21 Eylül 2017 07:58

23 Eylül’de Hasankeyf’te buluşuyorlar

Hasankeyf Gönüllüleri, Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmasına ‘hayır’ demek için dünyanın her bir yanından 23 Eylül'de Hasankeyf’e gidiyor.

Paylaş

Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılmasına ‘hayır’ demek ve yıkımı durdurmak için Hasankeyf Gönüllüleri dünyanın her bir yanından 23 Eylül günü Hasankeyf’e gidiyor.

2. Dünya Hasankeyf Günü olan 23 Eylül günü Hasankeyf’te olacaklarını bildiren Hasankeyf Gönüllleri, yazılı açıklama yaptı. Dünyanın bilinen en eski yerleşimlerinden biri olan Hasankeyf’in, 60 yıllık ömre sahip bir baraj uğruna sular altına gömülmek istendiğini aktaran Hasankeyf Gönülleri açıklamasında; 12 bin yıllık insanlık tarihine ışık tutacak, birçok arkeolojik veriyi içinde barındıran bölgenin sular altında kalmasıyla tüm insanları ve burada şu anda yaşayan tüm halkların, geçmişle olan bağlarından koparılmak istendiğini, 12 bin yıllık muazzam bir kültürel ve doğal varlık olan Hasankeyf ve bulunduğu Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak isteyenlere ‘hayır’ demek ve yıkımı durdurmak için dünyanın her bir yerinden kalkıp Hasankeyf’e gideceklerini belirtti.

Hasankeyf Gönülleri “Biliyoruz; Dicle’nin özgürce akması için henüz geç kalmadık. Eğer bizler ‘dur’ demezsek Hasankeyf sular altında kalacak ve işte o zaman her şey için çok geç olacak” dedi.

‘HASANKEYF’İN SESİNE KULAK VER’

Tarihin, yaşam alanlarının, ekosistemin bir çamur yığını içinde boğulurken; yani gelecek yok olurken birilerinin zengin olacağını belirten Hasankeyf Gönülleri açıklamayı şöyle tamamladı:  

“Doğal alanların katliamından, kültürel varlıkların yok edilmesinden, canlıların yerinden edilmesinden; yani ölümden ürettiği enerji ile ihya olacak. Hasankeyf nezdinde Ilısu projesine karşı mücadele verenler, Dicle Nehri’nin özgür akan sularında kendi siluetlerini gördü; kentlerde göremediği toprağın kokusunu içine çekti, umutları binlerce yıllık tarihin içinde gezindi. Ve en önemlisi buralardan beslendi. Bu yüzden Hasankeyf’i yaşatmak için 2. Dünya Hasankeyf Günü olan 23 Eylül 2017’de Hasankeyf’te bir araya geliyoruz. Hasankeyf’in sesine kulak ver: Su ol sen de Dicle’ye ak. Dicle özgür akacak topraklar suyla buluşacak” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul Adliyesinde çatışma: 1 yaralı

SONRAKİ HABER

HES ve barajlara ‘hayır’ demek için yürüdüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...