21 Eylül 2017 10:53

Sosyal tesislerin gelirleri de kentsel dönüşüm inşaatına

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki: Belediyelere sosyal tesis, kültür merkezleri vs. ye para yok. Bu paraları kentsel dönüşüme aktarıyorum.

Paylaş

(Fotoğraf: Toplantı için seçilen görsel)

Emine UYAR
İzmir

Turkuvaz Medya Grubu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katıldığı “İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı” düzenledi.  Kurultay’da konuşan Bakan Özhaseki, kamu kurumlarının ellerinde bulunan, şehir merkezleri ve sahil kenarlarındaki geniş arazili sosyal tesisleri satacaklarını ve kaynağın kentsel dönüşüm için oluşturulan bir havuzda toplanacağını söyledi. Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer de sordu: Deprem vergileri nereye gidiyor?

Cumhurbaşkanı’nın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak’ın Yönetim Kurulu Başkan vekilliğini yaptığı Turkuvaz Medya Grubu’nun düzenlediği kurultaya TOKİ ve Emlakkonut ile, DAP Yapı, Suryapı, Sinpaş gibi çok sayıda inşaat firması sponsor oldu. Balçova Kaya Termal Otel’de yapılan toplantı Bakan Özhaseki’nin gecikmesi nedeni ile iki saat geç başladı. Sabah Gazetesi Ankara Temsilcisi Okan Müderrisoğlu’nun açılışını yaptığı toplantıda konuşan Bakan Özhaseki, Türkiye’de yenilenmeyi bekleyen bina sayısının 7,5 milyon civarında olduğunu söyleyerek, “Bir seferberlikle başlayıp bu işi çözmemiz gerekiyor” dedi. 

‘YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARLARINA KARŞI TEDBİRLERİMİZ OLACAK’

Bu konuda başlamış projelerle ilgili mahkemelerin aldığı yürütmeyi durdurma kararlarına karşı alacakları tedbirler olduğunu söyleyen Özhaseki, Meclis’ten kanun çıkarmanın zor olduğunu savunarak, “Zor da olsa yeni dönemde meclise, 20-30 metin getireceğim” dedi. 

HER ŞEY KENTSEL DÖNÜŞÜM BÜTÇESİNE

Kentsel dönüşüm bütçesini arttırmaktan başka çarelerinin olmadığını İller Bankasına ait 21 Sosyal tesisi satışa çıkardıklarını diğer bakanlıkların da bunu yapacağını belirten Özhaseki, “40-50 yıllık tatil kampları yeme-içme yerleri var. Ankara’nın merkezinde sosyal tesislerimiz var. Bu tesisler zarar ediyor. Efendim çevre illerden gelen memurlarımız nerede kalacak diyorlar. İyi de bizim tesisler iki yıldızlı kardeşim, gitsin 4 yıldızlı tesisle anlaşalım orada kalsın. Parasını da biz verelim. Buralardan elde edilen kaynaklar kentsel dönüşüm hesabına yatırılacak” dedi. 

‘SOSYAL TESİS, KÜLTÜR VS, BELEDİYELER GİTSİN VATANDAŞTAN ALSIN’

İller Bankası’nın su-kanal dışındaki işlere kredi vermesini istemediklerini söyleyen Özhasaki, “Belediyelere sosyal tesis, kültür merkezleri vs. ye para yok. Bu paraları kentsel dönüşüm hesabına atıyorum. Belediye bu işler için vatandaştan para istesin” dedi. 

‘DEPREM VERGİLERİ NEREYE GİDİYOR?​’

Konu ile ilgili olarak görüş aldığımız Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, Van Depreminin üzerinden 6 yıl geçtiğini hatırlatarak, “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesine ilişkin yönetmelik 2012’de çıktı, 5 yıl geçmiş. Neler yapıldı bu süreçte öncelikle Bakanlığın bunu önüne koyup değerlendirmesi gerekiyor. Bu süre zarfında bir sürü mağduriyet yaşandı. Bunlardan ders çıkartılması gerekli idi. Çıkarılmadı, aynı zoraki uygulamalar, yönetmeliklerin olumlu yönde değiştirilmemesi mağduriyetleri daha da kötüye taşıdı” dedi. Şenyol, dönüşüm için bir bütçeye ihtiyaç olduğunu kendilerinin de söylediğini dile getirerek, “Riskli ilan edilen bir alandaki inşaat faaliyetinin devletin desteği olmadan vatandaşın omzuna binmesi durumu uygulamaların hayata geçmesini zorlaştırıyor. Bu zamana kadar riskli alan ilan edilen yerlere baktığımızda ise zemin açısından gerçekten riskli olan olmadığını görüyoruz. Daha çok, rantın yoğun olduğu alanların tercih edildiği görülüyor. Bu uygulamalar vatandaşlar nezdinde güvensizliği tetikledi. Bu zamana kadar kamunun gereken bütçeyi ayırmış olması gerektiğinin altını çizen Şenyol, “Deprem için toplanan vergilerin alakasız uygulamalara aktarıldığını öğrenmiştik. Hala bunu konuyorsak ciddi sorunlar var demektir” diyerek sözlerini bitirdi.   

DEMİRTAŞ: İZMİRLİ MÜTEAHHİTLER DE YARARLANSIN

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, kentsel dönüşüm konusunda Bakanlıkla protokol imzaladıklarını ancak devamının gelmediğini ifade etti ve “Yap-Sat işini İzmirli müteahhit kadar bilen yok” diyerek kentsel dönüşüm pastasından İzmirli müteahhitlerin de yararlanmasını istediklerini dile getirdi. Karabağlar Bölgesi’nde 1912 dönüm alanını dönüştürülmeyi beklediğini, Mobilyacılar sitesinin de dönüştürülecek alanlar arasında olduğun söyledi. 

TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan da, hızlı tren ve İstanbul-Çanakkale otoyolu yatırımları sonrasında 4 büyük firmanın 10 milyarlık proje ile İzmir’de var olacağını söyledi. İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 4,6 büyüdüğünü söyleyen Turan, geçen yıl 1 milyon 341 bin konut satışı ile rekor kırıldığını bu yıl da kırılacağının düşünüldüğünü söyledi. 
 

ÖNCEKİ HABER

'Kutlu Doğum Haftası'nın tarihi değişti

SONRAKİ HABER

Hüseyin Çelik kendi sistemi SBS’yi savundu 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...