21 Eylül 2017 11:07

Foça Çevre Platformu: Tehlikeli atıkların orada ne işi var?

Tehlikeli atıkların gömüldüğü cüruf alanındaki yangınla ilgili itfaiye raporu bir gerçeği ortaya çıkardı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Aliağa Foça arasındaki cüruf depolama alanında yer alan geri dönüşüm tesislerinde geçtiğimiz haftalarda çıkan yangınla ilgili itfaiye raporu soru işaretlerine neden oldu. Rapora göre yangına alanda bulunan plastik malzemenin kızışması neden olmuş. Foça Çevre ve Kültür Platformu bu malzemenin o alanda bulunmasının alınan izinlere aykırı olduğu görüşünde.

KÖYLÜLERİN İDDİASI GÜÇLENDİ

Bölgedeki demirçelik, kağıt ve termik santrallerin "tehlikeli atık" niteliğindeki cüruflarının gömüldüğü Gölyüzü mevkii hem su havzası hem 1. sınıf tarım arazileri üzerinde. Bölge de aynı zamanda İzmir'in kuzey ormanları da var. İtirazlara rağmen tam bu cüruf alanının ortasında Egedemir Şirketi tarafından kurulan atık yakma ve geri dönüşüm tesisinde 7 Eylül gecesi yangın çıkmıştı. İtfaiyenin yoğun uğraşları ile söndürülen yangın sonrası açıklanan itfaiye raporu alana demirçelik atıklarının dışında başka türden atıkların da getirilerek yakıldığı iddialarını güçlendirecek nitelikte. Yöreye en yakın köy olan Horozgediği köylüleri tesiste zaman zaman kontrollü yakma işleminin yapıldığını, tesise yakınlardaki Viking Kağıt Fabrikasından zehirli atıkların da getirilip gömüldüğünü ileri sürüyorlardı.

'ÖLÜM BÖLGESİ'

Foça Çevre ve Kültür Platformu, HDP İzmir milletvekili Müslüm Doğan'a yangınla fotoğraflar ve itfaiye raporunu göndererek konuyu TBMM'ye taşımasını talep etti. Platform adına bir bilgi notu gönderen FOÇEP yöneticilerinden Bahadır Doğutürk bölgede artık bir çevre kirliliğinden bahsetmenin yetersiz kalacağını, bölgede bir insanlık suçu işlendiğini dile getirdi. Doğutürk, "Onca kirletici fütursuzca bölgeyi sanayi bölgesi olmaktan çıkarmış adeta bir ölüm bölgesine çevirmiştir. Yetmezmiş gibi cüruf alanında şimdi de tehlikesiz adı altında tehlikeli atık yakma tesisi kurulmak istenmektedir" dedi.

YANAN MALZEME DEMİR ÇELİK ATIĞI  DEĞİL

Egedemir firmasının Güney Demir adı altında paravan şirketinin, kiracı sıfatı ile bu tesisi kurmak için ÇED gerekli değildir kararı için müracaat ettiğini belirten Doğutürk, 7 Eylül'de cüruf alanında çıkan yangınla ilgili itfaiye raporunun yanan malzemenin demirçelik atığı değil başka atık bir madde olduğunu ispatladığın dile getirdi. 

Doğutürk, "Zaman zaman bu alanda kontrollü yakım yaptıkları çevre sakinleri tarafından dile getirilmekteydi, yangın gecesi muhtemelen kontrolden çıktılar. İtfaiye Raporu kızışmayı sebep göstermiş.  Bu alanda yanan maddenin bölgedeki demir çeliklerin değil başka bir malzemenin yandığını ispatlamaktadır" dedi. 

TEHLİKESİZ ADI ALTINDA TEHLİKELİ ATIK YAKILACAK

İtfaiye raporunda belirtilen malzemenin bu depolama alanında olmasının izinlere aykırı olduğunu ifade eden Doğutürk, "Bir yılı aşkın bir zamandır Viking kağıt fabrikasından kamyonlarla gece sevkiyatı yapıldığı ihbarlarını (taşıyan kamyonculardan) alıyorduk. Ancak üzerine gidememiştik. Anlaşılıyor ki bu alanda yapılmak istenen tehlikesiz adı altında tehlikeli atık yakma tesisi kuracaklar. Bu tesis onay alırsa etrafta ne kadar zehirli, tehlikeli atık varsa burada yakacaklar. Yoksa demir çelik fabrikasından yakıt için ne çıkabilir ki?

Anlaşılan cüruf için alınan izin dışında farklı yerlerden getirilen bu ne olduğu henüz bilinmeyen malzemeler depolanmaktadır. Neresinden bakılırsa bakılsın hem cüruflar hem de bu materyaller bölge için büyük tehdit oluşturmaktadır" " dedi.

TERMİK SANTRAL BİLİRKİŞİ RAPORU DA LEHİMİZE AMA..

Halen hukuksuz bir şekilde bacası tüten İDÇ Termik Santrali ÇED iznine  karşı açılan davanın yurttaşların lehine sonuçlanmış olmasına rağmen 2009/7 Genelgesi ile şirkete yeni ÇED verildiğini aktaran Doğutürk, "açılmış olan yeni davanın da bilirkişi raporu lehimize çıkmıştır. Duruşma da beklentimiz santralin durdurulması yönündedir. Hal böyleyken yeni bir kirletici tesisin bu alanda yapılmasının hukuka uygunluğu sorgulanmalıdır. Bölgenin yeni bir kirletici tesise tahammülü yoktur. Bu konu bilirkişi raporlarında sabittir" dedi.

YARIN (CUMA) GÜNÜ KEŞİF  VAR

FOÇEP ve Yeni Foça Forum atık yakma, geri dönüşüm tesisi ve Bağarasında meraı arazisine biyoenerji santrali yapılmasına karşı açılan davanın bilirkişi keşfine katılım çağrısı yaptı. Foça Belediyesi ve yurttaşların her iki tesise verilen izinlerin iptali istemi ile açtığı davanın bilirkişi keşfi 22 Eylül Cuma Saat: 10.00'da yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

Karabük, Eskişehir ve Mogan Gölü’nde yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Trump yeni bir ülke keşfetti: Nambiya

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...