21 Eylül 2017 10:37

Toğrul, yeni eğitim müfredatına dair önerge verdi

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, yeni eğitim müfredatının araştırılması için araştırma önergesi verdi.

Paylaş

Yeni müfredatın eğitim sisteminin ihtiyaçlarından iktidarın ideolojik çizgisine uygun yapılmak istendiğinin açık olduğunu söyleyen HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, “Özellikle başkanlık sistemiyle kurulmaya başlanan ‘yeni rejime’ uygun bir müfredat yapısı oluşturulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Buna karşın eğitim müfredatının, ders kitapları ve diğer materyallerin tekçi, cinsiyetçi, şoven içerikten arındırılması amacıyla Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” dedi.

‘YENİ MÜFREDAT EŞİT, ÖZGÜR YAŞAMA MEYDAN OKUYOR’

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmak üzere araştırma önergesi veren HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, yeni müfredatın bilimsellikten uzak bir anlayış içinde olduğunu dile getirdi. Yeni müfredatın bilim insanları, eğitimciler, veliler ve uzmanlarca izlenme, inceleme ve değerlendirmesi yapılmadan uygulanmasının bilimsel ve pedagojik açıdan sakıncalı olduğunu belirten Toğrul, Milli Eğitim Bakanlığı’nın müfredat program taslakları ile “öneri alma” sürecini 20 günlük bir zaman dilimi içine sıkıştırması, değerlendirme sürecini “sembolik” hale getirmiştir.Tüm ülkeyi ve gelecek nesilleri yakından ilgilendiren eğitim müfredatı gibi bir konuda, müfredatın siyasal ve ideolojik olarak iktidara yakın çevrelerin müdahalesiyle daha da geriye götürülmesi, bilime ve aydınlanma düşüncesine karşı adeta bayrak açılması söz konusudur. Ders kitaplarında bir süredir sürdürülen “sadeleştirme” ve “basitleştirme” uygulamalarının doğrudan bilim, felsefe, tarih ve sanat derslerini hedef alması, ünite ve kazanım sayılarının azaltılması ile başta tarih dersleri olmak üzere, büyük ölçüde “dinci” ve “milliyetçi” öğeler ve referanslarla donatılmış bir müfredat oluşturulmuştur. Türkiye’deki bütün eğitim kurumları, iktidarın ırkçı, mezhepçi, ayrımcı ve otoriter uygulamaları nedeniyle gerçek işlevlerinden hızla uzaklaştırılmıştır. İktidarın eğitim başta olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında uyguladığı baskı, şiddet ve dayatmacı uygulamalar, eşit, özgür ve demokratik yaşama karşı açık bir meydan okumanın yaşandığını göstermektedir.”

‘İNSAN HAKLARI VE ÖZGÜRLÜKLER ÖN PLANDA TUTULMALI’

“Eğitim müfredatı hazırlanırken bilimsel, demokratik, laik, bireyin yanı sıra aynı zamanda toplumsal faydayı da gözeten, insan hak ve özgürlüklerine dayalı eğitim programlarının oluşturulması gereklidir” diyen Toğrul,  “Bu çerçevede yaratıcı ve eleştirel düşünen, üretici, çevre bilincini kazanmış, toplumsal sorunlara duyarlı, kendine güvenen, demokrasiyi özümsemiş, insan hak ve özgürlüklerini ön planda tutan, eşitlikçi, adalet duygusu gelişmiş bireylerin yetiştirilmesini hedefleyen eğitim programları oluşturmak temel hedef olmalıdır. Bu anlamda eğitim müfredatını, özgürlükçü, laik ve bilimsel bir içerikte yapılandırılması ve anadili temelinde çok dili eğitimin esas alınması amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'ın gazetecilere yönelik açıklamalarına tepki

SONRAKİ HABER

Muharrem matemi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...