasal düzenlemelere, İngiltere’de düşük ücrete, güvencesizliğe, işyerlerindeki kötü muameleye, grev yapmayı zorlaştıran yasal düzenlemelere karşı işçiler dünyanın her yerinde direnmektedir. İşçi sınıfı kapitalizmin topyekun saldırılarına karşı topyekun direnişler örgütlemeli, dünya işçileriyle uluslararası dayanışmalar göstermelidir. Türkiye’de bize düşen görev de dayanışmayı güçlendirmektir. Tez- Koop- İş Sendikası olarak uluslararası dayanışmayı önemsiyor, direnen Fransa işçi sınıfının mücadelesini destekliyoruz” diye konuştu. Basın açıklaması İngilizce ve Fransızca olarak da okundu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Nazlıaka okullarda yaşanan kazaları sordu

SONRAKİ HABER

Tüm Bel Sen Başkanı: 'Emek düşmanı politikalardan vazgeçin'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...