21 Eylül 2017 08:47

Sağlıkta ‘Bakanlık fişlemesi'ne Danıştay iptali

Sağlık Bakanlığı’nın eczaneler üzerinden hastaların kişisel bilgilerine ulaşımına olanak tanıyan yönetmelik Danıştay tarafından iptal edildi.

Paylaş

Danıştay 15. Dairesi oy çokluğuyla, Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurdu. Daire, kişisel verilerin korunması konusunda genel nitelikte bir kontrol ve denetim yetkisine sahip olan Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun kontrol ve denetiminden geçirilmeksizin hazırlanan yönetmeliğin mevzuata ve hukuka uygun olmadığı gerekçesi ile yürütmeyi durdurdu.

SEVİNDİRİCİ

Davayı açan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası  Başkanı Eczacı  Saydan, kararın  sevindirici olduğunu açıkladı, Saydan açıklamasında şu bilgiledri verdi: "Eczanelerimizde kullandığımız programlarda hastalara ait bilgilerin kayıtlı olması dahil, bu bilgilerle ilgili birçok konuda hak kaybı ve mağduriyet yaşamamıza neden olabilecek düzenlemelerin yürütmesinin durdurulması kararı verilmesi memnuniyet verici” dedi. Saydan, Danıştay'a açılan ve yürütmeyi durdurma kararı alınan dava konularını şöyle sıraladı: "Eczacılar, tabi oldukları özel mevzuat gereği ilaç satışlarını İlaç Takip Sistemi'ne bildirmekte ve ilaçla ilgili kişisel sağlık verilerini senede iki defa yapılan denetlemelerde göstermek üzere eczanelerindeki bilgisayarlara kaydetmektedirler. Kişisel sağlık verilerinin mahremiyeti sağlanmaya çalışılırken, eczacılar özel mevzuatları ile çelişen ve uygulanması fiilen imkansız bir yükümlülük altına sokulmuşlardı. Hukuka, hizmet gereklerine ve kamu yararına aykırılık taşıyan düzenlemelerin sendikamızca öncelikle yürütmesinin durdurulması talep edilmiş, Danıştay tarafından da yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

İlkokul çocuklarına cinsel istismara 25 yıl hapis

SONRAKİ HABER

BM Genel Kurulu’nda tehdit eden edene

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...