TEOG neden kaldırıldı?

TEOG’un kaldırılmasını ve hükümetin amacını Eğitim Sen Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç’la konuştuk.

21 Eylül 2017 10:03
Paylaş

Eğitim Sen Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç TEOG’un kaldırılmasını ve arka planını Evrensel Web TV’ye anlattı.

Derya KAYA
Ankara

Eğitim Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç TEOG’un kaldırılmasına ilişkin gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Sağdıç,  “TEOG’u ortadan kaldırarak üniversite sınavında başarılı olacak Anadolu ve fen lisesi öğrencilerinin bir kısmını imam hatip liselerine çekmek istiyorlar” derken sürecin toplumun tüm kesimlerine kapalı olarak işletilmesini eleştirdi. 

Cumhurbaşkanının TEOG’un kaldırılmasına ilişkin açıklamasının üzerinden iki gün geçmeden Milli Eğitim Bakanı TEOG’un kaldırıldığını açıkladı. Cumhurbaşkanının isteğiyle bir anda alınan bu karar sonrası Bakanlık çalışmaların devam ettiğini açıklasa da eğitim alanında büyük bir tedirginlik hakim. Sınavın kaldırılmasının ardından öğrenciler, veliler, ve öğretmenler büyük bir belirsizliğin içerisinde. TEOG’un kaldırılması ve sonrasında yaşanan süreci Eğitim Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç’la konuştuk.  

Birçok kesim  ve Eğitim Sen merkezi sınavlara ilişkin eleştiriler getiriyordu. Nasıl değerlendirdiniz TEOG’un kaldırılmasını?
Her şeyden önce bizim merkezi sınavlara bakışımız belli. Merkezi sınavların olmaması noktasında bir görüşümüz var ve öteden beri bunun mücadelesini veriyoruz. Onun yerine gerçekten öğrencilerin ilgi, istek, becerilerine, yönlendirmeye dayalı bir sistemin olmasını savunuyoruz. Geçmişte bunun modellerini de oluşturup Bakanlığa sunmuştuk. Ama bugün geldiğimiz yerde TEOG’un kaldırılması basit olarak bir sınavın kaldırılması olarak görülmemeli. Çünkü TEOG’u AKP iktidarı getirdi. TEOG, 4+4+4 değişikliğinin ardından buna paralel olarak 2013-2014 yılında uygulanmaya başlandı. Ondan önce de çeşitli sınavlar vardı, bir kısmını da AKP koymuştu. Her seferinde bu sınavların ne kadar gerekli olduğunu, eğitim alanında da nasıl bir devrim yaptıklarını anlatıyorlardı. Birdenbire TEOG sınavının öğrencilerin başına bela olduğunu, streslerini artırdığını, aileleri zora soktuğunu anımsadılar ki söylenen şeyler doğrudur. Ama yerine ne konulacağı meçhuldür. Önce Cumhurbaşkanının ağzından bir söz çıkıyor. Onu emir telakki edip sınavı kaldırıyorlar. Ancak yerine neyin konulacağına dair çalışmayı yeni yaptıklarını söylüyorlar. Bu her zaman olduğu gibi toplumun tüm kesimlerine kapalı AKP’nin kendi siyasal ideolojik yaklaşımı doğrultusunda işleyen bir süreç.

Neden TEOG’un kaldırılmasına ihtiyaç duyuldu?
Bu yıl ağırlıklı olarak 4+4+4’ten sonra oluşturulan imam hatip ortaokulları bu sınava girecek. Yani geçen sene girdiler ama öğrenci sayısı azdı. Tıpkı üniversiteye geçiş sınavlarında imam hatip liselerinin başarısızlığının gözler önüne serilmesi gibi burada da ortaokulların başarısızlığı görülecek. Bir başka şey ise TEOG getiriliş amacından farklı olarak başarılı öğrencilerin Anadolu liselerine yönelmesine yol açıyordu. İmam hatip liseleri bu Anadolu ve fen lisesine giden öğrencileri bünyesine katamıyorlardı. TEOG’un kaldırılmasıyla bu daha kolay olacak. Diyorlar ki ‘Öğrenciler mahallesindeki liseye gidecek’. Ama AKP bir şey daha yaptı. Düz lise yok artık. Anadolu, meslek ya da imam hatip lisesi var. Her mahallede öğrencilerin gidebileceği bir Anadolu lisesi de yok. Bu yüzden ya meslek lisesine yönelecek piyasanın yedek iş gücü olacak, ya da imam hatip lisesine gitmek zorunda kalacaklar. İşin bir boyutu da 2015 PISA verilerine göre Türkiye en başarısız ülkeler arasında, yani sistem en başarısız sistemlerden bir tanesi. Üniversite geçiş sınavında en başarısız liselerden biri imam hatip liseleri. Anadolu ve fen liselerinin üniversiteye giriş şansları yüksek. TEOG’u ortadan kaldırarak üniversite sınavında başarılı olacak Anadolu ve fen lisesi öğrencilerinin bir kısmını imam hatip liselerine çekmek, imam hatip liselerinin başarısını bu öğrenciler üzerinden artırma planları var.

‘TEDİRGİNLİK DAHA DA ARTTI’

Yapılan bu değişikliğin sonuçları ne olacak?
Her şeyden önce eğitim kaosun içerisine atıldı. Veliler ve öğrencilerdeki tedirginlik ortadan kalmadı aksine daha büyük tedirginlik ve kaoslara yol açıldı. Eğitimi de içinden çıkılmaz hale getirdiler ve hem veli hem öğrenci hem de öğretmenler “Bundan kötüsü olmaz” diyerek ‘Ne olursa olsun artık’ demektedir. Diğer yandan veliler, çocuğunu göndereceği bir Anadolu lisesi bulamazsa ve imam hatip ya da meslek lisesine göndermek istemezse cebinden fazla para çıkararak özel okullara göndermek zorunda 
kalacaktır.

‘HÜKÜMETE VE BAKANLIĞA BASKI ARTMALI’

Bu belirsizliğin içerisinde öğretmen, öğrenci ve velilere tavsiyeleriniz neler?
AKP yeni bir devlet ve sistem kurduğunu ifade ediyor. TEOG’u kaldırması, müfredat değişikliği bu yeni devlet amacına uygun değişiklikler olarak kendini gösteriyor. Öğrencilere, öğretmenlere tavsiyem gerçekten bu konulara duyarlı olsunlar. Mesela müfredat değişikliği öğretmen, veli ve sendikalardan kaçırılarak yapıldı. Bu müfredatın bu ülkenin gerçeklerine hizmet etmediğini her koşulda vurgulamaları, Hükümeti, Bakanlığı baskılamaları gerekiyor. Değişiklikler çalışma koşullarını da belirleyecek.” 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz:Başka ülkeler normal karşılanıyor

SONRAKİ HABER

ABD’den itiraf: İran anlaşmaya uyuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...